Talajművelés a zöldségtermesztésben
agronaplo.hu 2004.07.02. 18:28
„Sok
minden szól bele abba, hogy mekkora a gazda termése. Először is az
időjárás, amelyről a gazda nem tehet. De viszont az időjárás is sokról
nem tehet, amit ráfognak…. A kevés, vagy rossz termésnek sohasem
egyedül az időjárás az oka. A termés sikerülte nem kis mértékben függ a
gazda tudásától és szorgalmától is.”
Gyárfás József (1927)
Az
elmúlt évben a 100 000 ha szabadföldi zöldségtermő területen
megközelítőleg 74 000 ha-on termesztettek árutermelés céljából
helyrevetéssel zöldségféléket, ebből a nagymagvú növények termőfelülete
56 000 ha volt, az ún. aprómagvú fajoké 18 000 ha. Ez utóbbiak
vetésének döntő része a kritikus kora tavaszi időre esik, amikor vagy a
szárazság miatt (1997 esztendő) vagy a belvizek következtében (1998
tavasza) komoly nehézséget okozott a talajelőkészítés. Az apró magvú,
rendívül lassan csírázó zöldségfajok (pl. sárgarépa, petrezselyem)
különösen alapos és szakszerű talajelőkészítést igényelnének, sajnos
ezzel szemben az a tapasztalat, hogy a gazdák jelentős része nem ért a
talajműveléshez vagy azt elhanyagolja, és vetésforgót nem alkalmaznak.
Ennek következményeit nap mint nap tapasztalhatjuk: rendkívül alacsony
kelési arány (20-40 %), a nagymértékű elgyomosodás, krónikusan fellépő
növénybetegségek, talajuntság, rossz műtrágya-hasznosulás, stb. Talán a
szárazság és az időszakos csapadéktöbblet is sok gazdaságban lényegesen
kisebb gond lenne, ha nem kellene azokkal a káros hatást felerősítő
tényezőkkel számolni, amelyek több zöldségtermesztéssel foglalkozó
üzemre jellemző:
- a vetésszerkezet
nagymértékű leegyszerűsödése,
- monokultúrás vagy
monokultúrás jellegű, a vetésforgó fontosabb szabályait mellőző
termesztés,
- az
alaptalajművelés minőségét javító eljárások hiánya,
- a gazdaságok
nagymértékű elgyomosodás,
- a melioratív
jellegű eljárások szüneteltetése,
- az művelési
szakszerűtlenségek egész sora,
- mérsékeltebb
talajszerkezeti károkat okozó eszközök és technológiák alkalmazása,
- szakértelem és a
szaktudás hiánya,
-
kényszer-takarékosság.
Talán
nem árt hangsúlyozni, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok
kedvezőtlen hatása a helytelenül művelt és az elhanyagolt talajokon
fokozott mértékben érvényesül. A talajszerkezet iránt különösen
érzékeny zöldségfajok esetében a szakszerű és időben elvégzett
talajművelés hatását a következőkben foglalhatjuk össze:
-
csökkenti a gyökerek energiaveszteségét, elősegíti a gyökerek
mélyrehatolását, ezáltal hozzájárul a nagyobb élettér és a mélyebb
termőréteg kialakításához,
- javítja a talaj
vízgazdálkodását, ezáltal elősegíti a nedvességtárolását és a
talajvízkészlet megőrzését,
-
javítja a talaj levegőzését, a gyökerek oxigénellátását, aminek az
öntözött zöldségfajok esetében különösen nagy jelentősége van,
-
a felső 15 cm-es szétrombolódott szerkezetű réteget leforgatva, és az
alsó regenerálódott réteget a felszínre hozva javítja a felső
talajréteg szerkezeti tulajdonságait,
- elősegíti a talaj
tápanyagkészletének a feltárását és mobilizálását,
- fokozza a hasznos
talaj-baktériumok tevékenységét,
- kedvezően
befolyásolható a talaj hőgazdálkodását,
- a
terepviszonyokhoz igazított talajművelés csökkenti az eróziós károkat,
- irtja és gyéríti a
gyomokat és
- irtja a
talajkártevőket.
A
klasszikus talajműveléstan három csoportba sorolja a talajművelési
eljárásokat: alap-, vetés és ültetés előtti, valamint növényápoló
talajművelési eljárások. Az alap-talajműveléshez soroljuk a
tarlóhántást, a tarlóápolást és az őszi mélyszántást. Cikkemben
részletesebben az alap- és a vetés előtti növényápoló talajművelésre
szeretnék kitérni.
A tarlóhántás célja a nyári és
nyárvégi csapadék befogadása és tárolása, a talaj nedvességtartalmának
megőrzése, a nyári gyomok és több veszélyes kártevő irtása (pl.
káposztalégy, bagolypille hernyója stb.). A nyár folyamán fellazított
talaj a lehulló csapadékból lényegesen többet vesz fel és tart vissza,
mint a műveletlen. A tarlóhántáskor kialakult lazított talajréteg -
azzal, hogy a lehulló csapadékot felveszi és átengedi az alsóbb
talajrészeknek - hozzájárul az őszi talajelőkészítéshez. A hántott
talajon még száraz időjárás estén is a legtöbb esetben, különösebb
nehézség nélkül elvégezhető az őszi mélyszántás. Tapasztalatok szerint
a tarlóhántással jelentős mértékű gyomirtás végezhető, az egyéves
gyomok 45-50 %-ra, évelő gyomok 25-30 %-ra csökkenthetők, ami
napjainkban, amikor nincs pénz a vegyszeres gyomirtásra, nem
elhanyagolható tényező.
A talajnedvességre csak annak a
tarlóhántásnak van igazán jelentős mértékű, kedvező hatása, amelyet
azonnal a termesztett növény lekerülése után végzünk. A szántatlanul
maradt tarló – időjárástól és a talaj kötöttségétől függően néhány nap
leforgása alatt a víztartalmának akár a 70-80 %-át képes elveszítenie.
A tarlóhántással megőrzött csapadék fokozza a talajéletet, ezáltal
nagymértékben hozzájárul a morzsalékos talajszerkezet kialakulásához.
Hántott
talajon az eke az őszi szántás alkalmával, aszályos időjárásban sem
hagy maga után nehezen vagy csak több menetben elmunkálható rögöket.
Idejében és jó minőségben hántott és lezárt tarló, később a szélsőséges
vízhiány esetén is, omlósan szántható vagy lazítóeszközökkel
rögmentesen, esetleg mérsékelt rögképzéssel mélyíthető.
A
tarlóhántás általános eszköze a kétsoros tárcsa, használatát nagy
munkaszélessége, gyors munkavégzése, viszonylag kis vonóerő igénye és
megfelelő munkaminősége indokolja. A nyári szántást a zöldségfélék
esetében - az áttelelő hagymát és néhány kései másodveteményt kivéve -
a vele járó nagy talajvízveszteség miatt nem tartjuk jónak.
Az őszi mélyszántással
tudjuk azokat a fontos talajszerkezeti tulajdonságokat módosítani,
javítani, vagy éppenséggel rontani, amelyek a szántóföldi
növénytermesztés eredményességét nagymértékben meghatározzák. A lazítás
hatására nő a talaj össztérfogata, a hézagtérfogata, azon belül a
gravitációs pórusok aránya, ezzel együtt csökken a térfogat tömege
(fajsúlya). A hézagtérfogat növekedés hatására javul a talaj
vízbefogadó képessége, hosszabb időn keresztül több nedvességet képes
tárolni, ezzel nagymértékben csökken a lejtős területek eróziós
veszélye. Eszköze az eke, amit a zöldségtermesztő üzemekben gyakran
ásógéppel helyettesítenek.
Az őszi mélyszántás időpontjának
helyes megválasztása több ok miatt is nagyon fontos. Míg a laza,
homoktalajok a fagyott állapotot leszámítva mindig művelhetők, addig a
kötöttebb talajok csak a vízkapacitás 40 – 60 %-os intervallumában
alkalmasak szántásra. Ez az érték megfelel a lényegesen könnyebben
mérhető nedvességtartalom 28–32 tömegszázalékának. Ismerve a
nedvességmérés bonyolult voltát, egy egyszerűbb, Manninger Adolf által
a tavaszi vetőágy előkészítésénél alkalmazott, de az őszi szántás
időpontjának meghatározására is alkalmas módszert javasolok:
- A talaj 14 – 16
cm-es rétegéből emeljünk ki egy maroknyi mintát.
- Ezt követően a
talajt marékba fogva erősen összegyúrjuk.
- Az így gombóccá
formált mintát két ujjunk közé vesszük és összeszorítjuk.
- Ha így megnyomva
darabokra törik és apró rögök is képződnek belőle, akkor alkalmas a
megművelésre.
-
Olyan esetben, ha ilyen formán nem tudjuk ujjunkkal összenyomni, mert
nagyon kemény - azaz száraz - vagy benyomódik, csak nem omlik szét,
mert képlékeny - azaz túl nedves - nem szabad szántani.
A száraz
talaj szántás után rögössé válik, nagyobb energiát igényel a forgatása,
az ilyen talajból nehezebb tavasszal az aprómagvú zöldségfélék, de a
nagyobb szemű borsó számára is jóminőségű magágyat készíteni, bár a
téli fagy az így képződött rögök jelentős részét szétszívja. Csapadékos
ősz esetén, ha a talajnedvesség jóval meghaladja a kívánt mértéket,
ugyancsak tilos a szántással próbálkozni, mert a kötöttebb, főleg
szikesedésre hajlamosabb talajok szántáskor „elkenődnek”.
Nedves
talajon a talajmarós és rugós kultivátorokkal történő művelés
előnyösebb, az így előkészített talajt nem szükséges elmunkálni, rajta
tavasszal a magágy könnyebben kialakítható. Ha ősszel a nedves talajon
mégis szántunk, akkor az aprómagvú, korai vetésű zöldségfélék alá, az
elmunkálást ne hengerrel vagy simítóval végezzük, hanem
kultivátor-pálcás henger kombinációval.
Annak ellenére, hogy a
zöldségfélék között vannak kifejezetten sekélyen gyökeresedő fajok (pl.
hagymafélék, levélzöldségek, karalábé, hónapos retek stb.), a
műveltréteg kialakításánál törekedni kell a 25 - 35 cm-es mélységre.
A szántás kapcsán az időzítéstől eltérően más minőségi hibákkal is
találkozhatunk,
amelyek
súlyos gondokat okozhatnak a szántóföldi növénytermesztésben, de
különösképpen az olyan intenzív szabadföldi termesztési formákban, mint
a zöldségtermesztés. Az optimálisnál nagyobb haladási sebesség
következtében romlik a barázdák takarása, az eke kormánylemeze a
levágott barázdaszeletet túldobja a barázdán, aminek következtében a
tarlómaradványok és a gyomok egy része a szántás felszínén marad. Az
ilyen táblán a vetések gyorsan elgyomosodnak, arról nem is beszélve,
hogy maga a vetés is nehezen végezhető jó minőségben, a vetőelemeken
fennakadnak a tarlómaradványok, maga a vetés egyenetlen
lesz.
Másik
gyakori hiba a vakbarázda, amit csak tavasszal a sávos gyomosodásról,
az egyenetlen hagyma és sárgarépa kelésről veszünk észre. „Vakbarázda”
akkor keletkezik, ha a fogást szélesebbre vesszük, mint az eke
munkaszélessége. Ilyenkor a barázdák között műveletlen sávok, ún. padok
maradnak, amelyeken rosszabb a növények fejlődése, erősebb a gyomosodás.
Az
„eketalp betegség”-et a sárgarépa és petrezselyem termesztők, de a
szántóföldi növénytermesztők is jól ismerik. Főleg kötöttebb talajokon
fordul elő ott, ahol évről évre azonos mélységben szántottak, és a
művelt réteg alján kialakul egy kemény vízzáró réteg, amely nemcsak a
víz elszivárgását akadályozza meg, de a mélyen gyökeresedő növények,
pl. sárgarépa termésének növekedését is zavarja. Ennek következtében
sok lesz az elágazó és torz termés. Mélyszántáskor a művelési mélység
kismértékű (néhány cm-es) változtatásával, a talajhiba megszüntethető.
Jó minőségű talajokon, pl. csernozjom jellegű talajok, ahol vastagabb a
humusz réteg, ott a mélyítés lehet vastagabb is. Viszont olyan esetben,
ahol a termékeny réteg vékonyabb, és egy podzolos szintből kellene
hozzászántani – pl. erdőtalajok -, vagy glejes, nyers altalajréteg
esetén – pl. réti talajok, évente csak 1-2 cm-t mélyítsünk.
Az
őszi szántást, a téli csapadék jobb befogadása érdekében, általában nem
zárjuk le, azonban van néhány kivételes eset. Ilyennek számít a kora
tavaszi, aprómagvú zöldségfélék vetése, a korán – szeptemberben -
elvégzett forgatás, a termő szikes talajok szántása, valamint az
ágyásos és bakhátas termesztés, ahol már ősszel megkezdik a
profilírozást. A szántás elmunkálására nedves talajon fogasborona,
száraz talajon fogas és gyűrűs henger használható.
Zöldségtermesztésben a talajművelés másik gyenge láncszeme a magágyelőkészítés.
Az aprómorzsás, ülepedett, sima felszínű magágyban nemcsak a kelés
kedvezőbb, de a gyomirtó szerek hatékonysága is jobb, kevesebb a
nemkívánatos, káros mellékhatás. A vetés időpontjától függően
megkülönböztetünk kora tavaszi, késő őszi, nyári és őszi
magágyelőkészítést, amely módszereiben, céljaiban és eszközeiben is
különbözik egymástól.
Február végén, márciusban a kora tavaszi
vetésű növények (vöröshagyma, petrezselyem, sárgarépa, paszternák,
spenót, ill. borsó) magágyelőkészítése többnyire csak egy simítózásból
áll, amivel a lezárt őszi mélyszántást tesszük egyenletesebbé, és
párolgás miatt a talaj felületét csökkentjük. Amennyiben nem kellően
egyenletes és ülepedett a talaj, vetés előtt a simító helyett boronát
használjunk, majd hengerezzünk, ezáltal egyengetett és tömörített
magágyat kapunk.
Április-májusban a későtavaszi vetésű
zöldségfélék esetében (kései sárgarépa, bab, cékla, uborka,
csemegekukorica, hosszú tenyészidejű, tárolási és ipari káposztafélék,
helyrevetett fűszer- és csemegepaprika, paradicsom stb.) már nagy a
valószínűsége a terület elgyomosodásának. Ezért a jó vetőágy
előkészítés mellett a legfontosabb feladat a terület gyommentesítése,
amit a vetés időpontjától függően egy-három alkalommal tárcsával,
kultivátorral vagy gyommentes területen boronával kell elvégezni.
Nyár
folyamán a másodvetemények (bab, cékla, uborka, esetleg rövid
tenyészidejű káposztafélék) esetében a talajművelésre, ill. a magágy
előkészítésére csak nagyon rövid idő, mindössze néhány nap áll
rendelkezésre. Ez alatt kell gondoskodni a tarlómaradványok
leszántásáról, a vetőágy előkészítéséről de úgy, hogy közben a talaj
vízvesztesége minimális legyen. Az elővetemény lekerülése után csak
sekélyebb (15–20 cm) szántást, forgatást végezzünk, majd
fogasboronával egyengessük el, és hengerrel tömörítsünk. Különösen
nehéz feladat a nyári magágyelőkészítés olyan kötött talajon, ahol
nincs lehetőség öntözésre, ott előfordulhat, hogy a területet még
gyűrűs vagy rögtörő hengerekkel is, több alkalommal meg kell járatni.
Az
őszi magvetést a zöldségtermesztésben csak a télalá vetésnél
alkalmazzák, ezért gyakorlati jelentősége nem nagy. Abban tér el a
nyári magvetéstől, hogy lényegesen több idő áll rendelkezésre a munkák
elvégzésére, de a 15–20 cm-es forgatást követő azonnali elmunkálás itt
is fontos. A korán lekerülő elővetemény, rendszerint a főnövény után a
terület a vetésig elgyomosodik, ennek megfelelően a szántást, ill. a
tarlóhántást követően több alkalommal sort kell keríteni a kelő gyomok
irtására, amihez a legjobb a tárcsa és a fogasborona. A vetést megelőző
napokban a területet porhanyító – egyengető eszközökkel, esetleg
hengerezéssel kell az apró magvak vetése számára ideálissá tenni. Kevés
tarlómaradványt visszahagyó növények után az eke helyett tárcsát is
lehet használni. A tárcsázás többszöri megismétlésével a terület
gyommentesen tartható, és ha egymenetben fogasboronát vagy hengert is
járatunk, a talaj nedvességvesztését minimálisra csökkenthetjük.
Cikk írója:
Terbe István
|