26.füzet Fogyasztók (3)
2004.03.24. 12:23
-
26. Füzet
Fogyasztók
(3)
A
biogazdálkodás ökogazdaságként értelmezhető, ha a természetes
egyensúlyt tartja szem előtt
A
biogazdálkodás speciális mezőgazdasági termelést jelent, amely a
szerves anyagok visszaforgatásán, a vetésforgón és a biológiai
növényvédelmen alapul, nem használ szintetikus kémiai anyagokat.
Külterjes állattenyésztés, természetes jellegű gyógymódok jellemzik.
Az ilyen
jellegű termelés jellemzésére néhány országban megkülönböztetik az
öko-mezőgazdaság és a szerves-mezőgazdaság fogalmát.
Ha
végtermék a biotermelés során kapott termékek feldolgozását követően
95%-ban bioanyagokat tartalmaz, akkor biotermékről beszélünk, amelyet
a címkézésén is fel kell tüntetni. A nem biotermelés során kapott
összetevők egy listán szerepelnek, amelyet folyamatosan
felülvizsgálnak a biotermelés fejlődésével párhuzamosan.
Szigorú
szabályozáson alapszik
Napjainkban érvényes
európai jogszabályi intézkedések a következőkön alapulnak:
-
1991.
június 24-i CE 2092/91. számú rendelet, mely a növényi termékek
biotermelésének módjára vonatkozik.
-
Kiegészítve
az 1999. augusztus 24-i CE 1804/99. számú rendelettel, mely
meghatározza a növényi és állati eredetű termékek előállítására és
kezelésére, a bio-mezőgazdaság termékeinek címkézésére vonatkozó
szabályokat, az egyes tagállamokban alkalmazható ellenőrző rendszereket
illetve az importálás módozatait.
Az
Európai
Unió egy országában hitelesített (kijelölt hatóság vagy az illetékes
hatóság által megbízott hitelesítő szerv végzi el) biotermelésből
származó termék bármely más uniós tagállamban forgalomba hozható. A
bio-mezőgazdaság az Európai Unió területén meghatározott és
elfogadott, a címkézés szövegének harmonizációja biztosított a
felhasználók és a fogyasztók számára. Mindemellett a nemzeti
jogszabályozás különböző lehet az egyes országokban megtett vagy nem
megtett speciális intézkedéseknek megfelelően.
2000.
áprilisától kezdődően az Európai Unió területén a jogszabályozásnak
megfelelően azonos lógó használható a legalább 95%-ban biotermelésből
származó anyagot felhasználó termékek esetén.
Francia rendszer
-
A
2000. augusztus 28-i jegyzék a jogszabályozás által nem lefedett
termelés és feldolgozás tényezőire vonatkozik (vízkultúra,
nyúltenyésztés, állati táplálék címkézése és ellenőrzése...),
pontosítja a jogszabály alkalmazásának körülményeit, és szigorúbb
intézkedéseket rendel el (állati etetés, kapcsolat a talajjal, épületek
nagysága stb.).
A
mezőgazdaság ”biotermékeinek” azonosítása az ”AB”
lógó segítségével
A
francia
logo ”Bio-mezőgazdaság” ("Agriculture Biologique"
(AB)) a felhasználók és a fogyasztók számára egyértelművé teszi a
termék azonosítását, segít a választásban és garantálja, hogy a
megvásárolt termék biotermelésből származik. A Földművelésügyi és
Halászati Minisztérium tulajdona, az AB jelzés magába foglalja a
termékek nyomon követését is. A növényi eredetű termékekre és a
francia állati eredetű készítményekre használható (vagy az Európai
Unióból származókra, melyek megfelelnek a francia jogszabályozásnak).
Az Európai Unió területén nem termeszthető termékek, mint például
kávé, banán vagy datolya esetén is használható az AB logo
engedélyezést követően.
A
biogazdásznak be kell tartania a termelésre vonatkozó szabályokat,
valamint biztosítania kell termékeinek nyomon követhetőségét
A
biogazdálkodás során végzett tevékenységeket (termelés, feldolgozás,
importálás) hivatalosan be kell jelenteni a Megyei Fölművelés és
Erdőügyi Igazgatóságnál. A gazdász köteles egy átmeneti ún.
”átalakulás” időszakban a területét megfigyelni, mely
általában két, három évet jelent a talajra nézve, illetve változó
időtartamot az egyes állatfajtákra nézve. Ezen időszakban a
biotermelés elveit kell elsajátítania és hatékonyan alkalmaznia. A
termékek majd csak az átmeneti időszakot követően kaphatják meg a
biotermék minősítést. A szigorú ellenőrzési illetve a hitelesítési
eljárások biztosítják a szabályoknak való megfelelősséget és a
termékek nyomon követhetőségét.
Egy
szektor, mely készen áll a fejlődésre
1997.
decemberében a biotermékek iránti növekvő igény következtében (több
mint 20% évente) a Földművelésügyi és Halászati Minisztérium hétéves
tervet dolgozott ki a bio-mezőgazdaság fejlesztésére (1998-2005). A
terv célja a gazdaságok biogazdaságokká történő átalakítása, mellyel
biztosítható Franciaország európai vezető szerepének visszaszerezése.
2005-re 1 000 000 hektár, mint bioföld, illetve 25 000
termelő, mint biogazdász elérése tervezett. 2000-ben a
bio-mezőgazdaságot illetően 9265 termelő több mint 370 000
hektár területet művelt meg, azaz a francia földek 1,3%-a, míg
európai méretekben a területek 9%-a ”bio” területet.
Tehát ezen az úton kell továbbhaladni.
A
”bio”
jelzővel ellátott termékek forgalmazása csak ellenőrzés és bejegyzett
szervezet által végzett hitelesítést követően történhet meg
A
termékhitelesítés kiállítására jogosult szervezetekre vonatkozó
2092/91. számú módosított jogszabály és az EN 45011 intézkedéseknek
megfelelően ezeknek a szervezeteknek (Écocert, Qualité France, Ulase,
Agrocert, Certipaq és Aclave) a függetlenség, elfogulatlanság és
hozzáértés kritériumainak kell megfelelniük. A COFRAC (Francia
Akkreditációs Bizottság) akkreditálja ezeket a szervezeteket, csak
ezt követően kerülnek bejegyzésre. Egy független auditor évenként
ellenőrzést hajt végre, aki a szervezet általános működését,
hitelesítési rendszerét illetve az ellenőrzési tervek
felülvizsgálatát végzi.
A
hitelesítő szervek ellenőrzik a gazdász által végzett önellenőrzés
minőségét illetve, hogy biztosított-e a termék nyomon követése. A
mintavételezés és az analízis célja a tiltott termékek (peszticidek,
genetikailag módosított szervezetek…) vizsgálata, amennyiben
”tiszta” termékről van szó a hitelesítést végző szervezet
kiállítja az igazolást a termékről. Ezt követően a szervezet évente
ellenőrzi a hitelesítéskor kiállított minőségi leírás érvényességét.
A szabályok be nem tartása szigorú szankciókat von maga után:
figyelmeztetés, további analízisek, melyek költsége a gazdát illeti
vagy akár termékeinek egy részét vagy egészét érintő, azok
kereskedelmi forgalomba hozatalát tilthatja meg. Párhuzamosan a
független szervezet által végzett ellenőrzésekkel a DGCCRF is végez
ellenőrzéseket, különös tekintettel az elárusító helyeken,
nagykereskedőknél illetve vendéglősöknél. Az ellenőrzések célja a
fogyasztók védelme, annak vizsgálata, hogy valóban biotermékről van-e
szó.
A
hitelesített termékek valóban biztonságosabbak?
Nem
jobban, mint a hivatalos minőségi tanúsítvánnyal rendelkező termékek,
a biztonság fogalma nem szerepel a biogazdasági igazolásban. Egy
olyan eljárásról van, mely igazolja egy termék megfelelősségét az
előzetesen meghatározott kritériumoknak, jelen esetben a természetes
folyamatokat tiszteletben tartó előállítási módról van szó. Az
élelmiszerbiztonság szempontjából a fogyasztó számára mellékes, hogy
biotermékről vagy hagyományos úton előállított termékről van szó. A
táplálkozástudományban végzett tanulmányok a biotermék számos
előnyeit mutatták ki, de az eredmények még további igazolása
szükséges.
A
közétkeztetésben a biogazdaság termékei egyre nagyobb teret hódítanak
Néhány
kísérletet és teszteket követően egyre több iskolai és önkormányzati
intézmény étlapján jelennek meg a bioételek. A táplálkozás ilyen
mértékű megváltozása lehetőséget biztosít a bioételek szezontól
függően elfogadható áron való bevezetésére. Törekvések indultak meg a
termelők, feldolgozók és a közétkeztetésben szereplők részéről, hogy
egyeztetessék a lehetőségeket és a szükségleteket, illetve oktató
jellegű tevékenységet folytassanak. E kezdeményezések hatása a
feltételek megváltozásában, számos fagyasztott biozöldség
megjelenésében vagy vállalatok létesítésében fogalmazódik meg. Mindez
a piac gyors változását idézi elő.
A
biomenűk
vagy bioételek kiválasztása az igények (felszolgált mennyiség,
szolgáltatás költsége, készletek beszerzése) illetve a kínálat
kapacitásának függvényében változnak.
|