Integrált védekezés a burgonya fontosabb károsítói ellen
2004.07.08. 22:03
A
növényvédelem feladata, hogy az elsődleges energiaforrás fogyasztóit
korlátozza a gazdasági károk kialakításában. A kártételeket mérséklő
beavatkozások a biocönózis egészére hatnak, ami egyes kémiai
hatóanyagok alkalmazásakor káros mellékhatásokban is megnyilvánulhat,
mint pld. a hasznos parazitoidok pusztulása.
A hatékony, de ugyanakkor környezetkímélő növényvédelmi módszereket
úgy kell alkalmazni, hogy azok szolgálják a fenntartható mezőgazdaság
céljait, a környezet sokszínűségének és változékonyságának megőrzésével.
A fenntartható mezőgazdaság teljesítőképességének részét képezi a
gyakorlati növényvédelem fejlődését meghatározó védekezési módszerek
integrációja. A szemlélet megvalósításához minden olyan módszert
alkalmazni kell, amelynek adott biocönózisban szerepe lehet az
egyedszám, vagy fertőző inokulum tömeg, továbbá a gyomszabályozásban és
ezen keresztül hat a piacképes áru előállítására.
Területkiválasztási szempontok
A termőterületek talajában több polifág és a burgonyát károsító
kórokozó (fuzáriumok, burgonyarizoktónia, alternária, verticillum,
kolletotrihum) kártevő (drótférgek, áldrótférgek, pajorok, bagolylepke
hernyók, mezei pocok) és elfekvő csíraképes gyommag található.
Azokat a területeket válasszuk burgonyatermesztésre, ahol a növények
fejlődéséhez és a tőszám megőrzéséhez leginkább adottak az
agrotechnikai feltételek (talajszerkezet, nedvesség, tápanyag
ellátottság).
A kiválasztott területeken az elővetemények ne tartozzanak abba a
tápnövény körbe (paradicsom, paprika, tojásgyümölcs, stb.) amelyek után
a talajban visszamaradt károsítóknak a burgonya is tápnövénye. A
termőterületre burgonya-burgonya után 3-5 éven belül ne kerüljön vissza.
Kerüljük a ruderális területek közelségét, mert az ott
felszaporodott károsítók átterjedhetnek a burgonyára (levéltetvek,
mezei pocok, gyommagvak). Az azonos tápnövény körbe tartozó
növényfajokat a káros szomszédhatás kerülése végett ne termesszük
egymás mellett.
Talajkezelés ültetés előtt.
A különböző időszakban betakarított elővetemény után középmély, mély
szántással (nyár, ősz) gyéríthetők a talajban élő kórokozók
(fuzáriumok) és kártevők (pajorok, drótférgek), továbbá csírázásra
serkenthetők a gyommagvak, amelyekből kikelt csíranövény újabb
talajmunkával elpusztítható.
A talajlakó rovarlárvák (drótférgek, pajorok) egyedszámának
felmérését célszerűen térfogati kvadrátmódszer alkalmazásával
végezhetjük el áprilisban még ültetés előtt. A mintavételi helyeket a
sakktábla minta alapján jelöljük ki, mert a lárvák előfordulása mindig
gócszerű. Ebben az esetben van lehetőség a lokális
talajfertőtlenítésre, ami költségkímélő és környezetvédő megoldás.
A lárvák gócszerűségéből adódik, hogy az egyedszám soha nem
általános érvényű az egész területre, hanem annak csak a precíziós
felvételezésekkel megállapított részeire. Ezért az egyedszám
négyzetméterenként 0-tól sok esetben 40-ig változhat.
Talajfertőtlenítésre azokat a területrészeket jelöljük ki, ahol a
drótférgek és a pajorok száma m2-enként eléri vagy meghaladja a 2-3
ill. 1-2 egyedet.
A fertőzési küszöbérték esetén eredményes lehet a talajfertőtlenítés
sorba adagolt inszekticid granulátummal, azt meghaladó esetben teljes
talajfelület kezelést kell javasolni. A hatás ebben az esetben akkor
biztos, ha a talaj felületre kijuttatott készítményt azonnal
bedolgozzuk. Ellenkező esetben a napfény és a nedvesség káros mértékig
gyorsítja a hatóanyag lebomlását.
Szaporítóanyag előkészítés ültetésre
Az ültetőgumó tételeket betároláskor meg kell tisztítani az idegen
anyagoktól (kő, földrög, szármaradvány). A rothadt gumókat
(baktériumos, fuzáriumos, fitoftórás), a ráncos felületű laza
szövetűeket (Rhizoctónia solani), a varas felületűeket (Streptomyces
scabies)
és az élettani betegségekben szenvedőket (ikernövés, fiasodás, átnövés,
füzérképződés, héjrepedezettség, cérnahajtás, fehérszemölcsösség, zöld
gumó, szürkefoltosság, gumóüregesedés, köldökcsúcs-foltosság) el kell
távolítani. Ki kell válogatni az ültető méret alatti és feletti,
valamint a rágott (pajor, drótféreg, bagolylepke lárva, mezei pocok)
gumókat is.
Burgonyatermesztésre lehetőleg a kórokozókkal (vírusok, baktériumok,
gombák) szemben ellenálló (toleráns, rezisztens) fajtákat alkalmazzuk.
A naponta ültetésre szánt gumókat egy nappal előbb csávázzuk a
szaporítóanyaggal terjedő kórokozók (fuzárium, rizoktónia) és a
talajból támadó kártevők (drótférgek, pajorok) ellen. Előnyös
azoknak
a csávázószereknek az alkalmazása, amelyek hatóanyaga felszívódik a
csíranövénybe és kelés után – hatóanyagtól függően – 3-4 hétig védelmet
biztosít a lombkárosítók (rizoktónia, burgonyabogár, levéltetvek)
ellen. Van forgalmazó (Bayer), aki az ültetéssel egy menetben javasolja
a csávázószer kijuttatását az ültetőgépre szerelt speciális adagoló
berendezéssel.
A csávázott gumó kizárólag ültetésre használható!
Gyomszabályozás
A termesztésre kijelölt területek évelő gyomoktól (Cirsium
arvense, Convolvulus arvensis)
legyenek mentesek, mert a burgonya herbicid érzékenysége miatt ellenük
nem tudunk hatékonyan védekezni. Az évelő gyomok írtását az elővetemény
termelésekor kell megoldani, vagy nem kell ezeken a területeken
burgonyát termeszteni.
A burgonya ültetésekor primer bakhátat képezzünk, amelynek felületén
megindul a csírázó gyomok kelése. A gyomosodástól függően, de még a
burgonya kelése előtt l-l,5 héttel elkészítjük a szekunder bakhátat.
Ennek egyben mechanikai gyomirtó hatása van. A szekunder bakháton kelő
gyomok ellen tanácsos elvégezni a preemergens gyomirtást még a
burgonya hajtások megjelenése előtt akkor, amikor már néhány csíra
megemeli a fölötte lévő talajcserepet. A burgonya lombzáródásáig újabb
gyomosodás következik be, ami az egyszíkűek esetében megszüntethető a posztemergens
gyomirtással. Ezt a gyomirtást a gyomnövények 2-4 leveles fejlettségi
állapotában kell elvégezni. A hatékony kezelés lombzáródásig védelmet
jelent, amitől számítva viszont érvényesül a burgonya gyomelnyomó
képessége. A burgonya szárának szétterülése és a betakarítás
között
újabb gyomosodás indul, ami megszüntethető kézi gyomlálással, vagy a
betakarítás előtti közvetlen lombtalanítással.
A gyomirtó permetezések kivitelezésekor fontos szempont a
szélmentesség. Szél hatására a permetlé sodródik és ezért a bakhátak
árnyékolt oldala nem kap hatóanyagot ezért erőteljes gyomosodás lesz a
következmény. Arra is legyünk figyelemmel, hogy a bakhát megnöveli a
felületet. A biztos hatás érdekében 10-15%-kal növeljük az alkalmazott
herbicid mennyiségét.
Növényállomány védelem
Az asszimilációs feladatot ellátó lombozat a burgonya egész
tenyészidejében több kórokozónak és kártevőnek az energiaforrása.
Kedvező ökológiai feltételek mellett a bakhátakon elsőként megjelenő
leveleken már megtalálhatók a levéltetvek (Myzus persicae,
Aphis nasturtii, Macrosiphum euphorbiae)
szárnyas példányai, amelyek eleven szüléssel szaporítanak és utódaik
növekvő egyedszámával kezdetét veszi a kolónia kialakulása (1., 2.
ábra). Kártételük közvetlenül jelentkezik a tápanyagok elvonásával,
közvetve pedig a vírusok terjesztésében betöltött szereppel (3., 4.
ábra). A fajtaérzékenységtől függően már a második éves
utántermesztésben 80-100%-os vírusfertőzés is bekövetkezhet, ami 60-80
%-os termésveszteséget okozhat.
A kártételek mérsékelhetők vírusrezisztens fajták termesztésével, az
izolációs távolság betartásával, csávázással, később pedig az
engedélyezett inszekticidek rotációszerű alkalmazásával. A levéltetvek
lágybőrű (?) kártevők és ez is fokozza hőérzékenységüket. Kísérletek és
a gyakorlati megfigyelés is igazolja, hogy 30 °C-on és a fölött
elpusztulnak. Zárt növényállományban (5. ábra) azonban ez a kritikus
hőmérséklet nem érvényesül, általában 22-26 °C között ingadozik, ami
biztosíték a levéltetvek túlélésére, sőt szaporodására. A védekezésről
ebben az esetben nem mondhatunk le. A burgonyaszár és vele a lombozat
szétterülésekor már érvényesül a napsugarak közvetlen hatása, elmarad a
növényállomány javára írható hőmérsékletkülönbség, ezért a levéltetvek
elpusztulnak. Ilyen esetben már további védekezésre nincs szükség.
A burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) meghonosodása óta
a növényvédelmi technológiák évente rendszeresen alkalmazott eleme lett
a kártevő elleni védelem. Az áttelelt imágók a múlt évek meleg tavaszi
időjárásának hatására a burgonya kelésekor már az első leveleken
táplálkoztak.
Hűvösebb időjárás esetén május második felében június első napjaiban
jelentkeznek. Érési táplálkozás közben a levelek fonáki oldalán
csomókban helyezik el tojásaikat (6. ábra). A kikelő lárvák meggypiros
színűek az L 1-2 stádiumban. Ekkor még keveset fogyasztanak. Később, az
L3-4 stádiumban fogyasztják táplálékuk nagyobb részét (a
táplálékfogyasztás L1 stádiumban 0,9%, L2-ben 2,7%, L3-ban 16,6 %,
L4-ben 79,8 %). A burgonyaborágnak évente 2 nemzedéke van. A fejlődési
alakok vegyes populációban fordulnak elő (7. ábra). A fejlődési alakok
vegyes populációjában legyenek túlsúlyban az L1-2 lárvák, mert az akkor
elvégzett védekezés optimális, eredménye jó hatást igazol és
csökkentheti a további beavatkozások számát.
A
kórokozók közül a fitoftóra (Phytophtora infestans)
rendszeres megfigyelést igényel. A fertőzések kezdetén azonnali
védekezést kell foganatosítani, mert kedvező ökológiai feltételek
között a burgonya lombozata néhány nap, egy hét alatt megsemmisül (8.
ábra). A kórokozó kártétele akkor következik be és alakul járvánnyá,
amikor a nyári hónapokban a havi csapadékösszeg 120 mm a hőmérséklet
pedig 20 °C (16-22 °C) körüli. A csapadékkal és a hőmérséklettel együtt
jár a növényállományban a levegő relatív páratartalmának növekedése. A
fertőzés meleg száraz nyári napokon is bekövetkezhet akkor, ha
hajnalban harmat képződik. A járványok általában június végén, július
elején (Medárd) és szeptemberben alakulnak ki. A tünetek először a
levelek csúcsán sárgás, vizenyős foltok formájában tűnnek elő, amelyek
később elhalnak. Súlyos esetben a levelek fonnyadtan, majd barnán
zsugorodva a szárakon csüngenek. A járvány kialakulásakor jellemzően
fehér csík (penészbevonat) látható a beteg levelek fonáki oldalán az
élő és az elhalt részek határán. Esős időjárás alkalmával az ivartalan
szaporító képletek lemosódnak a levelekről és a talajba kerülve
fertőzik a gumót (9. ábra). A gumó felületén szürkés besüppedő kemény
foltok látszanak, amelyek később ráncosodnak. A gumó húsa elmosódottan
vöröses barnás színű lesz. A betegség tárolás alatt is terjed.
A
védekezés az általános rendszabályok
figyelembevételével, rezisztens fajták termesztésével, a sorok
szélirányba való elhelyezésével és előrejelzésre alapozott
növényvédőszer (fungicid) rotációval oldható meg.
Meleg, csapadékszegény, száraz nyarakon a leveleken erek
határolta feketés-barna peremű száraz foltok képződnek, amelyek közepe
világosabb, szürkés tónusú. A szárazfoltosságot az Alternaria
solani
gomba okozza (10. ábra). Súlyos esetben a foltok az alsó levelek teljes
felületét elpusztíthatják. A gomba által okozott gumófertőzés tünetei
kiterjedt méretű, besüppedő felületű foltosodás formájában láthatók. A
foltok alatti szövetállomány fekete és szárazon korhad. A gomba
talajból kiindulva fertőzi a növényeket, amelyek közül a legyengült
állapotban lévők a fogékonyabbak. Védekezési alapkritérium a fertőzött
talaj kerülése, az egészséges ültetőgumó használata, a kiegyensúlyozott
tápanyag és vízellátás. Az első tünetek megjelenésekor – időjárástól
függően – azokat a fungicid hatóanyagtartalmú készítményeket
használjuk, amelyek a fitoftóra ellen is hatásosak.
Az utóbbi meleg száraz évek problémái
A
burgonyát megbetegítő fitoplazmák közül a régóta ismert sztolbúr
betegségnek (potato stolbur Phytoplasma)
a múlt évben (2003) ismételt kártételét tapasztaltuk. Kónyban a Desirée
állomány 29-42%-a fertőzött volt, ami táblaszinten 22,5-33,9%-os
termésveszteségnek felel meg. Az egészséges növényekhez viszonyítva a
sztolbúrfertőzöttek 77,5-80,6%-kal kevesebbet teremtek. A növények
csúcshajtásán lévő levelek kanalasodtak és antociános elszíneződést
mutattak (11. ábra). A beteg növények gumókötése minimális volt (12.
ábra), méretük az apró kategóriába tartozott.
A
sztolbúr fitoplazma igazolt terjesztője a sárgalábú recéskabóca
(Hyalesthes obsoletus). Hazánkban ez a faj az egymást követő
meleg nyarú, csapadékszegény években szaporodik el. Lárvái a Convolvulus
arvensis gyökereken fejlődnek ki és csak az imágók látogatják a
burgonyát és a Solanaceaek
családjába tartozó növényeket, továbbá a nagy utifüvet, a lándzsás
utifüvet és az útszéli zsázsát. A faj 2 nemzedékes, imágói
május-augusztusban gyűjthetők, amelyek felelősek a fitoplazma
terjesztéséért, amit lárvakorban vesznek fel a rezervoár növényekből.
Az utóbbi években (2001, 2002, 2003) az Empoasca spp.
kabócafajok nagy egyedszámban éltek burgonyán, akkor, amikor a
levéltetvek a magas hőmérséklet miatt elpusztultak. A fajok
vektorszerepének tisztázása a jövő feladata.
A burgonya baktériumos gyűrűs betegsége és hervadás (Ralstonia
solanacearum)
az utóbbi asztályos években, a csapadékszegény magas hőmérsékletű
nyarakon jelentkezett hazánkban. A kórokozó okozta kártétel
felismerhető a levelek lankadásáról. A növény teljes levélzete hervad a
betegség gyors lefolyása esetén. A halványzöld levelek később
elbarnulnak. A szárban lévő edénnyalábok elbarnulnak, belőlük csillogó
baktériumnyálka tör a felszínre. A gumókat kettévágva elszineződött
edénnyaláb gyűrű látható, aminek felületén nyomásra váladékcseppek
jelennek meg (13. ábra). Fontos fertőzési forrás a l5 °C fölötti
talajhőmérséklet és a fertőző inokulum.
A
kórokozó karanténlistán van, tehát az előírt
rendszabályok betartása kötelező. Fertőzött területen fogékony növények
5 évig nem termeszthetők.
Ábrajegyzék:
1.
ábra:
Zöld őszibarack levéltetű (Myzus persicae)
2.
ábra:
Sárga burgonya levéltetű (Aphis nasturtii)
3.
ábra:
Burgonya levélsodródás vírus (potato leafroll Luteovirus)
4.
ábra:
Burgonya Y vírus (potato Y Potyvirus)
5.
ábra:
Zárt növényállomány
6.
ábra:
A burgonyabogár tojáscsomója
7.
ábra:
Táplálkozó burgonyabogár és lárvája
8.
ábra:
Fitoftóra okozta levélkárosodás
9.
ábra:
Fitoftórás gumó
10.ábra:
Alternáriás levélfoltosság
11.ábra:
Sztolbúr betegség okozta antociánosodás a leveleken
12.ábra:
Sztolbúrral fertőzött növény hiányos gumókötése
13.ábra:
Fertőzött gumó baktériumos gyűrűsfoltossága
|