Sertés : Korszerűsített almozásos tartásmód sertéstelepeken |
Korszerűsített almozásos tartásmód sertéstelepeken
2004.07.13. 21:55
Napjainkban
nagy probléma az állattartó telep tulajdoni elszakadása a mezõgazdasági
földterülettõl. Ez olyan mértékû hasznosítási - elhelyezési gondokat
okozhat, hogy a telep fennmaradását is veszélyezteti.
A kistermelõk általában megmaradtak az almostartás mellett, hiszen az
alommal egyrészt fûtési energiát (takarmányt, olajat, stb.) lehet
megtakarítani, a kedvezõbb komfortérzet egészségesebb állományt, jobb
takarmányértékesítést jelent. Másrészt azáltal, hogy 1 kg alom mintegy
2 liter vizeletet vesz fel jelentõsen hozzájárul a hígtrágya, illetve
elfolyó trágyás vizelet mennyiségének csökkentéséhez is.
Az almozás „felfedezése”: a korszerûsített eljárás
Német társintézeteink pár éve sikeres hízlalási kísérleteket folytattak
a szokásos, 1-2 %-nál nagyobb, 7-10 %-os padozatlejtésû, almozott
kutricákban. A technológia lényege, hogy a kutrica homlokfalára
rögzített szalmarácsból az állatok saját maguknak almoznak. A lejtõs
padozaton a trágyás almot a hízók taposása folyamatosan továbbítja a
homlokfallal ellentétes kutricaoldal felé. Így az almozásnál,
kitrágyázásnál lényegében csak a szalmarácsok idõnkénti feltöltése
jelent kézimunkaigényt.
A kísérleti kutricák végein összegyûlt almos trágyát gépi úton
távolították el az istállóból.
Intézetünk pár évvel ezelõtt hazai viszonyokra adaptálta a módszert,
amelyet Tugyi Endre újlengyeli sertéstartónál kísérleti jelleggel
valósítottuk meg.
Az elsõ hízlalási ciklusok jellemzõ termelési eredményei magukért
beszélnek.
Takarmányértékesítés: 2,77 kg/kg; átlagos színhúskihozatal: 59,12%;
fajlagos alomfelhasználás: 0,3 kg/fh, nap.
A szokásosnál lényegesen kisebb alomfelhasználás nem növelte a
sertéstartásból eredõ kellemetlen szaghatást sem.
Nagyüzemi technológia
A Lajta-Hanság Rt. 1.300 kocás Lohman-Bábolna rendszerû sertéstelepe
több mint 30 éve üzemel. A tartás alomnélküli, a hígtrágya-eltávolítás
duzzasztásos rendszerû volt. Naponta 250-260 m³ hígtrágya termelõdött.
Az eltelt évtizedek alatt a város terjeszkedett, gyakorlatilag körbe
építette a telepet.
Mivel a telepet ivóvízbázisra építették és a szaghatás is irritálta a
környezetet, a gazdaság lépni kényszerült. Az emissziók csökkentése
érdekében a 18 db közel 8.000 férõhelyet magába foglaló
hizlalóépületekben fokozatosan, önerõbõl áttértek ferdepadozatos,
kevésalmos tartásra. A hizlalók éves alomszükségletét mintegy 600 ha
gabonatermõ terület biztosítja.
A rekonstrukció során megvalósított belsõ technológia elvi vázlatát a
túloldali ábra szemlélteti. A vályúba, csõvezetéken kiosztott folyékony
takarmányozásról áttértek a gépi feltöltésû víztakarékos kombinált
önetetõkbe kiosztott száraztakarmány etetésére. Kialakították a 7 %
lejtésû padozatot.
A kutricák homlokfalaira szalmarácsokat szereltek. A napi
alomfelhasználás: 0,6-0,8 kg/fh.
A hizlalóistállók korábbi duzzasztásos rendszerû trágyacsatornáinak
rácsain sekély mélységû vasbeton trágyacsatornát képeztek ki.
A trágyacsatornákba végtelenített szemes lánc vonóelemû lapátos
trágyaeltávolítókat építettek be, amelyek az almostrágyát pótkocsira
hordják ki az istállókból.
Eredmények
A hígtrágyás kontrollistállóban a takarmányértékesítés 4 kg/kg volt, az
almozásos kísérleti istállóban 3,3 kg/kg. Ezeket a termelési mutatókat
jelenleg mind a 18 db hizlaló istállóban tartani tudják.
A környezetet terhelõ szagemissziók 24 órás folyamatos mérését német
társintézetünk, az ATB Potsdam-Bornim-i munkatársaival végeztük el.
A klímavizsgálatok eredményei szerint az almozásos technológia mellett
az istállólevegõ átlagos 1.500 mg/m³ CO2 tartalma a megengedhetõ
értéknek a harmadrészét sem érte el. Az NH3 szint pedig még a 3 %-a sem
volt a határértéknek. Jellemzõ, hogy az ammónia szint ugyan zárt
nyílászárók mellett a ventilátorok nélküli istállóban kétszeresére
emelkedett, de még így se érte el a határérték 6 %-át.
Az elõzõ évben hígtrágyás rendszerû mesterséges szellõztetésû
hizlalóistállóban ugyanezen mérõmûszerekkel és metodikával végeztük a
közös méréseket.
Az 1. táblázat a két vizsgált telep összesített mérési eredményeit és a
magyar szabvány szerinti határértékeket foglalja össze. A két mérési
sorból megállapítható, hogy az almozott hizlalóban annak ellenére
kedvezõek a klímajellemzõk, hogy jelenleg csak természetes szellõzésrõl
beszélhetünk.
Mennyibe kerül?
Az almostartás tájékoztató beruházási- és fajlagos költségeit 500 kocás
telepre kalkuláltuk.
I. A telep összes épületeinek kalkulált rekonstrukciós költsége 97,2
MFt. Ehhez hozzáadódik még az almostrágya tároló telep és az elfolyó
trágyás vizelet, ill. a hígtrágya tároló medence beruházási költsége.
II. A 3.780 m² felületû almostrágya tároló beruházási költsége 42,6 MFt.
III. A 2.000 m³-es földmedencés hígtrágyatároló beruházási költsége 20
MFt.
A trágyatároló-kezelõ telep összes beruházási költsége (II+III): 2,6 MFt
Az 500 kocás modelltelep almozásos tartástechnológiára való átállásának
teljes rekonstrukciós költsége (I+II+III):
159,8 azaz mintegy 160 MFt.
Fajlagos beruházási költségek
1 kocaférõhelyre vetített költség:
320 EFt/koca fh
1 hízóférõhelyre vetített költség:
53,3 EFt/hízó fh
éves hízókibocsájtásra vetített költség
(18 db kibocsájtott hízó/koca év):
17,8 EFt/hízó
1 kg húskibocsájtásra vetített
költség (110 kg/db, hízó):
161,52 Ft/kg
A modelltelep tényszámokon alapuló rekonstrukciós beruházási
költségébõl az alábbi támogatási normatívaként figyelembevehetõ
fajlagos mutatók képezhetõk:
1 hízóférõhely rekonstrukciós költsége: 55 EFt/fh
1 kocaférõhely rekonstrukciós költsége: 320 EFt/fh
1 utónevelõ férõhely rekonstrukciós költsége: 105 EFt/fh
Kondíció
|
lezsarolt
|
sovány
|
ideális
|
kövér
|
túlkondíciónált
|
Takarmányadag
(kg/nap)
|
ad libitum
|
4,5 kg
|
3,6 kg
|
2,7 kg
|
1,8 kg
|
Testalakulás
|
bordacsontok láthatók
|
csõ forma, lapos has
|
csõ forma
|
hasasodni kezd
|
hasas
|
“H” csont
|
szemmel látható
|
tapintható
|
alig érzékelhetõ
|
nem kitapintható
|
nem kitapintható
|
Ultrahanggal
mért hátszalonna
vastagság**
|
12,7 mm vagy
kevesebb
|
15,2 mm
|
17,8 mm
|
20,3 mm
|
25,4 mm
|
* comb és csípõcsont
kitapintása,
** a tizedik borda felett mérve
|
|