hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szerkesztőség
Tartalommal kapcsolatos kérdéseit, észrevételeit, esetlegesen közlésre szánt anyagait, ötleteit, kérem juttassa el hozzám!

Levél küldése

Hirdetések feladása

Megjelentetésre szánt anyagok beküldése
 
  • Fajtaválasztás, talajművelés
  • Fajtaválasztás, talajművelés
  • : A kalászosok fajtahasználata

    A kalászosok fajtahasználata

      2004.08.09. 19:28


    A hazai szántóföldi növénytermesztésben a kalászos gabonafélék részaránya jelenleg 40-42% között változik évente. A statisztika a gabonafélékhez sorolja a kukoricát is, mellyel együtt a vetésterület közel 70%-án folyik e növényfajok termesztése.

    A 40%-hoz közeli vetésterületi részarány (kb. 1,8 millió ha) legnagyobb részén őszi búza (1,1-1,2 millió hektár) díszlik, melyet az árpa követ megközelítően 400 ezer hektáros vetésterülettel - ebből az őszi árpa 203-221 ezer hektáron terem. Évente eltérő mértékben ugyan, de közel 60 ezer ha-on történik a tavaszi zab vetése. A rozs vetésterülete 50 ezer ha, a triticaléé 120-130 ezer ha. Az 1999/2000 évi eddigi maximumhoz (10 500 ha) képest kisebb területen folyik napjainkban tönköly búza termesztése (1500-2000 ha), s ugyancsak néhány ezer hektárt tesz ki az őszi- és tavaszi durum búzával, a közönséges tavaszi búzával és a rizzsel bevetett szántóterület nagysága.

    A fajlagos terméseredmények – részben az utóbbi évek nemegyszer szélsőséges időjárási viszonyai hatására javarészt csökkentek. A legutóbbi másfél évtized alatt jelentős mértékben csökkent a közönséges búza, az őszi- és tavaszi árpa, valamint a zab hozama, stagnált a rozs hektáronkénti termésátlaga. Csak a triticale esetében tapasztalható az újonnan termesztésbe vont fajták nagyobb produktivitásának eredményeként termésnövekedés. A fajonkénti részletesebb adatokat az 1. táblázat tartalmazza.

    1. táblázat

    A főbb gabonafélék termésátlagai /kg/ha/ (KSH, 1998-2001. nyomán)

    Megnevezés

    1986-1990

    1995

    1996

    1997

    1999

    2000

    2001

    2002

    Búza

    4880

    4160

    3280

    4210

    3590

    3600

    4300

    3510

    Rozs

    2350

    2190

    1650

    2270

    2030

    2000

    2400

    n.a.

    Árpa

    4210

    3560

    2860

    3620

    3120

    2770

    3530

    n.a.

    Zab

    3020

    2590

    2340

    2630

    2540

    1670

    2460

    n.a.

    Kukorica

    5630

    4430

    5620

    6440

    6380

    4150

    6230

    5070

    A termelés biológiai alapjait illetően is nagyfokú fajtaszám növekedés tapasztalható. A változás mértékére vonatkozóan példaként az 1997. és a 2003. évi Nemzeti Fajtajegyzékben szereplő fajok fajtáinak számát ismertetjük a 2. táblázatban. Ugyanez a táblázat arra is alkalmas, hogy a hazai és külföldi eredetű fajták számarányát is bemutassuk. A minősített fajták száma a vizsgált viszonylag rövid idő alatt több, mint 2,2 szeresére növekedett, s ezen belül a hazai nemesítésű fajták száma 1,8-szeresére, a honosítottaké közel 2,8-szeresére változott. Az EU-csatlakozást követően a külföldi eredetű fajták száma ennél jóval nagyobb mértékben fog emelkedni, ezért is lesz jelentősége a már készülő ajánlati fajtalistáknak, mely az egyes földrajzi térségekben legjobban használható fajták neveit fogja tartalmazni, tájékoztatva egyúttal a gazdálkodókat is a fajtaválasztás elősegítése érdekében.

    A 2-4. táblázatok a fajtahasználat mikéntje szempontjából is csoportosítják az egyes fajokhoz tartozó fajtákat. A 3. és 4. táblázatokban csak a 2003. évi fajtajegyzékben szereplő fajtákat csoportosítottuk használat szerint. A táblázatok azt is jelzik, hogy a fajok számának növekedése (pl. tönköly búza) mellett az egyes fajokon belüli hasznosítási módok száma is nőtt (őszi vetésű sörárpa), s ugyancsak szélesebb körű lett a fajok termeszthetőségi lehetősége (tavaszi vetésű triticale). A fejlesztés további irányát jelentik az őszi zab, valamint a fehér szemszínű őszi búza fajtajelöltek megjelenése is.

    2. táblázat

    Az 1997 és 2003. évi fajtalistákon szereplő kalászos fajták fajtacsoportonkénti és eredet szerinti száma

    Növényfaj

    Fajtacsoport

    1997

    2003

     

     

    Hazai

    Honosított

    Összesen

    Hazai

    Honosított

    Összesen

    Őszi búza

    korai érésű

    18

    2

    20

    49

    10

    59

     

    középérésű

    22

    4

    26

    28

    18

    46

     

    középkései érésű

    6

    3

    9

    9

    12

    21

    összesen

    46

    9

    55

    86

    40

    126

    Tavaszi búza

    2

    1

    3

    2

    6

    8

    Tönköly

     

     

    0

    2

    2

    4

    Őszi árpa

    korai érésű

    7

    7

    14

    11

    8

    19

     

    középérésű

    3

    7

    10

    7

    24

    31

    összesen

    10

    14

    24

    18

    32

    50

    Triticale

    őszi

    0

    4

    4

    1

    15

    16

     

    tavaszi

    0

    0

    0

    0

    2

    2

    összesen

    0

    4

    4

    1

    17

    18

    Rozs

    4

    5

    9

    8

    5

    13

    Tavaszi árpa

    2

    17

    19

    5

    46

    51

    Rizs

    9

    0

    9

    14

    0

    14

    Tavaszi zab

    4

    4

    8

    5

    9

    14

    Durum

    őszi

    7

    2

    9

    12

    1

    13

     

    tavaszi

    0

    2

    2

    0

    5

    5

    összesen

    7

    4

    11

    12

    6

    18

    Fajok és fajták mindösszesen

    84

    58

    142

    153

    161

    316

    A legnagyobb mértékű fajtaszám-növekedés a tönköly mellett a triticale fajtáknál következett be, s ugyancsak több, mint kétszeresére nőtt az őszi búza fajták száma is. Az OMMI az újabban minősített fajták esetén már a hasznosítási módok szerinti klasszifikációt is elvégzi, s ennek megfelelően a forgalomba lévő 126 fajta sütőipari tulajdonságok szerinti csoportosítását a 3. táblázatban foglaltuk össze. A fajták érési idő szerinti osztályozása a betakaríthatóság tervezésénél jelentős, de egyúttal arra is utal, hogy a különböző ökológiai kitettségű helyekre más és más éréscsoportba tartozó fajtaszortiment állítható össze. Az utóbbi években mutatkozó aszályos időjárás a főbb tendenciákat illetően az éréscsoportok közötti különbségeket mérsékelte, de még így is mintegy két hetes érési különbség mutatható ki a korai és középkései fajták biológiai érettsége között.

    A fajok termeszthetőségi feltételei eltérőek. Ha mégis választani kell, hogy egy adott körzetben, vagy gazdaságban hogy milyen kalászos gabonát vessünk, akkor elsődlegesen a termelési, hasznosítási célt, az adott fajra vonatkozó minőségi szabványt, majd ezt követően az adott terület talaj- és klimatikus viszonyait szükséges figyelembe venni. A talaj- és klimatikus viszonyok adta lehetőségek kihasználása érdekében figyelembe kell venni, hogy a legjobb minőségű és intenzíven kezelt területekre elsődlegesen a legjobb „minőségű” búza fajtákat vessük. Ahol a fehérjetermelés a döntő, ott inkább triticalét vessünk, ha az egyéb feltételek megfelelnek. A tönköly búza a nagyon jó minőségű talajokra nem való, ott a túlzott nitrogénbőség hatására megdől. Ez azonban nem jelenti azt, hogy akkor e növényfajt a lehető legrosszabb helyre tegyük, mert ez esetben viszont nem fogunk vele elérni megfelelő mértékű (4-5 t/ha) és jó minőségű (40-45% sikér- és 18-20% fehérjetartalmú) termést. Az őszi árpa optimális termőterületei inkább az ország nyugati csapadékosabb részein helyezkednek el. A bevezetésre kerülő őszi sörárpa fajták azonban már a tápanyagellátás terén finomítást igényelnek, csakúgy, mint a sörárpának termesztett tavaszi árpa fajták esetében. E fajták minőségi tulajdonságait a magas nitrogén-ellátottsági szint csökkenti, szemben a takarmányárpának termesztett fajták magas nitrogén igényéhez. A korábbiakban már volt róla szó, hogy a triticale a fehérje-önellátásra törekvő gazdaságok egyik legfontosabb növényfaja lehet. E növényfaj legjobb termőtájai azok lesznek, melyek már az őszi minőségi búzatermesztés számára másodlagosan vehetők csak figyelembe, illetve a talajadottságaik még közepesek-jók. A rozs legjobb termőtájai a klasszikus felfogásnak megfelelően a homokos talajokon helyezkednek el.

    A fajtakiválasztást jól segíti az OMMI által évente kiadásra kerülő Leíró Fajtajegyzék. Ebben a füzetben részletesen felsorolásra kerül fajonként a hasznosíthatósági csoportok szerinti fajtanév, a fajtajogosult-, illetve a fajtát képviselő neve, a származási ország és az állami minősítés évszáma. Az egyes növényfajokon belül a tárgyévi fajtakísérleti eredmények mellett a termésmutatók ismertetésénél hosszabb időszakot magában foglaló adatsorok is bemutatásra kerülnek. A faji sajátosságoknak megfelelően az OMMI rendszeresen tájékoztat a fajták legfontosabb értékmérő tulajdonságairól, így a kísérleti helyenkénti hozamokról, a növényállomány magasságáról, az állóképességről, a tenyészidő kalászolásig és kalászolástól érésig terjedő hosszáról, az őszi vetésű kalászosok télállóságáról, valamint a legfontosabb kórokozókkal szembeni érzékenységről és a beltartalmi mutatókról. Az őszi búza fajta megválasztásakor a fentieken túlmenően az alábbi értékmérő-, illetve beltartarmi mutatók számításba vétele szükséges:

    -         hektolitertömeg;

    -         ezerszemtömeg;

    -         vetendő csíraszám;

    -         fehérje-tartalom;

    -         esésszám;

    -         sütőipari (minőségi) értékszám;

    -         sikértartalom.

    3. táblázat

    A 2003. évi fajtalistán szereplő őszi búza fajták használati cél szerinti csoportosítása

    Faj/Fajtacsoport

    használati cél

    Hazai

    Honosított

    Összesen

    Őszi búza korai érésű

    malmi

    41

    7

    48

    javító

    5

    1

    6

    egyéb

    3

    2

    5

    összesen

    49

    10

    59

    Őszi búza középérésű

    malmi

    23

    17

    40

    javító

    5

    1

    6

    egyéb

     

     

     

    összesen

    28

    18

    46

    Őszi búza középkései érésű

    malmi

    7

    9

    16

    javító

    2

    3

    5

    egyéb

     

     

     

    összesen

    9

    12

    21

    Különösen az őszi búza fajták esetén nagyon lényeges már a fajtakiválasztáskor annak tisztázása, hogy milyen irányú felhasználásra kerül az adott termény. A fajtakiválasztás céltudatosságának elősegítése érdekében az 5. táblázatban a különféle hasznosítási lehetőségek esetén leginkább figyelembe veendő tulajdonságokról nyújtunk tájékoztatást. E paraméterek és a termesztéstechnológia során alkalmazott, vagy használt eljárások, vagy készítmények között nagyon összetett kapcsolatrendszer létezik. Elöljáróban csak annyit célszerű javasolni, hogy a termelő törekedjen arra, hogy az általa végrehajtott technológiai elemek következtében learatott terményének a mennyiségi és a minőségi mutatóiról minél több információt szerezzen meg. Ezeket az adatokat az egyes évjáratok legfontosabb időjárási adataival célszerű hosszabb távon egybevetni, majd értékelni, s a kapott eredmények lehetővé teszik azt, hogy a gazda egyre tudatosabban tud felkészülni egy-egy újabb termelési ciklusra.

    Nagy segítséget jelenthet a tájékozódásban az is, ha a fajta kiválasztása előtt a termelők információt gyűjtenek az adott régióhoz, termőtájhoz legközelebb eső fajtakísérleti állomások kísérleti eredményeiről. E tekintetben célszerű az évente megrendezett regionális fajtabemutatókat látogatni, ahol arra is mód nyílik, hogy a jövő fajtáiról is kellő szintű ismeretanyagot lehet összegyűjteni.

    4. táblázat

    A 2003. évi fajtalistán szereplő rozs és őszi árpa fajták használati cél szerinti csoportosítása

    Faj/Fajtacsoport

    használati cél

    Hazai

    Honosított

    Összesen

    Rozs

    évelő

    2

    0

    2

    anyarozs

    2

    0

    2

    takarmány

    4

    5

    9

    összesen

    8

    5

    13

    Korai érésű őszi árpa

    sör

    1

    1

    2

    takarmány

    10

    7

    17

    Középérésű őszi árpa

    sör

    2

    9

    11

    takarmány

    5

    15

    20

    Őszi árpa összesen

    18

    32

    50

    5. táblázat

    A búza célirányos hasznosítását befolyásoló minőségi követelmények

    (Pollhamer E-né 1988 nyomán)

    Hasznosítási célok

    Sütőipar

    Száraztészta

    Rétestészta

    Takarmányozás

    Kekszgyártás

     

    készítés

     

     

    Hl-tömeg

    Hl-tömeg

    Hl-tömeg

    Hl-tömeg

    Hl-tömeg

    Ezerszemtömeg

    Ezerszemtömeg

    Ezerszemtömeg

    Ezerszemtömeg

    Ezerszemtömeg

    Acélossági %

    Acélossági %

    Acélossági %

    Héj-mennyiség

    Héjmennyiség

    A szem színe, alakja

    Daranyeredék

    Daranyeredék

    Rosttartalom

    Acélossági %

    Lisztnyeredék

    Szemkeménység

    Lisztnyeredék

     

     

    Daranyeredék

    Héjmennyiség

     

     

     

    Korpanyeredék

    Dara szemcseméret

     

     

     

    Sütőipari alapanyag

    Tésztaliszt

    minősége

    Rétesliszt minősége

    Takarmányliszt minősége

    Alapanyag minősége

    Komplex minőségi értékszám

    Fehérje tartalom

    Fehérje tartalom

    Fehérje tartalom

    Fehérje tartalom

    Enzim-aktivitás

    Nedves sikér-tartalom

    Nedves sikér-tartalom

    Aminosav-tartalom

    Szemcsestabilitás

    Kemencenyeredék

    Sikérterülékenység

    Sikérterülékenység

    Vitamintartalom

    Sikérterülékenység

    Keverhetőségi érték

    Száraz sikér mennyisége

    Száraz sikér mennyisége

    Ásványianyag-tartalom

    Sütőipari minőség

    Sütőipari minőség

    Sikér víztartó képesség

    A sikér minősége

     

     

    Adalékok hatása

    Sikér-nyújthatóság

    Sikér-nyújthatóság

     

     

     

    Főzési minőség

     

     

     

     

    Túlfőzési ellenállás

     

     

     

     

    Tészta színe

     

     

     

     



    Cikk írói:
    Dr. Kajdi Ferenc egyetemi docens
    Gráczol Eszter laborvezető
    Győri Tibor tudományos munkatárs

     
    Szántóföldi növénytermesztés
     
    Állattenyésztés
     
    Ügyintéző
     
    Látogatási statisztika
    Indulás: 2004-03-09
     

    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?