Húsmarhatartás februártól decemberig
agronaplo.hu 2004.06.20. 18:30
A különbözõ nézõpontok ellenére abban a szakemberek
többsége egyetért, hogy az EU csatlakozást elõsegítõ strukturális
átalakítás egyik jól definiálható részterülete a környezet- és
természetvédelmi igényeket is szolgáló legeltetéses állattartási rendszerek
létrehozása.
A
felvetés hátterében az a felismerés áll, hogy a jövõben környezet-,
tájvédelmi- és globál-ökológiai megfontolásokból (erózióveszély,
gazdaságtalan termelés stb.) a szántóterület egy részén a szántóföldi
gazdálkodás
megszüntetésére kényszerülünk. Ezen területeken, illetve ezek egy
részén minden bizonnyal gyepesítésre kerül sor, és nyilvánvalóan jól
átgondolt stratégia szükséges a jelenlegi és majdani gyepterületek
állattenyésztési hasznosítására. A kérdést különösen
aktualizálja az a tény, hogy a jelenlegi gyepterületek hasznosítása sem
megoldott, a gyephasznosító állatfajok (ló, szarvasmarha, juh)
létszámcsökkenése folytán nagy részük hasznosítatlan. A hasznosítatlan
területeken kedvezõtlen irányú átalakulások
kezdõdtek (gyomosodás, bokrosodás, a pollenallergiát okozó növények,
pl. parlagfû nagyfokú térnyerése stb.) és a táj fizikai és szellemi
“eróziója” jól érzékelhetõ.
A gyephasznosító állatfajok között a húsmarha
kiemelt szerepet tölt be, és határozott kormányzati
szándék a húsmarhatartás dinamikus fejlesztése. A fejlesztés indokaként
piaci és globál-ökológiai szempontok egyaránt megemlíthetõk. A húsmarba
létszámnövelését indokolja ezen túlmenõen az a törekvés is, hogy az
Európai Uniós csatlakozás idejére
kellõen magas kvótát tudjunk elérni, hosszú távra biztosítva ezzel a
“gyepes régiók” gazdasági stabilitását, az ott élõ gazdálkodók
megélhetését.
A
fejlesztés elképzelhetetlen a leendõ húsmarhatartók felkészítése és
felkészülése nélkül. A húsmarhatartás terén ugyanis nem rendelkezünk
nagy hagyományokkal. Az ágazat meghonosítása a '70-es években
kezdõdött, és néhány figyelemre méltó kezdeményezésen túl átütõ
sikerrõl nem beszélhetünk.
Ilyen körülmények között úgy gondoljuk, hogy
célszerû megismerkedni azokkal
a legújabb külföldi és hazai tapasztalatokkal, melyek az új körülmények
között egy sikeres húsmarha vállalkozás esélyét kínálják.
E
céltól vezérleve cikksorozat keretében – a naptári idõszakokhoz
igazodva – megkíséreljük összefoglalni azokat a legfontosabb aktuális
teendõket, melyek az eredményes húsmarhatartást szolgálják.
Õszintén reméljük, hogy ismereteinkkel és
tapasztalatainkkal segítségére lehetünk mindazoknak, akik megélhetésül
a húsmarhatartást választják!
A gazdaság mérete, ill. természeti adottságok a húsmarhatartásban
A
húsmarhatartás legeltetés nélkül elképzelhetetlen, ezért az egy
gazdaságon belül tartható állatok (tehenek!) számát a rendelkezésre
álló gyepterület állateltartó-képességéhez kell igazítani. A hazai
gyepek döntõ többsége közepes-gyenge minõségû, a termõképességtõl
függõen egy húsmarha számára 1,5-2 ha legelõterülettel számolunk.
Figyelembe
kell venni azt is, hogy gyepeink rendszerint erõsen tagoltak, és az
egyes legelõszakaszok megközelítése is gyakran körülményes. Mindezek
tükrében a hazai húsmarhatartó gazdaságok mérete 25-100 tehén között
mozog. Ez a gazdaságiforma gyakran – különösen kisebb tehénlétszám
esetén – csak részmunkaidõs, ill. kiegészítõ tevékenységet jelent, és a
család megélhetéséhez egyéb jövedelmek is hozzájárulnak.
Annak ellenére, hogy a hatékony húsmarhatartás lehetõsége elvben a
nagyobb, esetleg több száz húsmarhát tartó gazdaságokban inkább
megteremthetõ, a hazai adottságok tükrében a tagolt legelõket is
hasznosítani képes, kisebb méretû – esetleg csak kiegészítõ
tevékenységként mûvelt – gazdaságok szerepe a meghatározó. Az
ehhez szükséges 50-100 ha legelõterület mellett elõnyös, ha a gazdaság
közelében õsszel-télen legeltethetõ kukoricatarló található, és más
olcsó melléktermék beszerzésére is reális lehetõség van (pl.: nedves
répaszelet, sörtörköly stb.).
Faitamegválasztás, integrációs kapcsolatok
A
hazai húsmarhatartás számára a húsmarhafajták széles választéka
rendelkezésre áll, valamennyi jelentõs húsmarhafajta rendelkezik
Magyarországon tisztavérû tenyészetekkel, ill. tenyésztõ
szervezetekkel. A fajta megválasztásánál abból az alapelvbõl célszerû
kiindulni, hogy a gyenge termõképességû gyepeken (1-2 t széna/ha
hozami inkább a kisebb testû igénytelenebb típusok (pl. hereford angus)
találhatók míg a ,jobb minõségû gyepeken a közepes. ill. nagyobb testû,
de igényesebb típusok (húshasznú magyartarka limousin, charolais stb.)
ajánlhatók. Ellenkezõ esetben vagy túl sok kiegészítõ takarmányra
lesz szükség (nagyobb testû marha a gyenge legelõn), vagy pedig az
adottságok kihasználása nem megfelelõ. A húsmarhafajtákkal szemben
támasztott eltérõ, gyakran genetikailag is ellentétes igényeknek minden
tekintetben megfelelõ húsmarhafajta nem létezik, így a fajta, ill.
tenyésztési eljárás kiválasztásában a biológiai és ökonómiai
optimumra törekszünk. Közismert, hogy a kistestû fajták rendszerint
igénytelenebbek, szaporábbak, létfenntartásukhoz kevesebb takarmányt
igényelnek, de borjaik növekedése és hizlalási végsúlya elmarad a
nagytestû fajtákétól. Utóbbiak tehenei több takarmányt
igényelnek, gyakoribbak az ellési komplikációk, de borjaik nagyobb napi
súlygyarapodással nagyobb végsúlyra hizlalhatók. Mindezek miatt a
húsmarhatartó gazdaságok döntõ többségében a világon mindenütt a
különbözõ keresztezési konstrukciók ill keresztezési programok követése
a jellemzõ.
A
fajtatiszta tenyésztés néhány törzstenyészetre korlátozódik, ahol az
ezzel együttjáró többletráfordításokra mód van (szelektív
bikahasználat, célpárosítások, törzskönyvi ellenõrzés és
teljesítményvizsgálat stb.) és speciális szakértelem is rendelkezésre
áll. E törzstenyészetek értelemszerûen a vágómarhatermelés mellett
mindenek elõtt a tenyészállat (tenyészbika, vemhesüszõ, sperma, embrió)
értékesítésben érdekeltek. A hazai húsmarhatartóknak is alaposan végig
kell gondolni, hogy tenyésztõ, vagy árutermelõ gazdaságként kívánnak
tevékenykedni!
A húsmarhatartó gazdaságok – különösen a kisebbek –
a piacgazdaság viszonyai között nincsenek könnyû helyzetben.
Segítségre számíthatnak a különbözõ tenyésztõ
szervezetek részérõl (ld. táblázat),
amelyek nemcsak a tenyészbika-, ill. spermavásárlásban, hanem az esetek
többségében a hízóalapanyag értékesítésében, a különbözõ eszközök
(kerítés, itatók, kezelõberendezések, gyógyszerek stb.) beszerzésében
is közremûködnek, szükség esetén szaktanáccsal szolgálnak az állami
támogatások igénylésében is. Ezek az integrációs kapcsolatok nem csupán
a tenyésztõ, hanem az árutermelõ gazdaságok számára is fontosak
lehetnek. Természetesen ezen túl a helyi szervezõdések (legeltetési
társulások, beszerzõ-értékesítõ
szövetkezetek) is sokat segíthetnek az üzemviteli gondok megoldásában.
|