hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szerkesztőség
Tartalommal kapcsolatos kérdéseit, észrevételeit, esetlegesen közlésre szánt anyagait, ötleteit, kérem juttassa el hozzám!

Levél küldése

Hirdetések feladása

Megjelentetésre szánt anyagok beküldése
 

A repce


Az elkövetkező időkben igyekszem majd minden olyan kultúrnövényről szót ejteni, mely fontos szerepet tölt be hazánk mezőgazdaságában. Ide sorolandók az összes őszi kalászosok, a zöldség termesztés mostohagyermekei, és a több figyelmet érdemlő növények is.

Elsőnek ezért egy olyan fajtának szentelem figyelmem melyben sok lehetőség rejlik, de sajnos a hazai gazdák talán nehezebb termesztése miatt, a megfelelő tájékoztatás hiányában nem igazán, vagy csak „kis” mennyiségben termesztik, ez a növény a repce.

Mint ilyenkor szokás, a növény rendszertani jellemzőivel ismerkedjünk meg először.

A repce (Brassica napus) a keresztes virágúak családjába, azon belül a káposztafélékhez tartozik. Sziromlevelei sárgák és kétszer oly hosszúak, mint a csésze. Virágzata felső részén lévő virágbimbói a már kinyílott virágok fölé emelkednek. Levélzete kékeszöld, az alsó levelek nyelesek, borzasan szőrösek, a felsők kopaszak, szárölelők.

A repce több fajtája is ismert. A növény kifejlett magassága 60-120 cm, virágjának mérete 15-30 mm, virágzási ideje áprilistól szeptemberig tart, mely az őszi káposztarepce esettében természetesen az érési időszaknak megfelelő, fajta kiválasztásától függ.

A repce vetési ideje augusztus-szeptember hónapra tehető, ezért mindig olyan növény után kerülhet le, melyek július közepéig betakarításra kerülnek. Ideális elővetemények az őszi kalászosok. Persze a pontos dátumot mindig az adott termőhelyi viszonyokhoz kell alakítani, mert nem mindegy, hogy milyen kultúrállapotban lévő talajba vetjük a növényt. Fontos figyelembe venni a vetésforgót is, mert, ha ezt nem tesszük, nagyon rossz terméseredményeket kaphatunk, bármit is teszünk a növekedési időszak előtt, alatt!

Minden szakirodalom azt ajánlja, hogy repcét csak olyan földbe szabad vetni, amin, 4-5 éven belül nem termesztettek repcét, mustárt, olajretket!

Erről a növényről érdemes tudni, hogy érzékeny a jó talaj előkészítésre, a megfelelő tápanyagokra (megfelelő mennyiségben, minőségben)!

Vetés előtt és után mindenféleképpen gyomirtózni kell a táblát, ahová vetünk. Ennek elmulasztása komoly gondokat vet föl. Ezek közé tartozik, hogy a gyomok sok vizet és tápanyagot vonnak ki a talajból ezzel is gátolva a gyenge, fiatal kultúrnövény megfelelő ütemű növekedését. Amennyiben istálló-trágya hiánya lépne fel, mindig alkalmazzunk ún. „regulátoros” kezelést. Ezek az eljárások, növényvédelmi szempontból nagyon lényegesek, mert hiányuk veszélyezteti az áttelelőségi szint elérését! A két évvel ezelőtti tél megmutatta, hogy még a megfelelő kezeléskor is milyen veszteségek léphetnek fel. Fontos megemlíteni a műtrágyázás jelentőségét. Sokat segít a megfelelő mennyiségű és idejű N:P:K műtrágyák kijuttatása.

Az őszi alapműtrágyázás soha ne maradjon el! Ennek arányait lehetőség szerint mindig előzze meg talajvizsgálat. Sok fáradságot és pénzt takaríthatunk meg, ha ezt elvégeztetjük, hisz tudjuk nem az olcsó dolgok között tartják számon a műtrágyákat. A tavaszi munkálatok során szükségessé válik a növényanalízis elvégzése, mert az előbb ismertetett ok miatt ez a leginkább költségkímélőbb módszer. Ezek ismeretében tervezzük meg a pontosan kijuttatandó mennyiségeket és azok idejét. Igyekezzünk úgy időzíteni a vizsgálatot, hogy maximum azt követő 5-ik napon már ki tudjuk juttatni a megfelelő mennyiségeket a növényekhez.

A repce a fejlődés időszakában kis gyomelnyomó képességgel rendelkezik, ezért fontos a preemergens technológia alkalmazása. Amennyiben ez elmarad a kultúrnövény nem képes a gyomokkal konkurálni.

Nyár végén, kora ősszel a T1, T2, T3-as életformacsoportba tartozó gyomok fordulnak elő a táblákon. Az 1. táblázat tartalmazza az ide tartozó fontosabb fajokat. A védekezés két formája ismert: agrotechnikai és a vegyszeres. Az előbbihez tartozik a tarlóhántás, mellyel a talaj gyomkészletét jelentősen csökkenthetjük.

T1 gyomok

Tyúkhúr, pásztortáska, veronika fajok

T2 gyomok

Pipacs, mezei tarsóka, búzavirág, árva kelésű őszi búza és árpa, tarackbúza, mezei acat

1. táblázat

A vegyszeres védekezés az esetek nagy számában szükséges az agrotechnikai eljárásokon kívül is. Az irodalom szerint a gyomirtószer-költség csak 2,0 és 2,5 t/ha termésnél rentábilis. Hatóanyagok szempontjából a magról kelő, egyszikű gyomok ellen a trifluralin hatóanyagúak, a vegyesen egy és kétszikűek ellen (preemergens megoldásként) metazaklór és a dimetaklór vegyszerek alkalmazható eredményesen. Ezek mind herbicidek. Természetes ezek szakszerű bedolgozása elengedhetetlen. Ajánlott a tárcsa, kombinátor vagy ásókapa használata. A nehezen írtható, nagyon „fertőzött” területeken a klomazon, metazaklór és dimetaklór kombináció eredményes.

Térjünk vissza a talaj állapotához!

A repce olyan elművelést igényel, mely a kerti talaj állapotát idézi, mindenképpen figyelni kell, hogy beérett vetőágyba kerüljön!

Fontos megemlíteni, hogy a jó minőségű tarlóhántás alapja a megfelelő termés elérésének. A következő felsorolásban a különböző talajtípusokhoz rendelt (ajánlott) elmunkáló eszközöket ismertetem.

Kötött réti, csernozjom és öntéstalaj: tárcsát sekélyen járatni és a felszínt rögtörő vagy gyűrűs hengerrel zárni

Szikes talaj: tárcsázás után gyűrűs hengerrel zárni

Középkötött talaj: tárcsázás és kultivátor használata

Laza homoktalaj: sekély vagy középmély szántás, sima hengerrel kombinált könnyű fogással zárás

Foglalkozni kell a kártevőkkel is, itt is felsorolásszerűen jelenítem meg őket a jobb áttekinthetőség végett.

Repce fénybogár: a táblákat zöld korban lepi el, a porzó és a bibeszálak károsításával okoz bajt az imágó, majd a lárva (ez utóbbi a virágzatban kel ki), megjelenése főleg a párás, meleg tavaszokra jellemző nagy számban;

Repceszár-ormányos: mivel a lárva a levélnyélből a szárba rágja be magát, szilárdság csökkentő hatása van, egy szárban 10-30 lárva is előfordulhat, kifejlődésük után (június) a becőket hámozgatják, száraz, meleg tavasz növelheti számukat;

Repcebecő-ormányos: a virágbimbókban táplálkozik, fő kártétele, hogy a lárvák a magokkal táplálkoznak;

Repcebecő-gubacsszúnyog: a tojások a becőben kelnek ki és az így létrejövő nyüvek itt károsítanak, a lárvák a gyökérnyak bőrszövetét rágják meg és így a növényt gubacsképzésre késztetik;

Tavaszi kártevői közé tartozik még a mezei pocok.

Kórokozói is jelentős kárt képesek okozni. A fómás levélfoltosság miatt több mm átmérőjű foltok képződnek, a későbbiekben állományledőlést okoz, nagy kártétele van a fehérpenészes rothadásnak is.

Remélem, ezzel az összefoglaló cikkel segítséget tudok nyújtani abban, hogy a repcét jobban „megérthessük”. Természetesen nem törekedhettem a teljességre, de igyekszem majd folyamatosan bővíteni az ismeretanyagot. Reményeim szerint külföldi cikkek is alapul szolgálnak majd a későbbiekben.További jó munkát kívánok, tisztelettel:
Füredi Kornél
Egyetemi hallgató (e-mail:hih900@freemail.hu, web: www.gportal.hu/ovarigazdasz)
Mosonmagyaróvár
2004-08-08
(a cikk bármely részének felhasználásról kérem a fenti e-mail címen értesítsenek!)
Szántóföldi növénytermesztés
 
Állattenyésztés
 
Ügyintéző
 
Látogatási statisztika
Indulás: 2004-03-09
 

Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók