hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szerkesztőség
Tartalommal kapcsolatos kérdéseit, észrevételeit, esetlegesen közlésre szánt anyagait, ötleteit, kérem juttassa el hozzám!

Levél küldése

Hirdetések feladása

Megjelentetésre szánt anyagok beküldése
 
 • Csemegeszőlők és más ültetvények
 • Csemegeszőlők és más ültetvények
 • : Homoktövis

  Homoktövis

    2004.07.05. 23:29


  (Hippophae rhamnoides L.)

  A homoktövis jelentősége

  A homoktövis 1-3,5 m magas cserje vagy 6 m magasságig megnövő fa. Eurázsiai ligeterdők, folyó menti árterek fája. Hajtásai rendszerint tövisesek. Kétlaki, szélporozta növény, termése narancssárga bogyó (vad: 10-15 g/100 db, nemesített : 70 g/100 db). Lombfakadást előzve virágzik, mégpedig április második felében vagy májusban. Érése - fajtától függően - augusztus vége-október között zajlik le.

  Termése álbogyó kőmaggal, amelynek színe narancssárga, ritkábban piros vagy citromszínű, íze kesernyés, savanykás, de dércsípetten édessé és fogyaszthatóvá válik. A bogyók hullásra nem hajlamosak, egész télen a fán maradnak. Elsősorban nem frissen, hanem feldolgozva fogyasztják, hiszen dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék készül belőle. A homoktövis gyümölcse gazdag vitaminokban, ásványi sókban. Keresett C-vitamin forrás, mert 150-300 mg % C-vitamint tartalmaz. A C-vitamin mellett B1-, B2- és E-vitamint tartalmaz. Magas az olajtartalma, a magnak is, mely bakteri cid hatású, így gyulladások ellen, fekélyek kenőcseiben használják, sőt hatásos a korai érelmeszesedés kezelésére is.

  A homoktövis viszonylag hosszan fejlődik, a negyedik-hatodik évben fordul termőre. Az ültetvény gazdaságos életkora húsz év.

  A homoktövis termesztéstechnológiája

  Éghajlatigénye

  A homoktövis fénykedvelő növény, ezért köztestként nem telepíthető. Fagytűrő, Szibériában a –40 oC-ot is károsodás nélkül elviseli. Csapadékigénye 300-600 mm.

  Talajigénye

  Termesztésére a jó vízgazdálkodású, eny hén savanyú, 6,5-7,0 pH-értékű, mészszegény talaj a legmegfelelőbb, de homokon is kielégítő termést hoz.

  Gyökérrendszere a talaj felső rétegében helyezkedik el. Laza talajban 60 cm-ig, kötött talaj ban 40 cm-ig is lehatol. Gyökerein nitrogénkötő baktériumokat tartalmazó gümők vannak, így talajjavító szerepe is van, mert 100-200 kg/ha N-t köt meg.

  Szaporítása

  A homoktövis gyökeresedési hajlama közepes. Fás dugványozással, újabban zölddugványozással növényházban szaporítják. Ha a dugványokat közvetlenül a k iültetés előtt 12-16 órán át ß-indolvajsav (IVS) 2.000 ppm-es oldatban áztatjuk, az eredés megkétszerezhető.

  Művelési rendszer e

  Ültetése 4,5-5 m sor-, illetve 2-2,5 m tőtávolságra javasolható, így növényanyag-szükséglet: kb. 1.000 db/ha.

  A porzós egyedeket az uralkodó széliránnyal szemben ajánlott telepíteni, hogy biztosan bepo rozza a termős egyedeket.

  A termős + és a porzós > egyedeket többnyire 9:1 arányba telepítik az alábbiak szerint:

  > + + + + + + + + + >
  + + + > + + + + + + +
  + + + + + + > + + + +
  + + + + + + + + + > +
  + + > + + + + + + + +
  + + + + + > + + + + +
  + + + + + + + + > + +
  + > + + + + + + + + +
  + + + + > + + + + + +
  + + + + + + + > + + +
  > + + + + + + + + + >
  + + + > + + + + + + +

  Törzsalakítása és metszésigénye

  A legerősebb vesszőt 80 cm magasan metszik vissza, majd a következő években, mint l vagy 2 törzses bokrot nevelik fel. Rendszeres metszést nem igényel, de az elhalt vesszőket minden évben el kell távolítani a termés megóvásának érdekében. A 7-8. éves gallyak termőképessége csökken, ezért azok lecserélendők 7-8 évenként. A tőből eltávolított gally helyett éves ves szőből pótolható az elveszett termőfelület. A homoktövis csak az egyéves vesszőn hoz termést, a cél ezek arányának javítása. Mivel nagyon fényigényes, így zárt koronát nem szereti, célszerű a rendszeres ritkító metszés.

  Talajművelés e

  Mivel sekélyen gyökerezik és sarjképzésre hajlamos, csak sekély talajművelés ajánlatos. A sorközök gyomtalanítására a tárcsázás inkább csak a fiatal ültet vényben ajánlott. Idősebb ül tetvényben és homoktalajon inkább a sekélyen járatott kultivátorozás a célszerűbb a sekélyen elhelyezkedő gyökerek és a talajnedvesség megóvása miatt.

  Növényvédelme

  Levéltetvek károsíthatják. Az ellenük való védekezés szerei és az időpontok a szokásosak.

  Betakarítása

  A bogyók augusztusban-októberben érnek be. Betakarítása nem könnyű feladat, mert a termé se sokáig a gallyakon marad, a bogyókat nehéz megfogni, ethefonnal is nehéz a leválasztás elősegítése. A FÁK-államokban szinte kizárólag kézzel szedik. A gépi szedés megoldására próbálkozások vannak.

  Termőképessége

  4 kg/tő-től (vadjellegű) 16-20 kg/tő-ig (kultúralakok) változhat, vagyis kb. 13-20 t/ha. Térsé günkben 4-5 t/ha termést ad. Ehhez azonban megfelelő tápanyag- és vízellátottság szükséges, főleg július végén-augusztusban (virágrügy-differenciálódás idején) és a gyümölcsérés kezdetén.

  Fajtái

  Mivel kétlaki, többnyire 9:1 arányban termős és porzós egyedek telepítendők.

  CSUJSZKAJA

  Középerős növekedésű, felfelé törők ágai alig tövisesek. Gyümölcse nagy, lapított gömb alakú bogyó, világos-narancssárga. Augusztusban már érik.

  JANTARNAJA

  Fája közepes növekedésű, szétterülő koronát képez. Gyümölcse nagy, megnyúlt tojásdad ala kú, sötét-narancssárga színű. Igen későn, októberben érik. Kiváló termőképességű és magas olajtartalmú fajta.

  OBILNAJA

  Tövismentes, viszonylag kis koronát képez. Gyümölcse tojásdad alakú, és nagy, világos-narancssárga színű. Szeptember első felében érik. Jól terem.

  ORANZSEVAJA

  Alig tövises ágrendszerű, középerős növekedésű a fája. Gyümölcse elég kicsi, tojás alakú, narancsvörös színű. Szeptemberben érik. Magas C-vitamin tartalmú (250 mg feletti).

  PORZÓS 40-61-1876

  Fája igen erős növekedésű, metszése nagyobb figyelmet kíván. Az erősebb metszés nem veszélyeztetheti az elégséges m ennyiségű porzós virág kialakulását.

  Gazdaságossága

  A termesztése még csak igen kevéssé elterjedt. Megbízható hazai kalkulációk nem ismertek. Bár a termesztéstechnológiája egyszerű, számolni kell az igen magas - főként a betakarítás során - kézi munkaerő igénnyel. Jelenlegi viszonyok között kb. 2-300 ezer forint közötti eredmény érhető el hektáronként.

   
  Szántóföldi növénytermesztés
   
  Állattenyésztés
   
  Ügyintéző
   
  Látogatási statisztika
  Indulás: 2004-03-09
   

  **A legújabb magyarországi mémes oldal. Ismerd meg most!Oszd, lájkold!** Nevess, szórakozz, kattints ide! Ne unatkozz!*    *****    Nézz élõ live filmet gportalon! 0-24-ben! Klikk ide! Filmek élõ live!!!!!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok