hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szerkesztőség
Tartalommal kapcsolatos kérdéseit, észrevételeit, esetlegesen közlésre szánt anyagait, ötleteit, kérem juttassa el hozzám!

Levél küldése

Hirdetések feladása

Megjelentetésre szánt anyagok beküldése
 
 • Szántóföldi növények
 • Szántóföldi növények
 • : Köles

  Köles

    2004.07.05. 19:48


  (Panicum miliaceum L.)

  A köles jelentősége

  A kölest régebben humán élelmezési célra kásanövénynek termesztették. Jelenleg abraktakarmányként hasznosítjuk, de jelentős mennyiség kerül belőle exportra elsősorban Nyugat-Európába. Szalmája a gabonaszalmáknál értékesebb, mivel már zöld száron betakarítható. Termeszthető kettős termesztésben, valamint használható a kipusztult vetések pótlásaként is.

  A köles termesztéstechnológiája

  Éghajlati igénye

  Csírázáskor, keléskor viszonylag kevés, fele annyi vizet igényel, mint a búza, árpa, zab vagy kukorica. A talaj víztartalmának jelentős csökkenése csak a szárba szökés után okoz terméscsökkenést. Legtöbb nedvességet bugahányás időszakában igényel. Melegigénye lényegesen nagyobb, mint a többi gabonaféléé. A keléséhez 10 ° C körüli talajhőmérséklet szükséges.

  Talajigénye

  A könnyen felmelegedő, nem túl nedves, szárazabb fekvésű talajok növénye. Homoktalajon jól termeszthető, ha elegendő tápanyag áll rendelkezésre. A vizenyős, hideg talaj termesztésre nem alkalmas.

  Vetésváltása

  Kettős termesztésre és a kipusztult vetések pótlására alkalmas növény. Kettős termesztés esetében őszi takarmány, őszi árpa és rozs után vethető. Mióta jelentős az exportunk főnövényként is termesztjük. Elővetemény iránt nem túl igényes. Lényeg, hogy május közepére kellően tömődött, tápanyaggal jól ellátott magágyat igényel. Utána saját magán kívül bármi termeszthető.

  Tápanyagellátása

  A köles kedveli, ha tápanyagigényét az elővetemény után a talajban visszamaradt tápanyagokkal elégítjük ki. A köles tápanyagigénye N 30, P2O5 14, K2O 35 kg/t szemtermés. Műtrágyázás esetén a foszfor és a káliumot ősszel szórjuk ki szuperfoszfát és kálisó formájában a talajba dolgozva. A nitrogént tavasszal magágy készítéskor ammóniumnitrát formájában.

  Talajelőkészítése

  Másodvetés esetén a talajt igen gyorsan kell elkészíteni. Ezért a talajelőkészítést tárcsával és kombinátorral végezzük. Ezután azonnal vessünk és hengerezzünk. Főnövényként termesztve az őszi mélyszántás után a talajt zárjuk le. Május középi vetésig a talajt úgy készítsük elő, hogy a lehető legtöbb gyomot irtsuk ki, de a nedvességet őrizzük meg. Végül a magágynyitás kombinátorral történjen és vetés után azonnal hengerezzünk.

  Vetése

  A köles apró magvú növény, ezért ne vessük túl mélyen, a mélység 2-3 cm legyen. A sortávolság 10,5-12 cm, un. gabona sortávolság, folyóméterenként 80-100 csírát vetve. Vetőmagszükséglete 35 kg/ha. Vetésidő főnövényként május második dekádja. Másodvetésként pedig legkésőbb június utolsó, július első dekádja.

  Növényápolása

  Ápolásként vegyszeres gyomirtást végezzünk. Felhasználható magágykészítéskor az Atrazin 500 FW 1,5 l/ha, kombinálva Satecid 65 WP-vel 5 kg/ha dózisban 300 l vízben kijuttatva.

  Betakarítása, tárolása

  A köles teljes érésben könnyen pereg, és egyenetlenül érik. Az aratást akkor kell kezdeni, amikor a bugák sárgulnak, de a levél még zöld. A viaszérés végén betakarított kölest szárítani kell. A szárítás kisebb tétel esetén természetes módon fedett betonozott, nem zárt épületben 15-20 cm vastagon kiterítve. A termést naponta kétszer forgatni kell. A nagyobb tétel esetén szemes terményszárítót kell alkalmazni. Ebben az esetben a tárolás garmadában történhet. Export értékesítés esetén egalizáltan zsákba kell szedni.

  Fajtakérdése

  A kölesnek a buga alakja szerint 2 változata van. Szétálló bugájú (a buga főtengelye hosszú, egyenesen felálló, a buga végén a szemek tömege miatt enyhén lehajló). Zászlós bugájú (a buga főtengelye rövid, a bugaágak szintén rövidek, a buga formája kissé megnyúlt tömb alakú), hazánkban ez a köles terjedt el.

  A szemtermést borító toklász színe alapján, a két változaton belül megkülönböztetünk még piros, szürke és fehér kölest.

  Fajtái:

  Fajta neve Elismerés éve Származása
  Lovászpatonai pirosmagvú 1936. magyar
  Fertődi 2 1959. magyar
  Harkovszkoje 65 1985. ukrán
  Kamüsinszkoje 67 1985. ukrán
  Veszelopodoljanszkoje 403 1985. orosz
  Topáz 1986. magyar
  Gyöngyszem 1991. magyar
  Maxi 1991. magyar

  Termesztés kalkulált költségei (Ft/ha)

  Főnövényként:

  Őszi szántás 10.150
  Műtrágyaszórás 1.540
  Műtrágya ára 12.920
  Szántás elmunkálás 3.080
  Tárcsázás 2.870
  Műtrágyaszórás 1.540
  Műtrágya ára 7.050
  Kombinátorozás 2.870
  Vetés 2.870
  Vetőmag ára 4.200
  Hengerezés 1.750
  Vegyszeres gyomirtás 1.435
  Vegyszer ára 6.490
  Betakarítás 9.100
  Tisztítás, szárítás 7.500
  Összesen 75.365

  Másodnövényként

  Főnövény esedékes költségei 39.150
  Tárcsázás 2.870
  Kombinátorozás 2.870
  Vetés 2.870
  Vetőmag ára 4.200
  Hengerezés 1.750
  Vegyszeres gyomirtás 1.405
  Vegyszer ára 6.490
  Betakarítás 9.100
  Tisztítás, szárítás 7.500
  Összesen 78.205

   
  Szántóföldi növénytermesztés
   
  Állattenyésztés
   
  Ügyintéző
   
  Látogatási statisztika
  Indulás: 2004-03-09
   

  A FÉRJFOGÁS és a FÉRJMEGTARTÁS TITKAI, a SZERELEMRÕL MINDEN, a BOLDOG SZEXUÁLIS ÉLEThez vezetõ út: PSP    *****    PÁRKAPCSOLATI és SZEXUAL PARAPSZICHOLÓGIA: PSP alternatív spirituális tanácsadó képzés abszolút kezdõknek és haladóknak    *****    Hogyan kell a SZERELMET BEVONZANI ÉS MEGTARTANI? Mi a BOLDOG SZERELEM TITKA? A PSP-n megtudhatod!    *****    Minden amit TUDNI AKARSZ A SZERELEMRÕL ÉS A SZEXRÕL: PSP Párkapcsolati tanácsadó képzés * SZERELEM SZEXUALITÁS    *****    Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók