A termőtáj hatása a kalászos gabonák termeszthetőségére és minőségére
agronaplo.hu 2004.06.20. 16:52
Egy-egy
növényfaj termeszthetőségét alapvetően a termőterület éghajlati és
talajtani körülményei határozzák meg. Az előbbi feltételek közül a
fajválasztásnál alapvetően meghatározó a hely hőmérsékleti, csapadék,
valamint a napfénytartam idejére vonatkozó jellemzői.
A
talajtani tulajdonságok közül alapvető a talaj típusa, de fontos
tényező az adott tábla fekvése, földrajzi elhelyezkedése (földrajzi
szélesség és hosszúsági adatai).
Hazánk ökológiai adottságai a közönséges- és durum búza, a tönköly,
az árpa, a rozs, a triticale, a zab, illetve a rizs termeszthetőségét
illetően általánosságban megfelelőek. A növényfajokon belül azonban,
hogy őszi-, vagy tavaszi búzát, őszi-, esetleg tavaszi árpát
termesszünk egy adott helyen, azt már a fentebb említett tényezők
önmagukban is meghatározhatják. A fajon belüli fajtacsoportok szerinti
választást befolyásolhatja pl. az elővetemény, hogy milyenek az adott
tábla mikro-klimatikus adottságai (pl. fagyzugos, szeles, párás, ködös).
A felsorolt növényfajok közül egy-egy termőtájon akár több is
termeszthető. Ha csak a fajkiválasztás a fő cél – mint majd látni
fogjuk, ez korántsem elegendő - akkor a következők szerint járjunk el:
- a legjobb
adottságú területekre búzát vessünk;
- a búzának a
vetésváltásban lehet váltó növénye az árpa. A
hasznosítási cél határozza azt meg, hogy milyen fajtát, hiszen
malátázási céllal (sörárpának) már akár őszi-, vagy tavaszi árpa is
termeszthető (a sörárpatermesztés optimális területei a hűvösebb,
csapadékosabb, a szemképződés időszakában már „kisebb”
nitrogén-szolgáltató talajok). A takarmányárpának is kedvez a hűvösebb
éghajlat, de a termény fehérjetartalma magasabb lesz a jobb adottságú,
nagyobb szerves- és ásványianyag-tartalmú talajokon;
- a durum a
viszonylag szárazabb, de magas éves hőösszeggel,
magas napfénytartalommal rendelkező déli országrészekben termelhető
nagyobb eredményességgel;
- a feltételeknek
kevésbé megfelelő vidékeken a közönséges
búza termésszintjét akár meg is haladó triticale, vagy a pelyvás
tönkölybúza termesztése ajánlható;
- rozsot
elsődlegesen a gyengébb tápanyag- és rossz talajadottságú homokos
talajokon termesszünk;
- a zab a
rozstermesztésre ajánlott terület kivételével bármely talajtípuson
sikerrel termeszthető.
A termeszthető faj meghatározása mellett a fajta kiválasztása a
döntő,
hiszen az adott területen végrehajtandó termesztéstechnológia
legfontosabb elemeit (talajelőkészítés, tápanyag-ellátás, vetés
időpontja, vetendő csíraszám, növényápolás, növényvédelem, öntözés,
betakarítás időpontja) a fajta igényeihez kell igazítani. A
mérlegelésnél a fajta termőképessége ma még fontosabb, mint az egyes
minőségi tulajdonságok érvényre jutásának feltételrendszere, bár az
utóbbi években egyes területeken már fokozottabban jelentkeznek az
igényesség jelei a gazdák, a termelők részéről.
A kalászosok legfontosabb minőségi tulajdonságai a hasznosítás módja
szerint faji szinten is eltérőek. A legszélesebb minőségi
tulajdonság-választékkal a közönséges búza rendelkezik, a hazai
növénytermesztési szakirodalmat elemezve ennek a növényfajnak a
legnagyobb a publicitása is. A legfontosabb minőségi tulajdonságok:
harvest-index, ezerszemtömeg, hektolitertömeg, nyersfehérje-tartalom,
szemkeménység, nedvessikér-tartalom, sikérterülékenység, Zeleny szám,
gáztartó képesség, farinográfos értékszám, sütőipari osztály,
kenyértérfogat, kenyér alaki hányados, vízfelvevőképesség, héjtartalom.
Mindeme tulajdonságok, valamint az azokat kialakító ökológiai és
termesztéstechnológiai tényezők között egy nagyon bonyolult
poli-faktoriális kapcsolatrendszer áll fenn, ami fajtánként is eltérő.
A minőségi búzatermesztés alapja tehát a fajta. Jó minőségi
tulajdonságokat hosszú távon is biztosítani tudó fajta hiánya esetén -
csak termesztéstechnológiai eszközökkel - megfelelő minőségű terményt
nem lehet előállítani.
A búza tájegységenkénti minőségi térképét először 1879-ben
készítették el (a hektolitertömeg alapján), melyet 1885-ben Hankóczy
Jenő dolgozott át (1. ábra) a sikér tulajdonságainak figyelembe
vételével a Kárpát-medencére vonatkozóan.
1. ábra
Búza minőségi térkép (Hankóczy, 1885 nyomán)
A térképek a minőségi búzatermesztés körzeteit illetően máig is
érvényesnek tekinthetők, annak ellenére is, hogy ma sokkal fejlettebb
és sokoldalúbb vizsgálati módszerek állnak rendelkezésre. A legutóbbi
országos értékelés az 1999-es évi termény mintáiból készült, s 15
minőségi paramétert érintett. A részletes elemzés adatai „Búza minőségi
térkép 1999” címmel az FVM gondozásában kiadásra kerültek. Az
összefoglaló értékelés bizonyította, hogy akár éven belül is nagyfokú
változékonyság van egyes tulajdonságokban az ország különböző régiói
(megyéi) között. Ezeket a különbségeket éppen az eltérő ökológiai
adottságok váltják ki, eredményezik.
Az elemzés rámutat annak szükségességére, hogy a helyi viszonyokhoz
legjobban alkalmazkodó, a minőségi tulajdonságaik szerint leginkább
megfelelő fajták kiválasztása csak a regionális kísérletek vizsgálati
adatainak felhasználásával történhet. Ehhez pedig még több kísérlet
részletesen elemzésére van szükség. Mindezek alátámasztására a
Mosonmagyaróváron végzett vizsgálataink közül a 2002. évi őszi búza
fajtakísérletek eredményeinek összefoglaló adatait mutatjuk be az 1.
táblázatban. A vizsgálatokban 193 elismert fajta és fajtajelölt vett
részt. A fajták különböző tulajdonságainál, mint a táblázatban is
látható, nagyon jelentős különbségeket mutattunk ki (a fajtánkénti
adatok közlésére e helyen nincs lehetőség).
1. táblázat
A 2002. évben termett őszi búza fajták és
fajtajelöltek tulajdonságainak alakulása
(Mosonmagyaróvár)
Tulajdonság |
Minimum
|
Maximum
|
Átlag
|
Szemtermés (t/ha)
|
5,24
|
8,89
|
7,54
|
Növénymagasság (cm)
|
59,0
|
109,0
|
83,7
|
Hektolitertömeg (kg)
|
66,5
|
85,7
|
80,9
|
Esésszám (sec)
|
336
|
727
|
487
|
Nedves sikér (%)
|
19,4
|
43,9
|
29,9
|
Sikér terülés (mm/h)
|
1,0
|
13,0
|
4,2
|
Sikér nyújtás (cm)
|
9,0
|
28,0
|
14,6
|
Zeleny index
|
14,0
|
37,0
|
25,6
|
Valorigráfos érték
|
13,0
|
70,7
|
46,8
|
Kenyértérfogat (cm3)
|
465
|
915
|
735
|
Kenyér alaki hányados
|
1,3
|
3,0
|
2,20
|
Fehérjetartalom (%)
|
9,8
|
13,7
|
11,5
|
Lisztkihozatal (%)
|
37,0
|
73,3
|
62,8
|
A takarmányozásra szánt termények (triticale, árpa, zab, rozs)
esetén a fehérjetartalom és a szemtermés szorzataként számítható
hektáronkénti fehérjetermés optimalizálása a legfontosabb szempont, s
minden olyan tényezőt, mely ennek a célnak az elérését szolgálja, kell
a termelhetőség és a termelés szempontjából figyelembe venni.
Ha figyelembe vesszük, hogy minden évjárat (csapadékos, száraz,
aszályos, mérsékelten meleg) is más és más kapcsolatrendszert
eredményez a beltartalmi mutatókat tekintve, akkor érthető csak meg
igazán, hogy a minőségi árutermelés fejlesztése terén a regionálisan
végzett fajtakísérletek több éven keresztül történő végzésének milyen
nagy a szerepe. Szerencsére napjainkban még közel 30 olyan kísérleti
hely van az országban, ahol az OMMI integrációjában e kísérletek
nagyobb része folyik - a lehető legszélesebb faj-szortimenttel. Minden
előrelátó termelőnek ajánlható, hogy vegye fel a termőterületéhez
legközelebb eső kísérleti állomással a kapcsolatot, évente akár több
alkalommal is látogassa kísérleteket, gyűjtse össze azok eredményeit.
Jusson hozzá az OMMI által évente kiadásra kerülő kalászos gabona
„Leíró Fajtajegyzék”-hez, valamint kísérje figyelemmel az új
vetőmagtörvényben már szereplő „Ajánlati Fajtajegyzék”-ek megjelenését.
Ez utóbbiak néhány éven belül a minőségi árutermelés regionális
útmutatójaként szolgálhatnak.
|