Tönkölybúza
2004.07.05. 16:29
(Triticum spelta L.)
A tönkölybúza jelentősége
A mezőgazdasággal
szemben támasztott
környezetvédelmi követelmények közül a legfontosabbak a
fenntarthatóság, a biológiai
sokféleség megőrzése és a természetvédelmi szempontok. A mezőgazdasági
túltermelés
vagy a területek parlagon hagyása helyett jobb alternatívát kínál a
kevésbé intenzív termelési módszerek alkalmazása és a kisebb hozamú,
hagyományos növények termesztése.
Az elmúlt években
hazánkban is megnőtt
az igény a vegyszermentes, egészségkímélő és minőségi
élelmiszerek iránt. Ez jobb beltartalmi értékű, nagyobb tűrőképességű,
de elfogadható terméspotenciájú hagyományos növények termelésbevonását
jelentheti, amelyek termőhelyhez igazodó termelési szerkezet
kialakítására, a tájtermesztés felkarolásával, a minimális talajműveléssel
a helyi minőségi sajátosságokat hordozó márkázott termékek
előállítására, az ökológiai adottságokra épülő versenyképesség
fokozására alkalmasak. A spelta- vagy tönkölybúza a felmerült
kívánalmaknak sikerrel tesz eleget Magyarországon. A táplálkozási értéke
mellett a nagyfokú alkalmazkodóképességében rejlik a jelentősége.
Éghajlat, talajelőkészítés, talajerő és az elővetemény tekintetében a
tönköly kevésbé kényes, mint a kenyérbúza, termesztése leginkább olyan
helyeken javasolható, ahol a búza nem elég biztos; így pl. sovány homok
és nehéz agyagtalajon vagy magas fekvésekben, ahol a búza már nem
teremhet. Az emberiség egyik legősibb növényei közé, a Triticum
nemzetségbe tartozik, a közönséges búzával (Triticum aestivum),
és a durum- vagy tésztabúzával (Triticum durum) együtt. Hazánkban a
termesztése a múlt század elején maradt abba az étkezési búzánál kisebb
termése és a hántolási nehézségek miatt.
Származása és eredete
Nincs vadon élő faj
rokona. Eredetét
tekintve több mint 10 ezer éve Délnyugat-Ázsiából, Mezopotámiába
került, majd a bronzkorban Európában honosították meg. A
Kárpát-medencében 8 ezer éve őshonos. Jelenleg a világon főleg
Franciaországban, Ausztriában, Svájcban, Csehországban és
Németországban tartják
fenn. Génközpontja a Kaukázus környékén lehetett elsődlegesen, és innen
vitte magával a neolit-vándorember Észak-Európába, majd Svájc területére.
A bronzkor legelterjedtebb gabonája
volt. A tönköly a késői bronzkorszakban, időszámításunk
előtt 1000-ben már a legfőbb gabona. A tönkölyből “far” készült, ami a
puliszkához hasonló étel, a rómaiak fő tápláléka volt. A búzáéhoz
hasonló tönkölyszemet liszté őrlik és azt épp úgy használják.
Jelentősége akkor volt, amikor a kenyérbúza fajták az időjárási szélsőségek
és a kórokozók, kártevők és egyéb negatív hatások következtében
kipusztultak. Számos nemesített tönkölyfajtát állítottak elő XIX.
században.
A
tönkölybúza morfológiája, fejlődése
A tönkölyt vagy
"tenkelyt" leginkább,
mint őszi veteményt művelik; legelterjedtebb válfajai a fehér és
vörhenyes kalászú.
Fejlődési menete:
az október végi vetés
következtében
a szegállapotot március elején éri el, 4-6 leveles állapotba április
végén kerül, szárba indulása május első dekádjára tehető. A gabonafélék
közül a legjobban bokrosodik. Érése és
betakarítása július első és második dekádjában történik.
Betakarításkor az
idő megválasztására
és a további kezelésre nagyon ügyelni kell, mert a kalász
gerince törékeny. A szemet a pelyvából koptatással különítik el, mert a
cséplés
során csak kevés mag hull ki a pelyvából. A tönköly hozama általában
kevesebb, mint a búzáé, mivel kedvezőtlenebb viszonyok között szokták
termelni. Csekély termés 24-34 hl/ha, közepes 40-62 hl/ha, jó termés 70
hl/ha tokos szem, melynek hl-súlya 39-45 kg, és amely 36-45 %
koptatott tiszta szemet ad.
A tönkölybúza leírása
A
tönköly egynyári vagy áttelelő gabona. Rendkívül erős bojtos gyökérzete
van, a közönséges búzáénál nagyobb tömegű járulékos rendszerrel
rendelkezik, ez is az igénytelenségére utal. Így ott is, ahol a
hagyományos búza nem kifizetődő még mindig gazdaságosan termeszthető.
Magassága 60-140 cm. Éretlen állapotban általában szürkészöld színű.
Szalmaszára vastag, hajlékony, de erős. Zölden az erős jégeső sem tud
kárt okozni benne. A fiatal növény levele zöld-sötétzöld,
közepesen széles, kissé felálló. A napfényt jól hasznosítja a szinte
háromszoros
zászlós levélfelülete miatt. A kalász hosszú, négyszögletes, hasáb
alakú, közepes tömöttségű, éretten világosbarna. A kalász igen nyurga
és annyira laza, hogy éréskor kalászkákra törik. A kalász
szálkás vagy tar, hossza 8-18 cm, éréskor általában bókoló. A kalászorsó
törékeny, széles és vastag. A kalászkákban 3-4 virágot találunk, de
csak 2-3 szem fejlődhet ki. A kalászkák 5-10 emeletmagasságban
helyezkednek
el a kalászorsón. A szemeket
a toklászok zárva tartják. A termés a virágpelyvával összenőtt. A
pelyva színe különböző lehet: fehér, pirosló, kékes-fekete. A
szemtermés a kenyérbúzákkal ellentétben teljes őrlésre a korpa
felhasználásával alkalmas. A növények levélzete, kalásza
viaszolt, így a napfény UV sugárzása ellen védett.
Termése
a csupasz búzáéhoz hasonló, de három élű szemtermés, mely gyengén
lapított, és a hasi barázda mély. Szemtermése hosszúkás, színe
világosban-sötétbarna, fény felé tartva áttetsző
törésfelülete szinte teljesen üveges. A szemtermés jellemzői: hossza:
7,5-11 mm, ezerszemtömege hántolva: 42-52 g, pelyvásan 75 g. Ezerkalásztömege:
115-135g. Hektolitertömege pelyvásan 40 kg: hántolva 76-82 kg. Pelyva
általában: 25-28 tömegszázalék
A beltartalom
tekintetében jobb
minőséget biztosít, mint a megszokott búzafajok. Nyersfehérje
tartalma 17-20 %, nedves sikér tartalma 31-43 %, nyers sikér tartalma
5, 7-es szorzóval 43-48 %, esésszáma 350 körüli, esszenciális
aminosavakban gazdag, magas az ásványianyag tartalma (vas, magnézium,
kobalt) és vitaminokban gazdag (A, B és E). Az egészen más keményítő-
és fehérjeszerkezete miatt a
lisztérzékenyek számára is ajánlott, pelyvája antibiotikus hatású.
Különlegesen nagy tápértékű liszt
készíthető belőle. Tésztát tojás nélkül lényegesen kevesebb vízzel
készíthetünk belőle. A kár
os
légköri szennyeződések és a radioaktív anyagok jelentős részét a mindig
szorosan záródó pelyvatakaró megszűri. Az egészséges táplálkozásban
betöltött szerepe, valamint az átlagosnál sokkal jobb élettani hatása
miatt külföldön
sokan ismerik és előszeretettel fogyasztják a belőle készült
termékeket. A megtermelt mennyiség jól exportálható, ami a
jövedelmezőséget tovább javíthatja. Esszenciális aminosavakban
gazdag, alkotórészei az emberi szervezet immunrendszerét védik.
A tönkölybúza termesztéstechnológiája
Éghajlatigénye
Hőigénye hasonló a
kenyérbúzáéhoz,
csírázása elegendő nedvesség jelenlétében +l és –2 ° C-on
megindul és a csírázásától kezdve +2 és –4 °
C-on fejlődni képes. A frissen
kikelt növénykék mínusz l5–20 °
C-ig könnyen telelnek át, ennél nagyobb fagyok esetén már károsodhat az
állomány. A búzafajták közül
kiemelkedik a hidegtűrő képessége, egyes fajtái rendkívül
fagyállóak. Télállósága kiváló, 30-40 cm vastagságú és több hónapos
hótakarót is elvisel,
nem fagyérzékeny. Az aszálytűrése is jó, elvisel két hónapos
vízborítást a vegetáció megindulása előtt. A tavaszi napsugár és
bőséges csapadék hatására ellenben gyorsan fejlődik, és jól bokrosodik.
Az összes gabonaféle közül legjobban bokrosodik. Tág térállásban, 16
cm-es tőtávnál 6-25 kalászt, 8 cm-es tőtávnál 6-18 kalászt, 4 cm-es
sortávolságnál 4-10 kalászt hoz tövenként.
Talajigénye
A
tönkölybúza a talajra igénytelen, belvizes és futóhomok talajok
kivételével bárhol megterem. Zordabb klíma alatt, kötött nehéz talajon,
ahol a búza termése bizonytalan vagy egyáltalán nem terem meg, ott a
tönköly még biztos termést ad. Az ilyen helyeken még inkább értelme van
a termesztésnek. A szélsőséges talajok
közül megterem a savanyú talajokon és termősziken
egyaránt, valamint a búzáknak nem megfelelő lazább homokon (nem
futóhomok) is kielégítő termést ad. Képes alkalmazkodni a sovány hegyi
talajokhoz is. Ezt a tényt támasztja alá az, hogy a mai termőkörzetei
Svájcban, Németországban és Kaukázus környékén vannak.
Vetésváltása
Vetésforgóba jól
beilleszthető, jó
előveteménye a kalászosokon kívül szinte minden növénynek,
mivel a nyár derekán betakarításra kerül, így van idő a megfelelő
talajművelésre. Mivel vetésideje nem olyan kötött, mint a közönséges
búzáé, ezért bármilyen növény után vethetjük. Ajánlott elővetemény – a
még jobb terméseredmény elérése érdekében, valamint az ökológiai
gazdálkodás figyelembevételével – a talajfertőtlenítő növények
(ricinus, mustár, repce), akár zöldtrágya
növényként is vetve. Érdekességei, hogy a kalászosokkal ellentétben
önmaga után (dikultúrában) és “talajzsaroló” elővetemények, mint
például a napraforgó után is lehet termeszteni. Általánosságban
elmondható, hogy
minden – nem gabona – elővetemény megfelelő, ha utánuk a
talajelőkészítés szeptember
közepétől megkezdhető.
Tápanyagigénye
Terméskötésére
jellemző, hogy a réz szerepe igen fontos. Szükséges, hogy a talajokban
a réz legalább 6-l0 ppm mennyiségben jelen legyen. Fejlett gyökérzete
révén a talajok természetes tápanyagtőkéjét (műtrágyázás nélkül is)
kellő mértékben feltárja. Kiváló minőségét csak a természetes úton
feltáruló N jelenlétében őrzi meg (humusz, szervestrágya, zöldtrágya,
szalma, tarlómaradvány), műtrágya
formában adva már 40 kg/ha N hatóanyag minőségrontó lehet. Az extenzív
viszonyokat kiválóan
tolerálja, így a túlzott mértékű talajművelést sem szereti.
Tápanyagellátása
A tönkölybúza
szemben az étkezési
búzákkal nem igényel bőséges tápanyagutánpótlást. Termeszthető
már 6-7 aranykoronás talajoktól egészen 30 aranykoronás szántókig.
Hatalmas gyökérzetével és nagy levélfelületével nem véletlenül maradt
meg évezredeken keresztül, sokszor rendkívül szélsőséges időjárásnak
kitéve. A megszokott alapműtrágyázás nem ajánlatos, szükségtelen
a fejtrágyázás hektáronként 12-15 AK feletti talajokon. Alacsonyabb értéknél
is csak maximum 8-10 kg nitrogén javasolt fejtrágyaként, akkor is csak
szélsőséges tavasz esetén. A tápanyagot döntően szerves formában
igényli, célszerű két éves termesztésben (monokultúrában) nagy tömegű
szalmáját szecskázva
bedolgozni a talajba.
Talajművelése
A talaj állapotára
sem igényes. Ha
szükséges, sekély szántással készíthetjük elő a talajt. Magágyra
sem igényes. Könnyű talajok esetén a tarlóhántás után - melynek eszköze
a tárcsa - azonnali zárás következzen hengerrel. A gyomok megjelenése
után - 20 cm-es nagyságnál, mikor még nem érlelnek magot - nehéz
tárcsázás vagy mély kultivátorozás történjen és az azonnali zárás
hengerrel. Az újra megjelenő gyomokat a vetést megelőző magágykészítés
során kombinátorral, vagy
tárcsával, vagy ásóboronával írtjuk ki.
Vetése
Vetésideje a
közönséges búzánál
későbbi, akár november közepén is el lehet vetni. Vetésmélysége
ülepedett talajban 4-5 cm, lazább talajban 5-7 cm. Sortávolsága gabona
sortáv (12,5 cm). Mivel a magot pelyvástól vetik, ezért többet kell
belőle vetni, mint a kenyér búzából. Rendkívüli bokrosodó képességének
köszönhetően (6-25 kalász tövenként) a vetőmagnorma rendkívül szerény,
általában 110-140 kg hektáronként. Vetése gabonavetőgéppel történik, de
a közönséges
búzánál jobban viseli a szórva vetést, ahol is a vetőmagot szórógéppel
a talaj felszínére
juttatják ki és ott tárcsával takarják. Szarvason folytatott kísérletek
alapján kiderült, hogy a tág térállásnál nagyobb produktivitást mutat a
növény, így a pelyvás magot nem érdemes
4-6 cm-nél sűrűbbre vetni, elegendő csak mintegy (4 cm/tő = 25
növény/fm) 200-250 db csíra/m2-t, feleannyit biztosítani,
mint a
kenyérbúzánál. A vetőmagszükséglet szórva vetés mellett, ahogy a tönkölyt
általában vetik 4-7 hl tokos tönköly.
Növényvédelme
Betegségekkel
szemben közepesen
ellenállónak tekinthető a ma termesztett fajtákhoz viszonyítva.
Érzékeny a lisztharmatra, a barna- és
sárgarozsdára. A gyomirtás elkerülhető megfelelő növényszám esetén.
Kórokozók többségére nem érzékeny, a sárgarozsdára toleráns, csávázni
nem szükséges. A tönköly éppúgy, mint a búza a rozsdának, az üszögnek
és a megdőlésnek ellenáll.
Betakarítása
Aratáskor
ügyelni kell arra, hogy túlérett ne legyen, mert akkor a kalász orsója
nagyon törékeny lesz és a pelyvás mag a tarlóra hull. Ritkább
állományban jobban bokrosodik, de ilyenkor
az érése is elhúzódik, 1-2 héttel később érik, mint a kenyérbúza. A
teljes érés kezdetén kezdjük aratni gabonakombájnnal, 14-es kukorica
körrostával, amin a dobhézag kicsit nagyobb. A betakarítás ideje
július vége augusztus eleje. Csépléskor csak a kalász orsója töredezik
össze, a mag pelyvák között marad. Emiatt régen a cséplés után az erre
a célra készült malmokban koptatták ki a magot a pelyva
közül. Ma már e helyett ugyanolyan hántolást kell végezni mint a
rizsnél. Átlagtermése - átlagos időjárás esetén - 2-5 t/ha
talajtípustól, talajműveléstől és a talaj aranykorona értékétől
függően. A 20 AK feletti jó termőállapotú földeken elérhető a 6 tonna/ha
feletti hozamot is.
Fajtakérdése
A korábbi években
német fajták kerültek
hazánkba, de az utóbbi években a növekvő érdeklődés miatt hazai
fajta is megjelent, mint pl. ÖKO-10O .
ÖKO-10O hektoliter
tömege 76-82 kg
pelyvásan, 38-45 kg hántolva, ezerszemtömege:
44-50 g, ezerkalásztömege: 115-130 g. Olyan területeken is
termeszthető, ahol a kenyér búzával nem lehet jövedelmet előállítani.
Fajlagos termelési költsége 50-60%-a közönséges búzáénak.
Termesztés kalkulált
költségei (Ft/ha)
Gépi munkák:
|
Szántás
|
12.700 Ft/ha
|
Kombinátorozás
|
3.700 Ft/ha
|
Tárcsázás
|
3.700 Ft/ha
|
Műtrágyaszórás
|
1.900 Ft/ha
|
Vetés
|
3.700 Ft/ha
|
Gyűrűshengerezés
|
2.200 Ft/ha
|
Betakarítás
|
8.100 Ft/ha
|
Ö s s z e s e n :
|
36.000 Ft/ha
|
Anyagköltség:
|
Vetőmag
|
15.000 Ft/ha
|
Műtrágya 50 kg/ha N 34 %-os
|
2.900 Ft/ha
|
Ö s s z e s e n :
|
17.900 Ft/ha
|
M i n d ö s s z e s e n :
|
53.900 Ft/ha
|
|