Baromfi : A baromfi tartástechnológiai változások, etetés és itatás |
A baromfi tartástechnológiai változások, etetés és itatás
2004.07.13. 21:44
A
brojlertartás esetében a kilencvenes évek eleji visszaesés után
folyamatos termelési színvonal emelkedés figyelhető meg, bár ennek
technológiai, műszaki intenzitását a szakmai körök lassúnak és
lemaradásokkal terheltnek tartják. Kétségtelen azonban, hogy a magyar
baromfitermék megállja a helyét mind a hazai mind az európai piacokon,
sőt egyes esetekben bizonyos előnyöket tudunk felmutatni.
A
változások a tojótyúktartást is jelentősen érintették, a nagyüzemi,
„intenzív” tartás fejlődése megtorpant, lelassult. Az azóta eltelt
időben újra fejlődésnek lehetünk tanúi melyet azonban a mindenkori
gazdasági környezet nyújtotta lehetőségek szorítása, szűkössége
befolyásolt. A technológiai-műszaki fejlesztést jelentősen
meghatározta, illetve meghatározza az EU-ban történt tojótyúktartási
szabályváltozás, mely hazánk csatlakozása miatt ránk is érvényes. Ezen
túlmenően, az élelmiszerekkel kapcsolatos jogszabályok szigorodása és a
kiszámíthatatlan tojáspiac nehezítik az ezen a területen dolgozó
gazdálkodók munkáját.
Felmérve a baromfitartásban mutatkozó főbb előnyeinket, a
következő megállapításokat tehetjük felsorolás jelleggel:
- termeléshez jó környezeti adottságok,
- jó illetve kiváló minőségű hazai takarmány előállítás,
- megfelelő biológiai alapok, (fajták, ill. hibridek),
- jó állategészségügyi, járványügyi rendszer,
- végül de nem utolsó sorban: nem terheli a magyar
baromfitermékeket valamiféle élelmiszerbotrány.
Hátrányaink:
- hazai gazdasági háttér, támogatások (uniós versenytársakhoz
viszonyítva),
- műszaki-technológiai hiányosságok, innovációs lemaradás,
- piaci, marketing kapcsolatok.
A
költségtakarékosság mellett az új EU-s előírások váltak a technológiák
illetve alkalmazott gépek és berendezések műszaki fejlődésének
mozgatóivá. A tartási körülmények mindinkább közelednek a
természetszerű tartásmódhoz.
Ezek alapján az un. intenzív brojlertartással
foglalkozóknak korszerű - nyugaton is elterjedt - műszaki-technológiai
megoldásokat célszerű követniük hasonló teljesítmények eléréséhez. Az etetéshez
alkalmazott berendezéseknél a takarmány szállítására elterjedt spirálos
takarmányszállítók használata helyezhető előtérbe. Ez a megoldás a
fejlesztések révén (új anyagok alkalmazása, hajlékonyság biztosítása,
csendesebb üzem) nagyobb üzembiztonságot, könnyű kezelhetőséget,
szerelhetőséget nyújt. Az etetőtányérok kialakítása folyamatosan
változott és új technológiai megoldások születtek. Ma már biztosítható
a könnyen, nagy nyomású vízzel történő mosásuk, egyszerű rögzítésük de
az állatok fejlődéséből adódó technológiai követelmények is
kielégíthetők velük. A takarmány szintje a tányéralj és a felső
adagolórész közötti rés nagyságával állítható be. Erre különböző
technikai megoldások születtek, pl. csavarorsós állítás, stb.
Újdonságnak számít a tányér elhelyezkedésétől függő takarmányszint mely
esetben az etető, a csibéknek és a vágósúly közelében lévő madaraknak
egyaránt biztosítja a megfelelő takarmányszintet. Működésének lényege,
hogy az állatok növekedésének megfelelően emelkedő etetősorokkal egy
időben az adagolószerkezet automatikusan záródik, ahogy a tányér
felemelkedik az alomról, kisebb takarmányvastagságot biztosítva ezzel
az állatoknak.
A tányérok anyaga kivétel nélkül műanyag és biztosítják a
- a takarmány
megóvását kiszóródás ellen (befelé ívelő peremmel),
- a mellsérülések
elkerülését (lekerekített peremmel),
- a könnyebb
tisztíthatóságot (lepattintható tányéraljjal),
- a takarmány
kikaparás elleni védelmét (peremmel, rácsokkal és szárnyakkal).
A tojótyúktartással
foglalkozók a jogszabályváltozás miatt szükséges növelt férőhelyigényt
(a korábbi 450 cm2 /tojó ð 550 cm2/tojó) csökkentett állatlétszámmal
tudják megvalósítani. A technológia gépészeti berendezései (etetés,
itatás, trágyázás) nem igényelnek átszerelést, feladatukat a kisebb
állatlétszám miatt nagy tartalékkal tudják ellátni. Az újonnan (2003.
jan. 1 után) üzembehelyezett ketrecek már az új követelményeknek
felelnek meg:
- 750 cm2/tojó férőhely,
- min. 2000 cm2 össz. ketrec alapterület,
- valamint ülőrúd,
- kapirgáló alom,
- tojófészek,
- legalább 12 cm/tojó hosszirányú etetővályú,
- és tojónként legalább két szelepes vagy csészés itató
elérhetősége.
Az etető és itatóberendezések kialakítása ugyanaz maradt, de nagyobb
tér jut az állat számára a táplálkozáshoz.
Hazai
forgalmazók a nyugati termékskála jelentős részét lefedik így a
legkorszerűbb tartástechnológiai berendezések hozzáférhetők mind a
kisüzemi (családi), mind a nagyüzemi termelők számára. A beruházás és
műszaki innováció színvonala jelentősen függ a gazdálkodó pénzügyi
helyzetétől és hogy milyen eszközök állnak már rendelkezésére. Bár az
utóbbi években a kedvező piaci változások miatt számos beruházás
történt, nem sikerült még behoznunk lemaradást a fejlett nyugat-európai
termelőkhöz képest. Szükséges az ágazat legújabb követelményeket is
kielégítő műszaki innovációja EU-s és/vagy hazai támogatással az EU
versenyképességünk megőrzése illetve megszerzése érdekében.
Cikk írója:
Pazsiczki Imre
|