15. füzet Az élelmiszerek egészségügyi biztonsága (5)
2004.03.23. 16:50
Radioaktív elemek : igen, de melyek?
A táplálkozási láncban megtalálható radioaktív elemekről van szó, a humán expozíció lehet :
* Természetes eredetű (kozmikus, stb.)
* Balesetből származó (Csernobil)
-
15. Füzet
Élelmiszerek
egészségügyi
biztonsága (5)
Radioaktív
elemek : igen, de melyek?
A
táplálkozási láncban megtalálható radioaktív elemekről van szó, a
humán expozíció lehet :
A
radionuklidok koncentrációja szigorúan ellenőrzött
1998-ban
és 1999-ben, Franciaországban a Paris/Grigon Agrártudományi Egyetem,
a Nemzeti Agrárkutató Intézet az Élelmiszer közegészségügyi
Biztonsági Hivatallal és Táplálkozási Főigazgatósággal (DGAL)
együttműködve tanulmányt végzett a francia fogyasztókat ért néhány
vegyi szennyezők és radionuklidok expozíciós szintjének becslésére.
A
jód-131, cézium-137 és
cézium-134 izotópok kutatására terjedt ki a tanulmány. A
radionuklidokat illetően "éves dózishatárról" beszélünk
(DLA).
A
vizsgált 103
élelmiszermintában nem volt detektálható radionuklid.
A
csernobili balesetet követően az Európa Tanács meghatározta a
cézium-134 és 137 izotópok koncentrációjának maximális értékét az
élelmiszerekben, így 370 Bq/kg a tejben és tejtermékekben valamint a
csecsemők speciális táplálkozására szánt termékekben, a további
élelmiszerekre nézve 600 Bq/kg értéket állapítottak meg. Ezen
ellenőrző vizsgálat alapján a DGAL egy nemzeti kezdeményező tervet
dolgozott ki a cézium-134 és 137 izotópok szintjének francia gyártású
és import élelmiszerekben történő meghatározására. Az ellenőrzés
megvalósítására a Táplálkozási Főigazgatóság a közegészségügyi
szervezetek megyei rendszerére támaszkodik.
A
nemzeti
termelés szintjén az ellenőrzés három termékkategóriát érint :
-
Tej,
tejtermékek és csecsemő tápszerek,
-
Egy esetleges környezeti
szennyezés esetén indikátorként használható élelmiszerek (halak, vadak,
méz, stb.),
-
Az intenzív termelés és a
mérsékelt időtartamú, azaz szennyezésnek kevéssé kitett termékek
(vágóállat, stb.).
Idegen
anyagok, vég nélküli lista behatárolt kockázattal
Az
idegen anyagok véletlenül kerülnek az élelmiszerekbe (szándékos,
rosszakaratú esetek is megtörténnek).
Abban
az esetben, ha az étel nem lesz fogyasztásra alkalmatlan, felfedezése
a fogyasztó által csak ritkán történik meg.
A
gyártástól a fogyasztásig minden egyes lépésben kerülhetnek idegen
anyagok a termékbe. Így például nem ritka, hogy tűdarabok maradnak a
húsban, különösen a disznó nyaka környékén (gyógyítás során eltört tű
maradványok). Betakarítás során különféle anyagok kerülhetnek az
élelembe (növényi törmelék, kő stb.). A szennyeződés különösen a
feldolgozás és gyártás fázisában történik meg, igen változatos
eredetű lehet, emberi vagy állati (ékszerek, cigaretta csikk,
hajszál, fogak, csont, szőr, köröm, rágcsálók, rovarok stb.), tárgy,
szerszám vagy anyag (fadarab, üveg-, fém- vagy műanyagtörmelék,
iratkapocs, gumi, csavar, tömítés, szűrő) stb. A felsorolás vég
nélküli lehet.
A
gyártás volumenét tekintve az idegen anyag előfordulásának kockázata
csekély, különösen amióta az ipar az idegen anyagok detektálására
alkalmas rendszert vezetett be, amellyel a gyártási folyamat
különböző kockázatos pontjain végeznek ellenőrzést (fémérzékelők,
szűrők, rácsok).
Az
ártalmas anyagok elleni védekező intézkedések, illetve a higiénia
szabályainak betartása (különösen a személyi higiéniát tekintve)
egészíti ki ezt a rendszert.
Néhány
idegen anyag detektálása azonban nehezen megoldható (műanyagok, üveg
és a biológiai szennyezők). Megtalálásuk esetén az érintett termelőt,
előállítót vagy gyárat értesíteni kell, megadva a termék nevét és
gyártási számát.
|