Takarmányozás : Malacok takarmányozása, avagy használjunk-e savakat |
Malacok takarmányozása, avagy használjunk-e savakat
agronaplo.hu 2004.07.02. 18:37
Mindannyian
tudjuk, hogy a sertéságazat nehéz napokat él át. Egy éve a gazdálkodó
szervezetek önköltségi ár alatt értékesítik a vágósertést. Mikor ez a
cikk íródik, némi esély látszik a felvásárlási ár emelkedésére, remélem
mire a tisztelt olvasó júniusban a kezében tartja az újságot már
valósággá válik ez az álom. No de kanyarodjunk vissza a realitások
talajára. Minden évben egy cikk erejéig foglalkozom a malac
takarmányozás aktualitásaival, és ígérem hogy most sem teszek másként.
Megoszlanak
a vélemények arról, hogy használjunk-e életmentő takarmányt, hogy mikor
tegyük a malac elé a szilárd takarmányt először, és hogy 21 vagy 28
napra válasszunk. Egyre több hazai telepen állnak át a 21 napos
választásra, és az ő példájuk is bizonyítja hogy meg lehet tenni a
malacok törése nélkül. Mindez csak takarmány és lelkiismeretes gondozó
kérdése. A ma fellelhető prestarterek nagy része gondosan
összeválogatott és feltárt alapanyagokból áll, amelyet a malac könnyen
megemészt. A fő problémát abban látom, hogy a magyar telepek nagy
részén a döntéshozók a legmagasabb választási és battériás súlyt várják
el az adott takarmánytól, gyakorlatilag „bármi áron”. A hazai
sertéstelepeken használt prestarterek döntő hányada 21% feletti
fehérjetartalommal, és 5% feletti zsírtartalommal rendelkezik.
Ellentétben egy nyugati prestarterrel, ahol a fehérje 18% alatti (a
szükséges aminosavszinteket szintetikus aminosavakkal pótolják), a
rosttartalom 2,8-3,5% (nálunk 2,0-2,6%) és az energiatartalom is jóval
alacsonyabb. És hogy ennek mi az oka? Ők a saját malactápjaikat két
szóval jellemzik: gazdaságos és biztonságos. A gazdaságos egy kis
magyarázatra szorul a magyar termelő számára. A nyugati típusú
prestarterekkel alacsonyabb választási és battériás súlyt lehet elérni,
viszont a takarmányozási költségek alacsonyabbak lesznek, és a malac
kompenzáló kézsége révén könnyedén be tudja hozni azt a 0,5kg-os
választási súlyhátrányát a fennmaradó 150-170 napban. A biztonságot
arra értik, hogy a magasabb rosttartalom és az alacsonyabb (de jól
emészthető) fehérjetartalom miatt a stresszhelyzetekből fakadó
emésztési zavarok kisebb gondot okoznak, mint a magasabb
fehérjetartalom melletti malactáp esetében. Természetesen alkalmazzák
azon sav és probiotikumos készítményeket, amelyek növelik a
biztonságot. Mi a magas beltartalom és savak mellett magas medikációs
szintet alkalmazunk, és különböző cinkpótlókat azért hogy a hasmenést
megfogjuk.
Ha a prestarterünk magas fehérjetartalommal
rendelkezik (20% felett) akkor két dologra kell figyelnünk. Az egyik
hogy a fehérje jól emészthető és feltárt legyen, a másik hogy a malac
bélflórás és enzimatikus körülményeit tegyük olyanná, hogy ez a nagy
mennyiségű könnyen emészthető fehérjetartalom hasznosulni is tudjon.
Ebben vannak segítségünkre a savak, amikről most egy kicsit
részletesebben is szólnék.
A választáshoz kapcsolódó problémák alapelemei a következők:
- A
gyomor nyálkahártya HCl kiválasztása nem elégséges a malacok 6-7 hetes
kora előtt. Az eredmény a gyomortartalom elégtelen savasítása. Ez
alacsony pepszin aktivitáshoz vezet (a fehérje emésztés első lépése),
valamint a gyomor nem tölti be az E. coli szervezetbe jutása első
gátjának szerepét. A laktóz a szopós malacok szervezetében tejsavvá
alakul és csökkenti a gyomor pH-ját. Választás után, a laktóz forrása a
teljes értékű takarmány. Választás után sokszor a gyomor pH értéke túl
magas marad a fehérjék emésztéséhez.
- A takarmányban lévő összes
fehérjének a vékonybél bélbolyhain keresztül kell felszívódnia mielőtt
a malac saját növekedésére tudná használni őket. A teljes felszívódás
szorosan összefügg a bélbolyhok felületének nagyságával. Bizonyított,
hogy a szilárd keveréktakarmányok felvétele hozzásegít a bélbolyhok
növekedéséhez (életmentő). A fel nem szívódott tápanyagok a vastagbélbe
érkezve, fehérjebontó baktériumok által előidézett erjedést, majd ezt
követően hasmenést okoznak.
- A malacok elválasztása a kocától,
illetve az alom hierarchikus rendjének megváltozása növeli a pszichikai
terhet a malacokra (stressz), ami a bélbolyhok rövidüléséhez vezet. Így
a tápanyagok bélcsatornán keresztüli felszívódása nehezebbé válik,
valamint az emésztetlen fehérjék vastagbélbe érkezése hasmenést
eredményez.
- Az anyatejről a növényi fehérjékben gazdag
takarmányozásra való áttérés szükségessé teszi az enzimrendszer
megváltozását. A választás előtti késztakarmány bevitele már a malacok
saját enzimtermelését stimulálja, ami nagyon előnyösnek bizonyul a
választás utáni időszakban (minél korábbi szilárd takarmányra való
szoktatás)
- A malacok áttelepítése során megjelenő különböző
környezeti és időjárási feltételek, a fertőzések megjelenésének
valószínűségét növelik. Ezért meg kell próbálni e stresszhatások
minimalizálását. Ha elegendő figyelmet fordítunk a takarmányok
összetételére és adagolására, a betegségek megelőzésére és a környezeti
feltételek folyamatos ellenőrzésére, akkor ez segíteni fog elkerülni a
hasmenést és a törést a fejlődésben.
A savak alkalmazásának előnyei:
1. A gyomor és
bélrendszer bakteriális flórájára gyakorolt hatás:
·
A takarmányba kevert savak csökkentik a gyomor és bélrendszer
tápanyagtartalmának savmegkötő képességet. Ennek eredményeképpen a
gyomor és bélrendszer savtartalma megnő, meggátolva a kórokozó
baktériumok kialakulását.
2. Emésztésre
gyakorolt hatás :
· A bélrendszer alacsonyabb
pH-ja serkenti az enzimtermelést, ezáltal javul az emésztés.
·
Az alacsonyabb pH a gyomorban csökkenti a vékonybél tápanyag-áteresztő
képességet, amely több időt ad az alaposabb emésztésre.
A savak hatása a pH értékre és a pufferkapacitásra:
A
korán elválasztott malacoknál a gyomortartalom pH értéke magasabb és
kevésbé stabil, a hasonló korú, szopós vagy idősebb malacokhoz
hasonlítva. A magasabb pH az alábbiakkal magyarázható:
- alacsonyabb HCl kiválasztás
- a laktóz alacsonyabb koncentrációja a gyomorban
- A
választáskori takarmány túl magas puffer-kapacitása, amely semlegesíti
a HCl alacsony termelődését a korán elválasztott malacoknál
A
kórokozó organizmusok könnyen szaporodnak a 4-es pH érték feletti
tartományban. Az E. coli baktériumok száma az 5-ös pH tartomány felett
erősen növekszik. Nem minden sav rendelkezik pH csökkentő képességgel.
Csak a disszociált savak csökkentik a pH-t. A disszociált savakból
felszabaduló H+ ionok csökkentik a pH-t. Az ebből a szempontból aktív
savakat erős savaknak nevezzük. Például a citromsav, fumársav és a
foszforsav (gyenge savak: ecetsav, propionsav, hangyasav és tejsav). Az
erős savak nagy része a 4-5 közötti pH tartományban disszociál, tovább
csökkentve a pH-t a takarmányokban. A gyomor pH értékének csökkenése
kétségtelenül közeli kapcsolatban van a savak, takarmányok puffer
kapacitására gyakorolt hatásával. Ha a takarmány puffer kapacitása
alacsony, akkor a malacnak kevesebb HCl-t kel termelnie a gyomor pH
csökkentéséhez. Ez magasabb pepszin aktivitáshoz és fehérje emésztéshez
vezet.
A szerves savak antibakteriális és hasmenést gátló szerepe:
Baktériumok
kialakulása a bélcsatornában egy relatív stabil szituáció eredménye a
születés utáni pár napban. A Laktobacillusok, és az alacsony pH
jelenléte a gyomorban megvédi a malacot a coli baktériumok nem kívánt
szaporodásától. A bélcsatorna mikroflórája szaccharolitikus (pH
csökkentő) és proteolitikus (pH növelő pl. E. coli) baktériumokból áll.
A mikroflóra összetétele a takarmány anyagától, és a
laktobacillusok/bifidobaktériumok, eubakteriumok, bacteroidaceae, E.
coli és enterococcae számától függ a bélcsatornában. A laktobacillusok
stimulációja csökkenti a pH-t és gátolja az E. coli baktériumok
növekedését, a bélcsatorna bélbolyhain lévő E. coli érzékelők
lezárásával. Számos kutató bizonyította, hogy a szerves savak képesek a
választáskori hasmenés és a coli típusú baktériumok kialakulásának
visszaszorítására. A szervetlen savakkal szemben, a szerves savak
disszociálatlan állapotban is képesek áthatolni a sejtmembránon.
Ilyenek például az illékony zsírsavak (ecetsav, propionsav, hangyasav
és tejsav). Ezeket gyenge savaknak nevezzük: kevésbe disszociálnak 4-5
közötti pH tartományban, mint az előbbi bekezdésben említett erős
savak. A baktériumokon belül (pH=7) a szerves savak H+ ionokra és
anionokra disszociálnak. Az anionok lerombolják a baktérium DNS
struktúráját, míg a H+ ionok csökkentik a pH-t. Mindkét folyamat
halálosa baktériumok számára.
Kijelenthetjük tehát, hogy a szerves savak két legfontosabb
tulajdonsága:
1.
a gyomor pH értékének csökkentése
2.
és az antibakteriális aktivitás
A
pH csökkentéséhez disszociált, míg az antibakteriális tevékenységhez a
disszociálatlan forma szükséges. A malac gyomrában végbemenő folyamatok
4-5 közötti pH értéken történnek. Ez azt jelenti, hogy két különböző
típusú savra van szükség az optimális előny eléréséhez:
- egy részüknek disszociált állapotban kell lennie ezen pH érték
körül
- más részüknek disszociálatlan állapotban kell maradniuk.
Hogy
sikeresen megbirkózzunk a takarmányozás választás utáni
megváltozásával, a malacoknak egy adaptációs perióduson kell átesniük..
A gyomor és bélrendszer fizikai kapacitásának és méretének nőnie kell,
valamint ki kell választania többek között az emésztéshez szükséges
enzimeket, savakat és bikarbonátokat. Ha a szénhidrátok és fehérjék
emésztése nem megfelelő, akkor ez elegendő táptalajt biztosít a
baktériumoknak a vastagbélben, valamint a bélcsatorna mikroflórájának
egyensúlyvesztéséhez vezet. Ekkor egy szacharózisos mikroflóra kerül
túlsúlyba (Enterobacteriaceae, E. coli, Clostridium spp), amely a
fehérjék lebontását végzi. Ez a fermentációs folyamat különböző
méreganyagokat termel mint például a tetrametilén diamin (hullaméreg).
Ezek a méreganyagok irritálják a bélfalat, ami hámszövetsérüléshez,
felszívódási zavarokhoz és végül hasmenéshez vezethet. Súlyosabb
esetekben a bélbolyhok sérülése és bélrendszeri pangás jelentkezhet,
ami választási problémákhoz vezethet (hasmenés vagy akár elhullás).
A
savak prestarterben történő alkalmazásának van egy „hátrányos”
tulajdonsága is, mégpedig hogy a takarmányfelvételt csökkentik. Hogy
miért tettem idézőjelbe a hátrányos szót? Mert ha a takarmányfelvétel
kisebb, akkor egy stresszhelyzetnél előforduló emésztési zavar esetén
csak kisebb mennyiségű táplálék van az emésztőcsatornában, tehát e
probléma is kisebb lesz. Hátrány a depresszív tulajdonság, mert ha
kevesebbet vesz fel a malac a takarmányból, akkor kisebb lesz a
választási és battériás súly. Márpedig a magyar telepeken mindenki a
nagyobb malacsúlyt akarja nem? Mi a megoldás erre a problémára? A
különböző szerves savak takarmányfelvevő képesség csökkenése között
különbség van, például a Ca-Formiát erősebb depressziót okoz mint a
citromsav. A jó savválasztás melletti másik megoldás, he elfedjük a
savakat speciális aromákkal és édesítőkkel, ezáltal sarkalva a
malacokat nagyobb takarmányfelvételre.
Remélem hogy sikerült a
kedves olvasó figyelmét felkeltenem a takarmányozás rejtelmei iránt, és
jól látható, hogy a cél érdekében (cél minél gyorsabban , minél
hatékonyabban és minél gazdaságosabban előállítani 1kg sertéshúst)
mindent bevetnek a takarmányos szakemberek és fejlesztők.
Cikk írója:
Muzsek András
|