Fajtaválasztás, talajművelés : A nyári betakarítású növények (repce, borsó, kalászosok) aratásának szervezése, kivitelezése, a melléktermékek hasznosítása |
A nyári betakarítású növények (repce, borsó, kalászosok) aratásának szervezése, kivitelezése, a melléktermékek hasznosítása
agronaplo.hu 2004.07.02. 18:34
A
növénytermesztési munkák jellegükből eredően nemegyszer munkacsúcsot
jelentenek. Így van ez a tavaszi munkakezdeteknél, amikor a telet
követően a növények vetési idejének figyelembe vétele mellett az egyes
kultúrák vetése történik. E munkacsúcs, vagy más néven kampányidőszak a
kukorica vetésével lezárul. A következő nagy kampánymunka júniusban
veszi kezdetét, mert a május-június elejei kaszálásokat követően a
hónap vége felé már kezdetét veszi a legnagyobb nyári munka, az aratás.
A
feladat nagyságát jellemezve nézzünk néhány statisztikai adatot! A
repce vetésterülete 22 809 ha és 182 000 ha között változott
csak az
utóbbi évtizedben. A borsóval vetett terület a keleti piacok
összeomlásával, illetve a központi támogatások megszűnése után mára
visszaesett, 55‑70 000 hektár közötti. A területcsökkenés a
száraz- és
a zöldborsótermesztést egyaránt érintette. A gabonafélék közül a
legnagyobb vetésterülettel a kukorica bír, 1,2-1,3 millió ha-on
kerül
vetőanyaga évről-évre földbe. A nyári munkacsúcs legnagyobb feladatát
jelentő kalászos kultúrák közül az őszi búza vetésterülete a
legnagyobb, az 1999/2000-es gazdálkodási ciklust kivéve évente
1,05-1,21 millió hektárról kellett betakarítani a termést. Ebben a
számadatban 8-10 ezer ha tönköly, 2-3 ezer ha durum búza és
néhány ezer
ha tavaszi búza is benne van. A kalászosok közül a második legnagyobb
vetésterülettel az árpa bír, a tavaszi és őszi árpák teljes
vetésterülete 340-380 ezer ha között változik. A rozs
40-50 ezer-, a
triticale 120-130 ezer, a zab 62-75 ezer hektáron díszlett az
utóbbi
időkben. Összesítve az adatokat mindez azt jelenti, hogy a
szántóterület 36,3-39,0%-án valamilyen kalászos növényfajt termesztenek
évről-évre, aminek termését június végétől kezdődően egy-másfél hónap
alatt feltétlenül be kell takarítani. S akkor még beszéltünk azokról a
kapcsolódó feladatokról, amelyek szervesen kötődnek a betakarításhoz,
nevezetesen: a termény előtisztítása, tárolásra való alkalmassá tétele,
esetleges szárítása, a melléktermék hasznosítható állapotban való
összegyűjtése, a tarlóhántás, a tarlóművelés, vagy a
tápanyagvisszapótlás.
Minden növényfajnak, azon belül is minden
hasznosítási iránynak megvannak a maga specifikumai. Akkor tévedhetünk
a legkisebbet, s akkor járunk el a leghelyesebben, ha már a
fajtakiválasztáskor végiggondoljuk az egész termelési folyamat
feltételrendszerét, s igazodva a lehetőségekhez választunk fajtát, s
végezzük a fajtaspecifikációhoz illeszkedő termesztéstechnológiát. A
fajta termesztéstechnológiai igényeinek minden részletre kiterjedő
ismerete nélkül a betakarítás várható ideje, vagy az alkalmazandó
technológia nem tervezhető.
A termelési folyamat célja általában
a minél több és minél jobb minőségű termény előállítása. Ennek kell
alárendelni magának a betakarításnak a munkafolyamatait is. De mit ér a
cél, a terv, ha az élet másként diktál? A problémák megoldásához
széleskörű szakismeretre van szükség, s ekkor jöhet a virtualitás, a
lehetséges módozatokból a legjobb kiválasztása.
A három
növénykultúra közül legkorábban a repce érik természetes úton, de a
zöldborsó betakarítása az esetek döntő többségében megelőzi a repcéét.
A
repce betakarítási veszteségeinek csökkentése érdekében a betakarítás
időpontjának megválasztásához a mag érési folyamatait célszerű
állandóan nyomon kell követni. A becőkben fejlődő magvak még egy
növényen sem érnek egy időben. Ennek oka a növények hosszú – akár 1
hónapot is elérő - virágzási ideje. A betakarítás megkezdését a becők,
illetve a magvak színváltozása jelzi. A betakarítás végezhető egy-,
illetve két menetben, állományszárítással (deszikkálással), vagy
anélkül.
Az egymenetes, állományszárítás nélküli betakarítás
feltétele a gyommentes, kártevők által nem károsított, egyenletes
fejlettségű növényállomány. Az aratás akkor kezdhető, ha a magvak
13-15%-os nedvességtartalmúak. Ilyen tábla azonban az esetek csak igen
kis százalékában található. A leggyakoribb betakarítási mód ezért az
állományszárítást követő egymenetes betakarítás, melynek első fázisát -
a deszikkálást - akkor végezzük, amikor a becők 2/3-a aranysárga színű.
Ezt követően - az időjárástól függően 4-6, ritkán 8 nap múlva
következhet a cséplés. A deszikkálás végzésekor a csúcshoz közeli
becőkben lévő magok víztartalma még viszonylag magas - 24-30% közötti.
A lombtalanításhoz Reglone-t, Reglone Turbót, Zoppot, vagy a
kíméletesebb, de hosszabb kivárási időt kívánó érésgyorsításhoz
Harvade 25 F jelű készítményt használhatunk. Az
állományszárítást a
napi betakarító-kapacitáshoz igazítsuk, úgy, hogy az egyszerre kezelt
területeket 2-3 nap alatt be lehessen takarítani. A deszikkáló szert
nagy táblákon repülőgépekről is ki lehet juttatni, a kisgazdaságokban
inkább a szántóföldi permetezőgépekkel való kiszórás terjedt el.
Feltétlen vigyázzunk arra, hogy az állománykezelés szélcsendes időben
történjen, mert az elsodródó permetcseppek minden kultúrát
elpusztítanak! A cséplésre akkor kezdődjön, amikor a magvak víztartalma
16% alá csökkent, de a tartós tároláshoz ez a nedvességtartalom még
mindig magas. A veszteségmentes betakarítás fontos követelménye az
aratógépek pontos és szakszerű beállítása, a cséplés időpontjának
optimális betartása. A rosszul beállított gépek sérthetik a magot, a
sérült magokban lévő olaj idejekorán megavasodik, így használhatatlanná
válik. Száraz, napos időjárás esetén az érett becők a legkisebb érintés
hatására felpattannak, emiatt a vágószerkezet beállítása rendkívül
fontos. Folyamatosan ellenőrzést kíván a tarlóra visszahulló mag
mennyisége is, s ha szükséges a tisztítószerkezet utánállításával a
magveszteség csökkenthető. Egyre gyakoribb, hogy a veszteségek
mérséklésére az aratást az éjjeli órákban végzik. Ez kisebb
betakarítási veszteséget eredményez ugyan, de a munkát végzőktől
sokszorosan nagyobb igénybevételt jelent.
Azokon a táblákon, ahol
az állományszárítás nem végezhető el (pl. keskeny táblák), valamint az
állomány egyenetlenül érik, csak kétmenetes betakarításra van
lehetőség. Ilyenkor először a növényállományt rendre vágják, amikor a
szár és a becők sárgulni kezdenek, illetve a magvak nagy része
vöröses-fekete színű. A rend 30-40 cm magas tarlóra kerüljön. A cséplés
száraz időjárás esetén kb. egy héttel a rendrevágást követően
megkezdhető, de a termény nedvességtartalmának ellenőrzése ekkor is
fontos.
A repce szalmája annak ellenére, hogy nagy
energiatartalmú, az esetek nagy részében a szántón marad. Felaprítása
szárzúzókkal történhet. Mivel az elfásodott részek csak hosszú idő
alatt bomlanak le, így az utónövények alá történő talajelőkészítés
minőségét az aprítás foka nagymértékben meghatározza.
A borsónak
többféle hasznosítási módja ismert. A zölden, konzervipari céllal
termesztett borsó betakarítását a termelővel szorosan együttműködő
feldolgozó üzem koordinálja. A nagyobb vetésterülettel rendelkező
gazdaságokban a zsenge állapotban történő folyamatos betakarítást
szakaszos vetéssel és több fajta egyidejű termesztésével lehet
biztosítani.
A szárazborsó akkor takarítható be, ha az alsó
hüvelyek a fajtára jellemzően sárgák, esetleg sárgás-barnák, a
hüvelyben lévő magvak kemények, már körömmel sem sérthetők. A növények
levelei ekkorra elszáradnak, a szár és a levél szalmasárga színűvé
válik. A betakarításának is legalább két módja ismert. Az egyik esetben
közvetlenül kombájnnal történik a kaszálás és cséplés, míg a másik
verzióban először a növényzetet rendre vágják, majd a renden történő
száradást követően cséplik ki a magot. Mindkét betakarítási mód nagy
kockázattal jár, mert a gyakran megázó renden fekvő, vagy lábon álló
állományokban a mag könnyen peregni, majd csírázni kezd. Csapadékos
időjárás esetén gondot jelenthet a fajták színstabilitása, a gyakori
visszanedvesedés és kiszáradás rontja a termelvény minőségét. Az
optimális betakarításkori nedvességtartalom 14-15% közötti. A kombájnok
helytelen beállítása (gumi verőlécek hiánya, magas dobfordulat)
magtörést okozhat, ami szintén árbevételveszteséget jelent a
termelőnek. A kombájnolással a termény gondozása nem ér véget, ha
tehetjük, közvetlenül a cséplést követően tisztítsuk át a behordott
terményt. A leggyakoribb magtári kártevő – a zsizsik ellen – a
gázosítást, az aratást követő 2 héten belül feltétlenül el kell végezni.
A
kicsépelt borsó szalmája jól bálázható, gyakrabban juhokkal,
sertésekkel, esetleg nyulakkal hasznosítják. Ha erre nincs szükség
szárzúzókkal a kombájn utáni renden fekvő anyag felaprítható, s a
talajelőkészítések során a talajba keverhető.
A kalászos gabonák
jelentős vetésterületi aránya nagymértékű arató- és szállítókapacitás
lekötést jelent. A zökkenőmentes betakarítás elérése érdekében a gépek,
eszközök, berendezések aratás előtti nagyjavítását feltétlenül el kell
végezni. Fel kell készülni a termény fogadására, ezért a tisztító- és a
termény mozgatását biztosító géprendszer átnézése, szükség szerinti
javítása is indokolt. Maga az aratás a különböző növényfajok, s azon
belül is a fajták eltérő érési időpontjának ismeretében jó előre
megtervezhető. Legkorábban a korai érésű őszi árpa fajták érnek, majd
ezt követi a többi őszi árpa, az őszi búza, a rozs, a triticale, a
tavaszi árpa, a tönköly, s legvégül a zab fajták érése. Országosan a
kalászosok aratása egy-másfél hónapig is eltart, egy-egy nagyobb
üzemben 10-15 aratási nappal számolnak évente.
A növényállományok
arathatóságának külső faji és fajtajelei jól érzékelhetőek, de ennél
sokkal lényegesebb, hogy objektív mérési eredmény is legyen a
kezünkben, ami alapján a betakarítás kezdetének napja pontosan
eldönthető. Szinte minden kalászos a teljes érés kezdetén, vagy a
teljes érés fázisában aratható a legjobb beltartalmi minőségben. A
teljes érés időszaka – fajtánként eltérő mértékben ugyan – de csak
néhány napig tart. Ekkora a szem a kalászból könnyen kidörzsölhető,
körömmel sem nyomható már össze. A szem nedvességtartalma – ha
rendelkezésre áll - a hordozható műszerekkel a tábla szélén is bármikor
mérhető, a méréshez szükséges minta begyűjtése és egy-egy mérés
elvégzése összességében sem tart 5-10 percnél tovább. Az információ a
döntéshez azonban lényeges, mert magas nedvességtartalom esetén vagy ne
kezdjük a termény aratását, vagy gondoskodni kell annak mesterséges
szárításáról, ami nagyon jelentős többletköltséget jelent napjainkban.
Gyakori, hogy még egy táblán belül sem érik egyenletes ugyanazon fajta
növényállománya, így ha a lehetőségek megengedik akár megosztva is
aratható egy-egy nagyobb tábla. A szemek víztartalma naponta, sőt
napszakonként is változik, erős éjszakai páralecsapódás esetén,
szélcsendes időben a reggeli órákban 2-3%-nál is nagyobb
nedvességtartalmat mérhetünk, mint ugyanazon kultúránál az előző este.
A
legnagyobb nyári munkákhoz kampánytervet már csak a legnagyobb
üzemekben készítenek. Az nemcsak az aratás megkezdésének időpontját,
illetve annak menetét tartalmazta, hanem részletesen kitért még olyan
kérdésekre is, hogy a kombájnok táblán belüli mozgása milyen legyen,
hogyan és hova történjen a folyamatos terményszállítás, milyen
utómunkálatokat ki, hol, milyen eszközrendszerrel végezzen el, mikor és
hol történjen a napi gépjavítás, melyik gépen ki, kivel dolgozzon
együtt. Ilyen részletes tervre a kisgazdaságokban nincs szükség, mert a
mindenkori gép- és eszközellátottság határozza meg a napi
munkafolyamatok sorrendjét. A jó felszereltség a tervezhetőség és a
végrehajtás szempontjából mindenképpen előnyt jelent, de egyúttal
jelentős eszközlekötéssel jár együtt. Célszerű ezért a kihasználatlan
kapacitások előre történő lekötése. A legnagyobb bizonytalansági
helyzetben a csak földdel rendelkezők vannak, a „majdra” várni minden
tekintetben kockázatos.
A betakarítási munkákkal egyidejűleg a
kapcsolódó munkák szervezése és végzése is nagy körültekintést igényel.
A terményt nem elég megtermelni, azt jól értékesíteni is tudni kell!
Ebben a tekintetben azok vannak előnyösebb helyzetben, akik megfelelő
tároló kapacitással rendelkeznek. Ahol ez sem adott, ott a „kitettség”
fokozottabb, a kényszerűség sokszor nemkívánatos megoldásokhoz vezet. A
termények értékesítéskori minősítése a vevő „monopóliuma”, előnyös, ha
a termelő ismeri, hogy mit kínál eladásra. Az átvételi árat mindig a
vevő diktálja, annak nagyságát pedig mindig a legrosszabb éppen
aktuális minőségi paraméter határozza meg. S fogja meghatározni
mindaddig, amíg a piacon a kereskedő diktál, s nincs egymásra utaltság,
közös érdek!
Jól felszerelt és megfelelő kapacitással rendelkező
gazdaságokban a kombájnolással szinte szinkronban történik a
melléktermékek betakarítása, biztonságba helyezése is. A különböző
növényfajok szalmája eltérő hasznosítási irányú lehet. Takarmányozási
célra leggyakrabban a tavaszi árpa és a zab szalmáját használják fel,
alomszalmaként minden kalászos szármaradványa hasznosítható. Az egyes
fajok „harvest indexe” eltérő, legkedvezőbb a közönséges búza eme
mutatója, ahol is 1 t szemes termény előállításával egyidejűleg 0,8-0,9
t szalma képződésére kell felkészülni. E mutató növekvő sorrendben
tágul az árpa, a zab, a durum búza, a triticale, a tönköly, s végül a
rozs esetében. Az utóbbi kultúráknál 1:1,4-1,6-os index sem rendkívüli.
A szalma betakarításának és hasznosításra való előkészítésének
szervezése szintén komoly feladatot jelent, hiszen a tarlóápolási
munkák addig nem kezdhetők meg, míg a szalma a talajt fedi, vagy a
bálák a tarlón vannak. A leggyakoribb szalmakezelési mód ma a bálázás,
majd azt követi azok szérűn való elhelyezése. A bála nélküli kazlazásos
technológia már a múlté, egyre kevesebb kézzel rakott kazal látható az
országban.
A kombájnokra szerelhető aprító-szerkezettel a szalma
egyenletes feldarabolása jól megoldható. Az ilyen adapterekkel ellátott
kombájnok a képződött szalmatömeg nagyságától függően ugyan lassúbb
aratást tesznek csak lehetővé, de a szecskázás következtében a szalma
elhelyezésének kérdése azonnal megoldódik. A szalma tarlón történő
hagyása sok előnnyel járhat a talajok szervesanyagtartalmának
növelésében, fenntartásában, s a már forgalomba került baktériumtrágyák
annak lebomlási folyamatait nagymértékben elősegítik.
Alternatív
hasznosítási módként a tervezésnél számításba vehető a szalma
energiatermelési célú, vagy a búzaszalma papírgyártásra történő ipari
felhasználása. Egy biztos, nemcsak a szemes terménynek van értéke, a
szalma a hasznosítás módjának függvényében szintén értéket képvisel.
Cikk írója:
Dr. Kajdi Ferenc állomásvezető, egyetemi docens
|