18. füzet A közétkeztetés jogszabályi alapjai (1)
2004.03.24. 11:30
-
18. Füzet
Közétkeztetés
jogszabályi
alapjai
(1)
Bevezetés
Az
új európai jogszabályozási rendszer kötelezi a szakembereket a
fogyasztók biztonságának biztosítására az élelmiszerek
ártalmatlanságának garantálásával. A jogszabályok előírják a
végtermékre vonatkozó kötelezettségeket szabad utat hagyva annak
elérése vonatkozóan. A végsőcélt és az eléréséhez szükséges eszközt
nem szabad összetéveszteni, azaz nem feltétlenül kell speciális,
drága, kevéssé praktikus eszközöket alkalmazni, de biztosítani kell
élelmiszerek biztonságát.
Milyen
veszélyforrásokkal kell számolnunk?
Definíció
szerint az ismeretlen veszéllyel nem lehet számolni! Azonban a
lehetséges veszélyek elkerülésére a tudományos kockázatbecslést végző
hatóságok ajánlásai alapján az államigazgatási szervek
óvintézkedéseket alkalmaznak. A szakemberek kötelesek az ismert és
igazolt veszélyek kezelésére alkalmas megelőző rendszereket üzembe
helyezni. Ebből a szempontból az Útmutató a Helyes Higiéniai
Gyakorlatra (GBPH) alkalmazása alapvető fontosságú, melyet a helyi
jellemzők figyelembevételével kell adoptálni. A veszélyhelyzet
kialakulás megakadályozásának hatékonysága a szakemberek által
(önellenőrzés) vagy az állami felügyeleti szervek által ellenőrzött,
mely mindkét esetben a laboratóriumi analízisek adatai alapján
történik.
Veszélyhelyzet
kialakulás megakadályozásában a megelőzés kulcsfontosságú
Egy
kritikus szituációban (amikor döntéshelyzetbe kényszerülünk) hogyan
reagáljunk? Két tevékenységi út dolgozható ki, melyek egymást
kiegészítik :
-
Megelőző intézkedések
(hidegen), melyek egyrészről a veszélyre (veszély megnyilvánulása),
illetve a krízishelyzet kockázatára vonatkoznak. Ez utóbbi a tudományos
értékelést és a fogyasztók benyomásait veszi számba.
-
Azonnali intézkedések
(melegen), mely a kríziskezelésre vonatkozik.
Veszélyhelyzet
kialakulás megakadályozása
A
kockázatelemzés a megelőző intézkedések alapvető eszköze, hatékonyan
alkalmazható ismert vagy visszatérő vészhelyzetek esetén, nem
tipikus, hirtelen felbukkanó veszély esetén korlátai hamar
megmutatkoznak. Szerencsére az esetek nagy részében egy azonosított
veszély esetén meghozott döntések megfelelőnek bizonyulnak más, néha
ismeretlen veszélyre nézve. A megelőzést alkalmazó logika a kezelésen
alapszik, ez az élelmiszerbiztonság új megközelítésének
kulcskoncepciója, jogi alapját a 93/43/CEE direktíva szolgáltatja.
Egy utasnak a jármű vezetőjébe vetett bizalma annak járműkezelési
tudásától illetve gyakorlati alkalmazásának képességétől függ.
Hasonló összefüggés irható le egy fogyasztó, kliens vagy ellenőrző
szolgálat és egy szállító vagy szolgáltató között. A vészhelyzet
kialakulás megakadályozása elősegíti a termék vagy szolgáltatás
minőségének javítását.
Az
új jogszabályi megközelítés tisztázza a kezelés elemeinek
alkalmazását meghatározva beavatkozási szinteket :
-
Állami szinten,
jogszabályozás, kötelező érvényűvé teszi a meghatározott célokat,
-
A szakemberek kiválasztják
a módszereket és biztosítják a cél eléréséhez szükséges eszközöket. Az
útmutató a helyes higiéniai gyakorlathoz (GBPH) illetve a cégek
referenciái segítségül szolgálnak.
Számos
eszköz áll rendelkezésre az egészségügyi biztonság kezelésére
vonatkozóan
Hogyan
válasszuk ki a leghatékonyabbat?
A
választás jogszabályi háttérrel könnyített, mely támogatja a "HACCP
elvei alapján történő vészhelyzet kezelő rendszerek"
alkalmazását. Különösen jól alkalmazható a mikrobiológiai, fizikai és
vegyi szennyezők elleni küzdelemben, hatékony kezelő rendszer, mely
minden élelmiszeripari és mezőgazdasági szektorra nézve alkalmazható.
Az
"elővigyázatosság elve"
A
bizonytalanság és kétségek közötti helyzetben, különösen
döntéshozatal esetén az óvatosság bölcs viselkedésmód. Az
elővigyázatosság elve jelenleg egy komoly tanulmány tárgyát képezi,
tartalma és terjedelme arányban áll a téma fontosságával, melyet az
élelmiszer jogszabályozási rendszer is alátámaszt. Ezen elv alapján "
figyelembe véve az adott időszak technikai és tudományos ismereteit a
bizonyosság hiánya nem kell, hogy késleltesse hatékony intézkedések
meghozatalát, mely elősegíti visszafordíthatatlan és súlyos
környezeti károk megelőzését". Az elővigyázatosság elvének
alkalmazása nemcsak a környezeti problémákra korlátozódik. Az Európa
Tanács 2000. február 2-i közleményében kifejti, az elv akkor
alkalmazandó "amikor egy tudományosan objektív előzetes
értékelés alátámasztja, hogy megalapozott a félelem, amikor az
önkormányzat által választott védelmi szint nem felel meg a
környezetre, emberi-, állati- és növényegészségre veszélyes
potenciális hatások elhárítására."
Az
elővigyázatosság elve alkalmazásakor meg kell különböztetnünk a
plauzibilist valószínűtől : ha a legpesszimistább elméletek
plauzibilisek, nem maradnak kevésbé bizonytalanok. Viszont
bizonyosság hiányában mindaz, ami valószínűnek tűnik az egészséget
illetően úgy tekinthető, mint valós dolog. A BSE problémához
kapcsolódó kockázatkezelési politika ezen az axiómán alapszik.
Alapvető óvatosság megfelel a lakosság követeléseinek is.
A
valóságban a kockázatkezelés egy kellemetlen szituáció, mely
lakosságot szimbolizáló kalapács és a döntéshozatal során figyelembe
vett összes faktort megtestesítő üllő közé ékelődött be.
A
tudomány bizonytalanságának lefordítása, az elővigyázatosság elvének
alkalmazása ítélőképességgel és felelősséggel. Az elv túlzó
alkalmazása katasztrofális következményekhez vezethet, mégpedig
tudományos, technikai és ipari innováció értelemben.
Összefoglalva
mely alapokra támaszkodik a vészhelyzet kialakulásának megelőzése ?
A
vészhelyzet kialakulásának megakadályozása az Állam és a szakemberek
együttesén alapszik, melyet az 1. táblázat szemléltet :
-
Európai szinten a 93/43/CEE
direktíva fekteti le az élelmiszerbiztonságot kezelő rendszer alapjait,
melynek fő pilléreit a személyi képzés, az önellenőrzés, a HACCP és az
útmutató a helyes higiéniai gyakorlatra alkalmazása jelenti.
-
Országos szinten a 29/09/97
minisztériumi rendelet és 10/08/98 DGAL jegyzék fekteti le az alapokat
a szociális jellegű közétkeztetés területén, illetve néhány eszköz
kötelező meglétét írja elő.
-
Szakhatóságok
megfogalmazzák a GBPH-t, mely a termelésre felállított HACCP rendszer
alapjait is magába foglalja. Ugyanazon a területen dolgozó szakemberek
speciális magyarázó dokumentumokat dolgozhatnak ki.
-
Minden
vállalat esetén a különböző eljárásokat újracsoportosítva rendszerbe
foglalják megadva a kritikus pontokat és a tényleges intézkedési
csomagokat.

|