Baromfiudvar
2004.07.13. 22:11
Emlékezetünkben
kedves kép él nagymamáink tarka-barka baromfiudvaráról, ahol a pulyka,
a kacsa együtt csipegetett a tyúkok és gyöngyösök különböző
generációival. Bármennyire is kedves emlékünk ez, soha ne kövessük. A
baromfitartás alapszabálya az, hogy ne tartsunk együtt különböző fajú
hasznosítási irányú és életkorú baromfiakat. Részben azért, mert a
különböző fajoknak más és más az igénye az elhelyezéssel, a
takarmánnyal, az etetőkkel, itatókkal szemben, részben, mert különböző
erőviszonyokat képviselnek, és az erősebbek üldözik a gyengébbeket, de
legalábbis nem engedik a takarmány közelébe, s végül azért, mert az
idősebbek esetleg megfertőzhetik a fiatalabb állatokat olyan
kórokozókkal, amelyek rájuk nézve nem veszélyesek, a fiatal állatot
azonban megbetegítik, esetleg elpusztítják.
Annyiféle
baromfit tartsunk csak, amennyinek a külön elhelyezésére lehetőségünk
és helyünk van. Együtt tarthatók a különböző fajtájú, de egy
korcsoportba tartozó baromfiak. Például nem szerencsés együtt tartani a
tyúkot és a ludat, valamint a tavalyi tojótyúkokat az idei csirkékkel,
de jól megférnek együtt az idén tavasszal kelt hampshire, plymouth,
magyar kendermagos, itáliai csirkék.
Tyúkok
Első
döntésünk tehát az, hogy a rendelkezésünkre álló helyen milyen baromfit
tartsunk. Ez elsősorban attól függ, hogy mi a célunk az állatokkal. A
család ellátása hússal, tojással, vagy a kedvtelés, esetleg különleges
díszbaromfiak tartása, tenyésztése kiállítási célból?
Vegyük az
első esetet, tehát a családot szeretnénk ellátni hússal, tojással, a
lehető legtakarékosabb és ésszerűbb formában. A legjobban valószínűleg
akkor járunk, ha tavasszal, amikor már kellemes meleg van, megvesszük
az előnevelt húscsirkét, addig neveljük, amíg el nem érik a számunkra
legkedvezőbb méretet, akkor levágjuk az összeset, és főzési
szokásainknak megfelelően porciózva a mélyhűtőben tároljuk. A csirkék
helyén az év hátralévő részében nevelhetünk még egy-két turnus csirkét,
vagy valamilyen más baromfit. Ugyancsak tavasszal megvesszük valamelyik
háztájiba való tojóhibridet, és egy, legfeljebb két évig tartjuk őket,
természetesen elkülönítve a csirkéktől. Ez igen racionális módja a
baromfitartásnak, hátránya, hogy mivel intenzív fajtákkal dolgozunk,
intenzív takarmányokra van szükség és az állatok eleve nagyobb
odafigyelést igényelnek. Ha e mellett a módszer mellett döntünk, akkor
a piacon kapható igen sok hibridből választhatunk. (Tojóhibridek a
teljesség igénye nélkül: tetra SL, tetra H, harco, bovans nera, bovans
brown, bovans goldline, goldavis, hysex-brown. Húshibridek,
hasonlóképpen csak mutatóban: hybro-N, arbor acres, shaver redbro,
shaver starbro.)
Tojás, hús, vagy mindkettő?
A tojóhibrid
jércéket közvetlenül a tojástermelés megkezdése előtt, l8-20 hetes
korban érdemes megvenni, termelésben tartásuk végéig tojótáppal etetni,
s a baromfiházban megoldani a világítást is, hogy naponta a világos
órák száma l6 alá sohase csökkenjen. A húshibridek esetében meg kell
oldanunk a zárt tartást és természetesen brojler nevelőtáppal kell
etetnünk az állatokat. 6-7 hetes korukban pedig egyszerre levágni. Ha
ezeket a feltételeket nem tudjuk, vagy nem akarjuk megteremteni
és folyamatosan fenntartani, akkor nem érdemes hibrideket választani,
mert az általuk kínált nagy termelőképességet nem tudjuk kihasználni, s
ugyanakkor igényesebbek a kettős hasznú fajtáknál.
Valójában a
kertbe jobban illenek a kettőshasznú fajták, amelyek tyúkjai elég sok
tojást is tojnak, és a csirkék húsformája is kedvező. A legelterjedtebb
ezek közül a vörös színű new-hampshire, amely 230 db körüli tojást rak
évente, a felnőtt tyúkok súlya 2,5, a kakasoké 3,5 kg. Vegyesivarban
előnevelten érdemes megvásárolni, a jércéket meghagyni tojni, a
kakasokat levágni. Kistételben általában előnevelt baromfit érdemes
venni, mert a naposbaromfi rendkívül melegigényes. 30-32 C fokra van
szüksége, s ezt nem könnyű mgteremteni a számára télen vagy
koratavasszal. Nem megoldhatatlan persze, fűtött lakásban, ládában,
infralámpával, de nagyon sok munkát, odafigyelést igényel. Érdemes
ezért ezt a munkát azokra bízni, akik erre vannak berendezkedve. A
legtöbb keltető nemcsak naposállatot, hanem előneveltet is kínál. Ezek
a csirkék háromhetesek, kezdenek tollasodni, és közel sem olyan
érzékenyek, mint a naposak. A nem túl hideg tavaszi időjárást fűtetlen
helyen is elviselik. Megtanultak enni-inni, tehát kevesebb gond van
velük.
Magyar tyúkok
Nagyon ajánlhatók a
baromfiudvarba a magyar tyúkok. Fehér, sárga és kendermagos színben
kaphatók, s ugyanezek a színűek kopasznyakú változatban is
megtalálhatóak. Ezek a tyúkok csaknem annyi tojást raknak, mint a
new-hampshire, kicsit kisebb testűek, viszont nagyon életerősek, és
rendkívül jó élelemkeresőek. Nagyon hasonlóak hozzájuk az erdélyi
kopasznyakú tyúkok. Ezeknek van még egy fekete színváltozata is. Ha
lehet még élénkebbek és életerősebbek, emellett elég jól tojnak. Tehát
akinek egy kicsit nagyobb terület áll rendelkezésére, vagy a kertjéből
sok zöldet vagy egyéb mellékterméket tud adni nekik, azt minden más
baromfinál jobban hasznosítják. Szép, formás tyúkok, és ha vegyes
színben vásárolja meg őket a gazdaasszony, akkor olyan színpompássá
varázsolhatja a baromfiudvart, mintha dísztyúkokat tartana.
Kínálnak
ma már kettős hasznosítású hibrideket is, amelyek jobban termelnek az
említett fajtáknál, ilyen a vörös színű shaver farm, a sokszínű master
gray.
Dísztyúkok
Választhatunk olyan
dísztyúkokat, amelyek termelése megközelíti, néha el is éri a
haszonbaromfi termelését, de a fajta kereskedelemben már nem, csak
díszbaromfi tenyésztőktől vásárolható meg. Ilyen például az itáliai,
amely igen jó tojástermelő, és nagyon tetszetős, sokféle - fehér, kék,
ezüst, fogolyszínű - színváltozatban előforduló tyúk.
S végül
választhatunk tyúkfajtákat csak a szépségükért, eltekintve hozamuktól.
Tarthatunk japántyúkokat. Ez gyűjtőnév, a kistestű keverék tyúkokat
szoktuk ezen a néven illetni, termelésük és megjelenésük is igen
változatos, vitalitásuk, élelemkereső képességük, ellenállóképességük
azonban általában igen jó. Többnyire nagyon jól repülnek, ezt a
tulajdonságukat a tyúkudvar kialakításakor figyelembe kell venni.
Aki
valamilyen speciális díszbaromfi fajtára vágyik, kiállításokon,
kisállatbörzéken tudja azt beszerezni. A választék rendkívül bőséges,
törpe és óriás, zömök és karcsú, fekete fehér és tarka, csíkos és
pöttyös, tollas és simalábú, búbos és szakállas baromfiak kaphatók,
tarthatók és tenyészthetők. A legismertebb fajták közül említünk
néhányat, csak ízelítőül a széles választékból: a gyönyörű karcsú és jó
tojó hamburgi pettyes, a hasonló alkatú, de törpe arany és ezüst
színekben tenyésztett sebright, a rövid lábú fodros tollváltozatban is
található chabo, a kis gömbölyű cochin, a reprezentatív fehér bóbitával
rendelkező holland bóbitás, a hasonló, de színes bóbitájú páduai, a
csaknem pulyka méretű óriás brahma.
|