hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szerkesztőség
Tartalommal kapcsolatos kérdéseit, észrevételeit, esetlegesen közlésre szánt anyagait, ötleteit, kérem juttassa el hozzám!

Levél küldése

Hirdetések feladása

Megjelentetésre szánt anyagok beküldése
 
Friss hírek, információk
Friss hírek, információk : Spanyol siker a magyar mangalica

Spanyol siker a magyar mangalica

eu-info.hu  2005.10.06. 16:38

A múlt túlhaladott fajtájából ismét a magyar állattartás csúcsterméke lett a mangalica. Néhány évtizede még űzték a göndör szőrű, zsíros állatokat a nagyüzemi telepekről, ma már viszont nagy értéket képviselnek, igaz, karrierjüket nem a magyar vevőknek köszönhetik, hanem a spanyol piacnak, ahol a serrano sonka alapanyagát adják.

Ha a papírvékony, szeletelt serrano sonka vagy a karaj kilónkénti 15 ezer forintos árát nézzük, akkor csak ritka édesvízi halak vehetik fel a versenyt a mangalica disznóból készült termékekkel. Az állattartás gazdaságosságának értői szerint ugyanakkor hiú remény lenne erőltetni, hogy az összes magyar disznóólba visszatérjen a hatvanas-hetvenes években országos kampány keretében kiűzött őshonos, göndör szőrű magyar hízó. Mégis a kilencvenes évektől egyre többen foglalkoznak mangalicával. Mára ugyanis kiderült, hogy Magyarországon szűkebb, a gazdagabb katolikus világban tágabb réteg csemegéje a különleges módon, évekig kezelt sonka.

A legújabb kori mangalicaüzletről a debreceni Tóth Péter tudja a legtöbbet. Másfél évtizede, ösztöndíjas egyetemistaként került kapcsolatba a spanyol Juan Vicente Olmos Llorentével, a Jamones Segovia tulajdonosával. Ez a cég száz éve foglalkozik serrano sonka és karaj gyártásával. Az ibériai és a mediterrán vendéglátásban megszokott előétel a vékony szelet, száraz sonka. A sok vékony szelet nagy keresletet jelent, és ennek köszönhető a magyar mangalica újraéledése. A tulajdonos a világ szinte minden pontján keresett olyan zsíros, kevéssé kitenyésztett, rusztikus sertést, amelyik a serrano sonkához alapanyagul szolgál. Tóth Péter révén megismerkedhettek a világ legzsírosabb, így legízletesebb sertésével, a göndör szőrű magyar mangalicával. A próbavágás és a húsanalízis bizonyította: a mangalica serrano sonkának való. Az azonnali üzletet csak az hiúsította meg, hogy a fajta a kihalás határán volt. Tóth Péter akkor az egész országban ötven kocát talált.

Ahogy elmondta, a mangalica sikertörténete 1991 nyarán egy hajdúsági szövetkezetben indult, ahol éppen akkor számolták fel a veszteséges mangalica törzstenyészetét. A magyar állattenyésztők által negatív példaként, a meghaladásra ítélt múlt jelképeként tartott mangalica sonkáit a spanyol feldolgozó megvásárolta. A fajta tanulmányozása után az Olmos család döntött a Tóth Péter által beindított tenyésztési program finanszírozásáról.Az Olmos és Tóth Kft. - a spanyol feldolgozóval közös vállalkozásban - több mint 800 millió forintot fordított a tenyésztésre és a szelekciós bázis megteremtésére. Mivel a jelenlegi trendekkel szöges ellentétben álló tevékenységről, zsírsertések hízlalásáról van szó, a feldolgozók és a tenyésztők közötti integráció ad módot a tevékenység közvetlen irányítására, és kapcsolatot biztosít a piramis alján álló hizlaló partnerek és a csúcson lévő, a termékeket értékesítő üzletláncok között. Első lépésként kifejlesztették a spanyol piacra szánt, és a program beindítását lehetővé tévő két vezérterméket: a Real-Mangalitza Pata Negra sonkát és a Real-Mangalitza karajt. Tóth Péter elmondta, hogy a Real-Mangalitza márkanévben a real jelző a "királyi" és az "eredeti" spanyol és nemzetközi jelentésekkel egyaránt bír a potenciális spanyol vevőknek, a mangalica régies tz-vel történő írása a magyar vevőknek szánt utalás a fajta dicső múltjára. A pata negra pedig a spanyol őshonos fekete körmű sertésre utal.Ma már a saját állomány mellett teljes körű mangalicatenyésztési integrációt is működtetnek.

A sertések vágását és feldolgozását korábban a Gyulai Húskombinát Rt. üzemében végezték, de a vágást és a termék-előállítást most áthelyezték a szegedi Pickhez. Az nem változik, hogy havonta másfél ezer sertés sonkája és karaja indul Spanyolországba, viszont a korábbi gyulai mangalicakolbász mellett a napokban megjelennek a boltokban a szegedi mangalicatermékek is. Ezek nem olcsók, mert a hasonló sertéskészítmények árának másfélszeresét kell fizetni értük. Tavaly már nemcsak a végtermék, hanem az állat is megjelent külföldön, az Olmos és Tóth Kft. kiterjesztette mangalicaprogramját Ausztria, Németország, Svájc, Szerbia és Montenegró és Románia területére is. Ha a mangalicalétszám eléri az ötvenezret, akkor a jelenlegi elképzelések szerint a kft. spanyol tulajdonosa Magyarországra telepíti a mangalicasonkák és karajok gyártását.

A mangalica különleges állat, ez az őshonos sertés nem való a nagyüzemi korszerű ólakba - mondta Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára. Véleménye szerint Magyarországon legfeljebb ötvenezer állat tartható a mostani magas jövedelemmel.
Serrano sonka

A serrano sonkák egységes jellemzője az egészen hosszú érlelési idő. Hússertéssonka esetén 8-tól 20 hónapig, míg az úgynevezett Ibérico típusú zsírsertések esetén (ezekhez hasonlatos a mangalica is) 30 hónapig is eltart az érlelési idő. A serrano sonkákhoz kizárólag tengeri sót és márványozottan zsírral alaposan átszőtt, érett, alacsony víztartalmú, szalonnával a hosszú érleléshez szükséges vastagságban borított nyers sertéscombot használnak fel.

Mangalica

A mangalica ősi magyar zsírsertés. Az elterjedt hússertésekhez képest kis testű, vékony csontozatú. A sertést gyaluforgácsszerűen göndörödő szőr takarja. Négy színváltozata volt: szőke, fecskehasú, fekete és vörös. (A fekete mangalica mára kipusztult.) A mangalica a XIX. század második felétől mintegy 100 éven keresztül európai hírt és rangot jelentett a magyar sertéstenyésztésnek. Fajtatörténetét vizsgálva megállapítható, hogy virágkorát a huszadik század első felében élte, amikor a zsír világpiaci ára többszörösen meghaladta a húsét. Így természetes, hogy a drága hús és olcsó zsír jellemezte jelen korban elvesztette jelentőségét.

 
Szántóföldi növénytermesztés
 
Állattenyésztés
 
Ügyintéző
 
Látogatási statisztika
Indulás: 2004-03-09
 

**A legújabb magyarországi mémes oldal. Ismerd meg most!Oszd, lájkold!** Nevess, szórakozz, kattints ide! Ne unatkozz!*    *****    Nézz élõ live filmet gportalon! 0-24-ben! Klikk ide! Filmek élõ live!!!!!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok