Szarvasmarha : Típusváltás a kisüzemi szarvasmarha-tartásban |
Típusváltás a kisüzemi szarvasmarha-tartásban
agroline.hu 2004.06.22. 10:02
Tejelőből
húsmarha?
Az Európai Unióhoz való csatlakozás és az Uniós támogatási
rendszer fokozatos átvétele a hazai szarvasmarhatartókat új kihívás elé
állítja. Az Európai Unióban a tejtermelés közvetlen támogatásban nem
részesül, a tejtermelők a kvótában rögzített tejmennyiséget garantált
és hosszú távra előre ismert áron értékesíthetik. A jövedelmezőség
kulcsa a minőség és költséghatékony gazdálkodás. A minőségi előírások a
magyarországi ?Extra" kategóriába tartozó tej felvásárlását és
forgalomba hozatalát engedélyezik, de e téren további szigorítások
várhatóak. A tejár jelenleg mintegy 10 %-kal haladja meg a hazait, és
csökkenő tendenciájú. Emiatt a csatlakozást követően tejár-emelkedésre
nem számíthatunk. A tejtermelő gazdák csak tökéletes minőségű és nem
túl drágán előállított tejjel lehetnek sikeresek.
A húsmarhatartásban a támogatás szintje növekedni fog. Enne alapját
az adja, hogy a legeltetéses állattartás tájvédelmi, környezetvédelmi
és vidékfejlesztési célokat is szolgál, és ezt a társadalom a
támogatásokban ismeri el. A húsmarhatartás versenyképessége tehát az
Uniós csatlakozást követően növekedni fog, eképpen az ágazat
bővítéséhez elemi érdekük fűződik.
Jelenleg mintegy 30.000 húsmarha található az országban, ez az
ökológiailag lehetséges és kívánatos mértéktől messze elmarad, emiatt a
gyepterületek jelentős része hasznosítatlan (1. táblázat). A
húsmarhatartás növekedésének azonban korlátai is vannak. Természetes
szaporulatból csak nagyon lassú létszámnövekedés érhető el. A
létszámnövekedés egyik fő tartalékát a tejtermelésből hasznosuló
kistermelők jelenthetik. Kérdés, hogy ezzel a lehetőséggel tudunk-e,
akarunk-e élni?
2. A kistermelői tehénállomány létszáma, üzemi méretek
A kistermelésben jelenleg a tehénállomány mintegy 1/3-a található.
A különböző felmérések, ill. nyilvántartások adatainak egybevetése
alapján az látható, hogy a KSH által közölt 96 ezres kisüzemi
tehénlétszám döntő hányada a különböző tenyésztési nyilvántartásokban
szerepel, és mindössze 12.000 olyan tehén van, melyek nem köthetők
személyekhez, vagy vállalkozásokhoz (2. táblázat). A tehenek döntő
többsége tehát ?elérhetőséggel", postai címmel rendelkezik, így az
információcserébe bekapcsolható, megfelelő ösztönzéssel befolyásolható.
Közülük 2001. évben 20.700 gazda igényelt és kapott valamilyen
állami támogatást. A tulajdonukban mintegy 75.000 tehén volt, az
átlagos tehénlétszám gazdánként 3,6. Az átlag természetesen jelentős
különbségeket takar. A gazdák háromnegyede 4-nél kevesebb tehenet tart,
3.337 gazdánál 5-10 tehén található, míg csaknem ezer gazda 10-nél több
tehénnel rendelkezik (1. ábra). Megállapítható tehát, hogy a
kistermelők közel egynegyede a családi méretű tehenészetek kialakításán
fáradozik és ők birtokolják a kistermelői tehénállomány felét. Aggasztó
ugyanakkor, hogy a tehéntartók fele 3, vagy ennél kevesebb tehenet
tart, miközben ez az állományméret az Uniós csatlakozást követően az
állatlétszámhoz kapcsolódó támogatásokból nem részesülhet.
3. A kistermelői tehénlétszám fajtaösszetétele
Bár a kistermelésben található tehenek többsége ismeretlen
származású, a nyilvántartásba vétel kapcsán eszközölt szemlék adatai
szerint 72 % magyartarka, 26 % holstein-fríz jellegű, míg a
kifejezetten húsfajtába sorolható tehenek száma elenyésző (3.
táblázat). Ez a fajtaösszetétel azt jelzi, hogy a kistermelők többsége
a kettőshasznosítás keretében képzelte el jövőjét és feltehetően
adottságaihoz igazodva választott fajtát. A holstein-fríz jellegű
állományok döntően azokban a gazdaságokban találhatók, amelyek az
átlagosnál nagyobbak, és ahol a tejtermeléshez szükséges takarmányozási
és tartási feltételek kedvezőbbek.
A kistermelésben lévő szarvasmarhaállomány genetikai összetétele
némileg más megvilágításba kerül, ha a tehenek vemhesítésére használt
spermák fajtaösszetételét vizsgáljuk, és ennek révén az utódgenerációra
vonatkozó előjelzést készítünk.
A 4. táblázat adatai azt mutatják, hogy a tehenek többségét
magyartarka fajtával vemhesítették, és további 5.000 vehem húsfajta
apaságú. Nyilvánvaló, hogy ez a döntés húsirányú szakosodást elősegítő
támogatási rendszer következménye volt.
Azt is jelzi ugyanakkor, hogy a gazdák többsége nyitott a
magyartarka fajta húshasznú változatának tenyésztése irányába, de
megfelelő szakmai programokkal feltehetően a többi húsfajta
tenyésztésébe is bekapcsolható.
4. A húsmarhatartásra való áttérés feltételei és a főbb teendők
A tejelő tehéntartás átállítása húsmarhatartásra szerteágazó és
bonyolult feladat, és semmiképpen sem szűkíthető le arra, hogy
megszüntetjük az állatok fejését!
A húsmarhatartás legeltetés nélkül nem képzelhető el, ezért a
típusváltás előfeltétele, hogy megfelelő méretű gyepterülettel
rendelkezzünk. Egy tehénre - a gyep minőségétől és az időjárástól
függően - 1-2 ha gyepterületet számítunk. A gazdaság méreteinek
megtervezésekor vegyük azt is figyelembe, hogy egy család
megélhetéséhez minimálisan 50-60 tehén szükséges, tehát a
húsmarhatartásban - hosszabb távon - minimálisan erre a létszámra kell
törekedni. Ennél kisebb létszámú húsmarhaállomány esetén kiegészítő
tevékenységnek tekintjük a húsmarhatartást, és a gazda emellett más
keresőtevékenységet is folytatni kényszerül. Egyszerű technológia
mellett erre van mód, hiszen az állatok körüli teendők - az elletési és
vemhesítési időszak kivételével - mindössze napi 2-3 órás
elfoglaltságot jelentenek.
Természetesen a létszámfejlesztés több évre is elhúzódhat, és egy
idő után saját szaporulatból is lehet fejleszteni, de ezzel együtt az
állatvásárlás jelentős anyagi megterhelést jelent.
Tenyészállat-beszerzést célszerű az ún. ?intervenciós telepekről"
eszközölni, mivel így a tenyészállat-vásárláshoz nyújtott támogatások
(jelenleg 60.000 Ft/vemhes üsző) igénybe vehetők.
A legelők bekerítése és a biztonságos ivóvíz-ellátás biztosítása a
következő fontos teendő. Az állatok téli elhelyezésére bármilyen
színszerű épület, szükség esetén kellően előkészített legelőszakasz
vagy karám is megfelel. (Ezek műszaki megoldásáról és a szükséges
feltételekről korábbi számainkban volt szó.)
A fajta megválasztása ill. a tenyésztési eljárás és tenyésztési
program kidolgozása nagy szakértelmet és hozzáértést igényel. Ehhez
mindenképpen vegyük igénybe szakember segítségét (fajtaegyesületek,
kutatóhelyek, egyetemi szakemberek stb.).
Kiindulópont a legtöbb esetben a korábban fejt magyartarka, ill.
ilyen jellegű állomány, amely jó alapot szolgáltat bármelyik
tenyésztési programhoz. A tehenek termékenyítésekor húshasznú
magyartarka, vagy más húsfajta spermáját használjuk, és a születendő
üszőborjakat már a húsmarhatartás viszonyai között - tehát a legelőn-
neveljük fel. A fajta ill. tenyészirány megválasztásánál a fő szabály
az, hogy az átlagosnál gyengébb legelőkön az igénytelenebb angus és
hereford, míg jó gyepadottságok mellett a magyartarka, charolais,
limousin és egyéb igényesebb húsfajták jutnak szerephez. Általános
tapasztalat, hogy a rotációs vagy esetleg váltogató keresztezés révén
jól lehet igazodni a termőhely viszonyokhoz és a piaci igényekhez,
ráadásul a folyamatos keresztezés révén a heterózis hatás
állandósulására is számíthatunk, ami a borjak nagyobb vitalitásában és
a tehenek jobb vemhesülésében jelentkezik. Az átállást követő
termékenyítésekkel ügyeljünk arra is, hogy a tehenek ellése a
legeltetési szezon kezdetére (február-április) koncentrálódjon, hogy a
leellett teheneket borjaikkal együtt a legelőre hajthassuk.
A korábban fejt tehenek egy részét hosszabb-rövidebb ideig fejni
kényszerülünk, hogy a tőgyproblémákat elkerüljük. Ennek megszervezése
nem egyszerű feladat, de legcélszerűbb a reggeli kihajtás előtt ezt
elvégezni. Az így kifejt tejet - amennyiben az élelmiszerhigiéniai
előírásoknak megfelel - háztól közvetlenül értékesíteni lehet.
A készülő támogatási tervezet ezt a lehetőséget nem zárja ki.
A típusváltást tervező gazdák számára szaktanácsadók igénybevétele
feltétlenül ajánlatos. Hasonlóképpen célszerű a különböző szakmai
továbbképzések és tanfolyamok kínálta lehetőségekkel élni.
Szaktanácsadási programok iránt a megyei FVM hivataloknál lehet
érdeklődni.
Dr. Stefler József
egyetemi tanár
Kaposvári Egyetem
|