Tejelő szarvasmarhafajták
2005.04.26. 14:22
Az
iparszerű állattartás terjedésével egyidejűleg a specializáció is lezajlott a
szarvasmarha-tenyésztésben, amely a fajlagos hozamok ugrásszerű
növekedését eredményezte.
Ez
hazánkban az 1972. évi kormányprogrammal köthető össze, amelynek
hatására az addig domináns magyartarka átkeresztezése mind tejelő, mind
pedig húsirányban megkezdődött. Természetesen ekkor már jelen voltak
világszerte azok a specializált tejelő fajták, amelyeket ez a közlemény
is részletesen bemutat. Magyarországon ezek közül szinte csak a
holstein-fríznek van jelentősége. A fajtaátalakító keresztezés
gyakorlatilag befejeződött hazánkban - ennek eredménye az a
holstein-fríz populáció, amely 250.000 tehén átlagában 87,5 %-ot
meghaladó génhányadot jelent. Ezzel az állománymérettel a magyar
holstein-fríz kiemelkedő helyet foglal el a világ holstein-fríz
tenyésztésében.
A holstein-fríz
fajta kitenyésztésének (1. ábra) alapját az észak-európai,
Keleti-tenger melléki, síkvidéki legelőkön kialakult lapály
fajtacsoport adja, amely fajtakör túlnyomórészt feketetarka, kisebb
arányában vöröstarka és még kisebb hányadában egyszínű vörös-lapály
marhákból áll. Őse az ún. "feketetarka marha" - rendszertanilag a Bos
taurus primigenius hollandicus típusba tartozik - már a XIV.
században feltűnt viszonylag magas tejtermelésével. A tenyészkörzet
centruma a németalföldi Friesland
volt, de minden régió-beli országnak volt lapály fajtája. Az egyes
változatokat már a XV. századtól exportálták Európa, majd világ-szerte.
Az akkori típus küllemében még jelentős eltéréseket mutatott, mind
testalakulásban, mind színeződésben a ma ismert változattól, leírtak
barna, sárga és vörösen pigmentát állatokat is. A ma ismert tipikus
fekete-fehér színváltozat csak a XIX. sz. elejére konszolidálódott
elsősorban Dániában, Schleswig-Holstein (Németország) és Friesland
(Hollandia) tartományokban.
A
fajtakör a XIX. század közepén egy amerikai kereskedő érdeklődésének
középpontjába került. A kereskedő az 1860-as években az USA-ba behozott
tehenek tejtermelési adatait mérte, rögzítette, cikkekben közölte.
Ekkortól beszélhetünk Holstein-fríz fajtáról, amelynek a neve ugyan az
európai eredetre utal, de tenyésztése a tengerentúlon kezdődött. A
fajta első hivatalos törzskönyvét 1872-ben, Amerikában adták ki. A XIX.
század második felében több amerikai tenyésztő is importált holland
fríz marhát és mindegyik szerepelt az 1885-ben megjelent holstein-fríz
törzskönyvben. 1885-ben alakult meg hivatalosan az Amerikai Holstein
Szövetség is. A századfordulón lett híres az USA-Kanadai Holstein-fríz,
amely azután világszerte elterjedt. Sok más kontinens mellett a fajta
visszaszivárgott Európába is. A tenyésztési irány azonban Amerikában és
Hollandiában különböző utakat követett. Míg az amerikai tenyésztők már
a kezdetekkor is a nagyobb típust és a tejelő tulajdonságot, addig
Hollandiában a kisebb, kompaktabb típust, részesítették előnyben. Az
egyes változatokat ma már országonként tartják számon. Így beszélhetünk
magyar holstein-frízről is.
Az amerikai tenyésztők elsősorban a
feketetarka állatokat kedvelték, az esetleg megjelenő vöröstarka
egyedeket szisztematikusan kiselejtezték. 1946-ban mindez megfordult,
mert egy tenyésztő kiváló vöröstarka holstein teheneket egy fiatal
vöröstarka bikával fedeztetett, megvetve a red holstein (2.
ábra) alapjait. Mások is csatlakoztak ehhez a tenyésztői elképzeléshez
és 1971 óta egy törzskönyvben, regisztrálják az állatokat.
Színe
fekete-, vagy vöröstarka (lásd: 2. ábra) a fekete szín domináns a
vörössel szemben. Az állatok lehetnek szinte teljesen fedettek,
ugyanakkor pigment nélküliek is. Középnagy testű, középkorán érő fajta
(lásd: 1. táblázat). A testalakulás tekintetében az ivari dimorfizmus
jól megfigyelhető. A bikák elölről hátrafelé keskenyedő alakja a
rendkívül izomszegény fartájéknak köszönhető. Mindez a fajta gyenge
izmoltságára utal. Ugyanakkor a tehenek testalakulása hátrafelé
szélesedő, ún. körte formát mutat, köszönhetően a jól fejlett, mirigyes
tőgynek. Ez a forma a specializált tejelő fajták jellemző sajátja, s a
tejelő jelleg megítélésekor akár szemből, akár pedig oldalról nézve
fontos bírálati szempont. A finom, nemes tejelő jelleg, általában
hosszú és mély, viszonylag lapos mellkassal, terjedelmes hassal,
szikár, vékony csontozattal, illetve terjedelmes ideális teknő alakú
tőggyel párosul. A fajta élénk vérmérsékletű, anyagcsere-típusát
tekintve az ún. lélegző, vagy respiratórikus típusba tartozik.
Mindez azt jelenti, hogy a tejtermelés szintjének fenntartása érdekében
- átmenetileg - saját tartalékait is mozgósíthatja.
Iparszerű
tartásra alkalmas, fejhetősége kiváló, technológiai tűrőképessége
nagyon jó. Ez utóbbi azonban csak jut érvényre, ha a növendékek
felnevelésekor, valamint a szárazonálló tehenek esetében természetszerű
technológiákat (legeltetés) alkalmazunk. Tejtermelésben első a világon,
a nagy tejmennyiség egy közepes hasznosanyag-tartalommal párosul (lásd:
1. táblázat). Az ilyen tejet fogyasztói tejnek is hívják. A - számos
résztulajdonságból álló - hústermelő-képessége viszont csak közepes. Ez
abból fakad, hogy a borjak nagy növekedési erélyük mellett rosszul
vágódnak. Az ellések lefolyása a tehenek esetében általában
probléma-mentes, de az üszőknél előfordulhat a nehéz ellés is. A
legtöbb gond a tehenek újravemhesítéséből fakad. A tejtermelési görbe
(perzisztencia) csúcsa és az optimális termékenyítések időpontja (ellés
után 60-90. nap) ugyanis egybeesik. Az energiadeficites állapot a
vemhesülés késéséhez, végeredményben egy hosszabb - nem biztos, hogy
gazdaságos - laktációhoz vezet. Napjainkban a tenyésztők a reprodukciós
és konstitúciós (fitness) tulajdonságok javításán fáradoznak.
A
bevezetőben említettek alapján, hazánkba 1966-tól kezdtek
szaporítóanyagot importálni Kanadából. Később vemhes üszőket hoztak be
többek között Hékre, Szenttamásra, Mezőhegyesre, Bábolnára,
Martonvásárra és más gazdaságokba is. A továbbiakban ez a számunkra
korábban színében, küllemében idegen, nagy tejtermelésű fajta
elsősorban a nagyüzemekben terjedt el, de az igényesebb kisgazdaságokba
is eljutott. Az elmúlt évtizedben a mintegy 300 ezres holstein-fríz
tehénállományunk 235 ezerre apadt, átlagtermelése ugyanakkor jelentősen
emelkedett, az átlagos napi fejési átlag 23 kg, és nem ritkák a 30-40
kg napi tejtermelésű tehenek, vagy a 8.000-8.500 kg laktációs
átlagtermelésű állományok sem. Hazánkban a Holstein-fríz Tenyésztők
Egyesülete (Budapest) törzskönyvezi az állatokat.
Mivel különösen
nagy a tejhozama a holstein-fríz világszerte elismert és kívánatos
fajta. A világon mindenütt megtalálható. Legjobban termelő állományai
Izraelben és az USA-ban vannak. Ezen kívül Európában (Németország,
Olaszország, Magyarország), Dél-Afrikában, és Japánban nagymértékben
rányomta bélyegét az adott ország fajta-összetételére.
A jersey (3. ábra), a La-Manche csatornában fekvő hasonló
nevű szigetről származik. Az egyik legrégebbi brachyceros
típusba tartozó szarvasmarha-fajta. A fajta több száz éves múltra
tekint vissza (1771.). Kezdetben, alderney
néven vált híressé (lásd: később), zsírdús teje révén (XVIII. század
vége). A fajta stabilizációja szempontjából döntő volt az 1789-ben
elrendelt importtilalom a járványok elkerülése céljából. Ekkor mintegy
10.000 egyedből álló zárt populációról volt szó, amely ma már -
világszerte - 18 millió egyedet számlál. A világ legkisebb tejelő
fajtája. Nemesítésében elsősorban a tejtermelés gazdaságosságára
törekedtek, ezért kis testtömege mellett, koncentrált, ipari
feldolgozásra kiválóan alkalmas tejet termel. A tehenek súlyuk több
mint 13-szorosát kitevő tejmennyiséget képesek megtermelni laktációként.
Színeződése
meglehetősen változatos, a sárgásbarnától a világos-vörösig minden
színárnyalat előfordul, de megtalálhatók a krémszínű, szürkésbarna
egyedek is. Az általában egyszínű állatokon a fehér folt előfordulása
megengedett. A jól termelő egyedek morfológiai bélyegei a következők:
finom fej és vállak; relatíve hosszú hát; egyenes lábak; kemény körmök;
hosszú, egyenes far; gyenge combközelítő izmok között terjedelmes, jó
szerkezetű, teknő alakú tőgy. A szilárd lábszerkezet következménye,
hogy az iparszerű tartást viszonylag jól bírja, bár fő elterjedési
területein általában legelőn tartják. A kiváló legelőkészség mellett, a
fajta toleránsabb az időjárás szélsőségeivel szemben, mint a nagyobb
testű társai (ayrshire, holstein-fríz). A tehenek kissé ideges
természetűek, de nagyon tanulékonyak, és igen könnyen kezelhetők. Ebből
a szempontból előny, hogy ma már szarvatlan változatok is előfordulnak
a fajtán belül (USA).
A fajta ipari tejet termel, ami azt
jelenti, hogy a tej hasznosanyag-tartalma (tejfehérje, tejzsír)
rendkívül magas értékeket vehet fel. A jersey a tejösszetevők
tekintetében világelső, egy közepesen nagy tejmennyiség mellett (lásd:
1. táblázat). A tej sárgás színű, karotinban és A-vitaminban, ásványi
anyagokban gazdag. Jellegzetessége, hogy a tejzsír jódszáma és a
zsírgolyócskák átmérője nagyobb, mint a lapály és a hegyi fajtáké,
18%-al több fehérjét (kappa-kazeint), 20%-al több kalciumot, 25%-al
több zsírt tartalmaz, mint az „átlagos” tehéntej. Angliában az ilyen
tejet „Gold Top” címkével ellátva, drágábban árulják. Hústermelési
mutatói gyengék, a kis növekedési erély gyenge vágóértékkel párosul. A
faggyú színe feltűnően sárga. A legkorábban érő a specializált tejelő
fajtákon belül, de faji szinten is csak az Aberdeen angus veszi fel
vele a versenyt (v.ö.: AGRO-NAPLÓ, 2003. január-február). Az üszők
13-14 hónapos korban tenyésztésbe vehetők. Korra való tekintet nélkül
könnyen ellik, a borjak kis születési súlyából (25 kg) fakadóan. A
könnyű ellésből fakadó gyors involúció, általában probléma-mentes
újravemhesülést eredményez.
Magyarországon, fajtatisztán sohasem
tenyésztették, de különböző keresztezési eljárásokban már a '60-as
évektől értékes tulajdonságainak felhasználására törekedtek. Ilyen
konstrukció volt a tejelő magyar tarka, a tejelő magyar barna, illetve
a hungarofríz különböző vonalai. Napjainkra ezek jelentősége is
megszűnt, néhány száz keresztezett, illetve tisztavérű egyed található
az országban. A jersey genotípusú teheneket a Koncentrált Tejet Termelő
Fajták Egyesülete (Debrecen) törzskönyvezi.
A fajta az 1850-es
években került át Amerikába. Az USA-beli jersey az összes változat
közül a legnagyobb. A tehenek átlagsúlya 450-500 kg körüli, míg a
bikáké 700-750 kg. A küllem mellett - egyenesebb a hátalakulás,
kedvezőbb tőgyillesztés - a tejmennyiségére szelektáltak a
tengerentúlon. Az amerikai típus átlagos tejhozama 5.500-5.800 kg
között alakul, a szigetországi változatnál gyengébb beltartalmi
mutatókkal.
Dánia 1896 és 1909 között 5.000 egyedet importált a
szigetről. Napjainkban az ország tehénállományának 13 %-át adja a
fajta. Ez 160 ezer regisztrált tehenet jelent. Az ellenőrzött állomány
tavalyi (2004.) termelése, átlagosan 6.088 kg tej, 361 kg tejzsír (5,93
%), illetve 249 kg tejfehérje (4,09 %) laktációnként. Ezzel a
genetikával ma Dánia a legfőbb exportőr a világon.
Az egész
világon elterjedt fajta, minden kontinensen megtalálható. A leghíresebb
állományai - a fent említett országokon kívül - Új-Zélandon, Kanadában,
és Dél-Afrikai Köztársaságban termelnek.
A guernsey fajta (4. ábra) a jerseyhez hasonló környezeti
feltételek között alakult ki, a La-Manche csatornában fekvő Guernsey
szigetén. Szintén a brachyceros típusba tartozik. A
történetírók szerint normandiai szerzetesek két francia - Normande,
Froment du Léon - szarvasmarhafajta legjobb vérvonalait vitték a
szigetre 960 körül, ezekből alakulhatott ki először az alderney,
majd a guernsey fajta. Eredetileg a normandiai fajtát illették alderney
néven, később a szigetvilág összes marhájára ráragadt ez az elnevezés.
A jersey fajtánál korábban leírt, de itt csak 1819-ben elrendelt
importtilalom ennél - az akkor még meglehetősen heterogén - fajtánál is
jelentős volt. 1878-ban először magántörzskönyvet vezettek be, majd
1882-ban a fajta hivatalos törzskönyvezése is beindult. Nemesítésében,
az értékes hasznosanyag-tartalom megőrzése mellett a tej mennyiségének
a növelése is szerepelt.
Erősebb testalkatú, mint a jersey, mégis
kistestű, szarvalt, finom csontozatú tejelő fajta. A normandiai fajta
színeződése a guernsey marhánál maradt meg legjobban, bár a
foltozottság helyébe homogénebb eloszlás lépett. A vörös különböző
árnyalatai alapszínnek mondhatók - a világos zsemleszíntől a vörösön át
a barnáig változhat - de a mar, a hastájék, a tőgy, a lábvégek, és a
farokbojt jellemzően fehér. A tehenek testtömege a jersey, illetve az
ayrshire fajták közé tehető. A hátrafelé szélesedő ideális tejelő forma
ennek a fajtának is a sajátja. A has egyenes vonalát csak az elülső
tőgyfél illeszkedése töri meg némiképp. Kiváló legelési tulajdonságai,
szelíd természete, könnyű ellése, jó tejtermelése és
takarmányhasznosítása miatt, ideális fajta a legelőre alapozott
tejtermeléshez. Ugyanakkor az istállózott, intenzívebb tartást is jól
tűri. Különösen intelligens, könnyen kezelhető fajta.
Ez a fajta
is ipari tejet termel, a jerseyhez képest némileg nagyobb tejmennyiség
azonban egy jóval szerényebb hasznosanyag-tartalommal párosul (lásd: 1.
táblázat). A relatíve magas zsír és fehérje-tartalom mellett, a tej
nagy béta-karotin tartalma értékes. Ebből fakadóan a színe enyhén
sárga, ún. „aranyszínű”, amely magasabb áron értékesíthető az adott
piacon. Az állományszinten 60 százalékos kappa-kazein "B" allél
előfordulásának köszönhetően a tej sajtgyártásra különösen alkalmas.
Hústermelő-képessége gyenge, reprodukciós tulajdonságai viszont jók. Az
üszők 13-15 hónaposan vehetők tenyésztésbe, két éves korára tehát ez a
fajta is leellik. Az ellés könnyű, az involúció gyors.
Magyarországon sem tisztavérű, sem pedig keresztezett formában nem
találkozunk vele.
Az
1830-as évektől a fajta fő importőre az USA lett. A szigeten csak 2.500
körüli állomány maradt. Napjainkban elsősorban Nagy-Britanniában
és az
USA-ban terjedt el, de kisebb létszámban más országokban is előfordul.
A világ legnagyobb guernsey populációjával Észak-Amerika rendelkezik.
Az ottani állatok nagyobbak, robosztusabbak, erősebb lábszerkezetűek,
mint a szigeten maradt társaik. A tenyészcél magába foglalta a
szarvatlan változat kialakítását, amelyet az 1970-es években
Nagy-Britannia is előszeretettel importált. Az amerikaiak kiemelik a
fajta kiváló takarmány-értékesítéséből fakadó transzformációs
képességét, amelyben minden más fajtát megelőz a világon. Az
ezredfordulóra (2001.) az USA-beli guernsey állomány termelési
színvonala 6.652 kg tej volt, amelyben 299 kg tejzsírt (4,49 %),
illetve 231 kg tejfehérjét (3,48 %) termelt.
Jól termelő állományai vannak ezen felül Ausztráliában, Kanadában és
Dél-Afrikában.
Az ayrshire (5. ábra) fajta Délnyugat-Skóciából származik Ayr
tartományból. A lapály fajtákhoz (holstein-fríz) hasonlóan a hollandicus
típus egyik fő reprezentánsa. Ősei törékeny alkatú, kis rámájú (250-300
kg) vörös, vörös-fehér, barna, fekete színű rendkívül edzett,
igénytelen, primitív állatok voltak. Bár a fajta kialakulásának pontos
története az idők homályába vész ismert, hogy a holland teeswater
és a flemish
marhák felhasználásával kezdték meg a nemesítést az 1750-es években. Az
idők során így alakult ki egy termékeny vöröstarka marha, amelyet a
XVIII. század közepén - holland eredetű shorthornnal próbálták
javítani. Az ayrshire elnevezés 1814-ben fordul elő először. Nagyon
elterjedt fajta volt, többek között a skandináv országok is
importálták, ahol jelentős hatást gyakorolt a helyi állományokra.
Nemesítésében a szilárd szervezetre, a jó tőgyalakulásra és az ebből
fakadó kiváló fejhetőségre törekedtek.
A
fajta színeződése szabálytalan vöröstarka - a vörös a mahagóni
különböző árnyalatait jelenti. A bikák elülső testtája lehet egészen
sötétvörös is, míg a tehenek túlnyomóan fehér testfelületűek. A
jellegzetesen hosszú, lant alakú szarvalakulás az állat esztétikai
megjelenését ugyan javítja, az iparszerű tartás elterjedésével azonban
ma már nem kívánatos a szarvaltság ennél a fajtánál sem. Az ayrshire
közepes nagyságú, az ipari tejet termelő fajták közül a legnagyobb. A
rámásság és a tőgy kapacitása nagy tejhozamot, a bimbóhelyeződés kiváló
gépi fejhetőséget, a jó függesztés pedig hosszú termelést tesz
lehetővé. Mindent egybevéve a fajta tőgyalakulásában világelső. A
La-Manche csatorna szigeteken élő fajtársaihoz hasonlóan kiváló
legelőkészséggel rendelkezik. Mindezek mellett a világ legegészségesebb
fajtája, amely istállózott körülmények között a tőgygyulladást kiváltó
tényezőkkel szembeni nagyfokú toleranciával (masztitisz
rezisztencia), legelőn pedig a nagy életteljesítménnyel mérhető.
A
nagy kiterjedésű és jó minőségű gyepterületekkel rendelkező országok -
Ausztrália, Új-Zéland, Skandináv államok - univerzális fajtának
tartják, mert legelőn is nagy mennyiségű, ugyanakkor tejtermékek
gyártására kiválóan alkalmas (ipari) tejet termel (lásd: 1. táblázat).
Tejét hazájában nem elsősorban közvetlen fogyasztásra, hanem vaj és
sajtgyártásra használják. Hústermelő-képessége gyenge, bár néhány
országban a növendékeket meghizlalják. Az ellés könnyű, a borjak
rendkívül életerősek.
Hazánkban egy ayshire populációt tartunk
nyílván, Érden. Ezt a fajtát is a Koncentrált Tejet Termelő Fajták
Egyesülete (Debrecen) törzskönyvezi.
Észak-Amerikában is
meghatározó szerepet tölt be a fajta a tejtermelésben. Az első tehén
1822-ben érkezett Amerikába - egy hajóút során az utasok tejjel történő
ellátásban játszotta a fő szerepet. 1840 és 1860 között vette kezdetét
az import, amikor feltűnt, hogy az ayrshire tejéből heti 4,5-6,8 kg
vajat is elő lehet állítani. Törzskönyve 1876-ban nyerte el véglegesnek
mondható formáját. Az Egyesült Államokban saját fejlődési iránya
alakult ki. Ez a nagyobb élőtömegű, dongásabb típus rendkívül gazdag
összetételű tejet termel. Szarvatlan változatát is az USA-ban
nemesítették ki.
Finnország 1847 óta importálja a fajtát,
elsősorban Skóciából és Svédországból. Az évek során ez az állomány
„keveredett” a helyi őshonos fajtákkal, majd norvég, illetve svéd
vöröstarkával nemesítették. Ennek eredményeként kialakult a finn
ayrshire. 1960 óta folyamatosan nő az aránya, amely napjainkra elérte a
fejt állomány 74 %-át Finnországban, amely 250.000 törzskönyvezett
tehenet jelent. Ezt a változatot nagyobb tejhozammal és kedvezőbb,
ideálisabb tőgyalakulással jellemezhetjük, mint az eredeti típust. Az
átlagos laktációs termelés 2003-ban 8.010 kg tej volt 4,39 % tejzsír,
illetve és 3,44 % tejfehérje-tartalommal. Nem ritka a 10.000 kg feletti
laktáció, és a 100.000 kg-os életteljesítmény sem. Számos ország a finn
genetikát használja a teljesítmény növelésére.
Az egész világon
elterjedt, de a legjelentősebb állományok Ausztráliában, Új-Zélandon,
Kanadában, Kolumbiában, Kelet- és Dél-Afrikában, az Egyesült
Királyságban, Írországban, Svédországban, Csehországban és
Oroszországban termelnek a fenti országokon kívül.
A Brown Swiss (6. ábra) - magyarul svájci borzderes - a brachyceros
(rövid szarvú, hosszú homlokú) típus megtestesítője. A fajta eredetére
kétféle elmélet terjedt el. Sokan úgy vélik keleti eredetű,
Nyugat-Ázsia sztyeppéiről került Közép Európába, mások szerint Svájc az
őshazája. Ma inkább az utóbbi látszik bizonyítottnak. Az azonban
egészen bizonyos, hogy a komolyabb nemesítőmunka Svájcban kezdődött,
elsősorban a tejtermelés irányában. 1825 körül ugyanis a svájci
manufaktúrák közül a sajtgyártás fellendült és ez nagy mennyiségű tejet
igényelt. Ma az anyaországban kettőshasznosítású állományokat tartanak,
ahol a szelekció mind a tejtermelésre, mind pedig a hústermelésre
folyik.
A Brown Swiss elnevezés az amerikai változat
megkülönböztetésére szolgál. A fajta 1869-ben került ki Amerikába, ahol
nemesítése csak tejirányban történt. A Brown Swiss a
”legtisztább” fajta az összes eddig ismert tejelő fajta közül,
kialakulása során valószínűleg nem keresztezték más fajtákkal.
Különösen tejtermelésében és a tej zsír-és fehérjetartalmában mutat
lényeges eltérést a hagyományos borzderes fajtákhoz (svájci, kosztomai,
stb.) viszonyítva. 1880-tól megalapítják a tenyésztőszövetséget, amely
1906-tól specializált tejelő típusként tartja nyílván a fajtát. Az
1900-as évek elején a betegségek és a járványok miatt számuk jelentősen
lecsökkent, ám az 1930-as évek közepén egy kiváló tehénnek - „Jane
of Vernon” - köszönhetően újra fellendült a fajta. Amerikában
szinte az összes Brown Swiss egyed származása visszavezethető
erre a tehénre, amelyet azóta a fajta „anyakirálynőjének” neveznek.
Színeződése
változatos, világosszürke, ezüstfehérszürke, vöröses-szürke,
barnásszürke árnyalatai léteznek. A fajta egyik jellegzetessége, hogy a
színeződésben ivari dimorfizmus érvényesül. A bikák általában sötétebb
színűek. Jellemző, hogy a fülkagylók belseje, a has, a comb belső
felülete és a tőgy világosabb színű. A szutyak környéke fehér. A bőr, a
szutyak, a nyelv, a szarv hegye és a körmök palaszürkék. Az amerikai Brown
Swiss
általában nagyobb és finomabb felépítésű, mint európai rokonai, jobban
fejlett a tőgye, jobb a tőgybimbó helyeződése, de megmaradt az eredeti
fajta kiváló lábszerkezete is. Az istállózott tartásból fakadóan
kötéshibák ugyanakkor előfordulhatnak a háti, illetve az ágyéki részen.
Jellemzően teknő alakú, mirigyes tőggyel rendelkezik, amely a
holstein-fríz fajtával történő nemesítés eredménye. Nyugodt
vérmérsékletű, az adott technológiához könnyen alkalmazkodó fajta.
A Brown Swiss
átmenetet jelent a fogyasztói és az ipari tejet termelő fajták között.
A tejmennyiség tekintetében a holstein-fríz és az ayrshire között áll,
a tejösszetevők aránya ugyanakkor érdekesen alakul. A tej zsírtartalma
átlagos értéket vesz fel, a fehérje-tartalom viszont kifejezetten
magas, megközelíti az ayrshire fajta tejének hasonló összetevőjét.
Mindezek mellett a fehérje-összetétel optimálisnak mondható a
sajtgyártás szempontjából.
Hústermelő-képessége talán az összes
eddig tárgyalt fajta közül a legjobb, hiszen a jó növekedési erélyhez
egy közepes vágóérték párosul (lásd: 1. táblázat). A növendékbikák
általában jól hizlalhatók, 1.000-1.200 g napi gyarapodás mellett 60
%-os vágási kihozatalt is elérhetnek. Ellenben a hús színe valamivel
sötétebb, mint az egyéb szarvasmarha fajtáké, ezért kevésbé kedvelt
azoknál. A Brown Swiss fajtára jellemző nagy bendőtérfogat mind
a tejtermelésnek, mind pedig a marhahizlalásnak az egyik előfeltétele.
Középkorán vehető tenyésztésbe, az ellések lefolyása is hasonlatos a
holstein-fríz fajtához.
Hazai jelentősége csekély, ellenben a
világon a második helyet foglalja el a fajták közötti rangsorban.
Köszönhető mindez a kiváló hőregulációs képességének, amelynek
következtében Kanadától egészen a trópusokig - Mexikó, Latin-Amerikai
országok, India - megtalálható.
Életteljesítménye, iparszerű
tartási körülmények között is meghaladja a holstein-fríz fajtáét, amely
a tejelő fajták közötti további térhódítását eredményezheti.
1. táblázat Specializált tejelő fajták fontosabb értékmérő
tulajdonságai
fajta
|
holstein-fríz
|
jersey
|
guernsey
|
ayrshire
|
Brown Swiss
|
szín
|
feketetarka, vagy vöröstarka
|
sárgásbarna, barna
|
szabálytalan vöröstarka, barna
|
szabálytalan vöröstarka (mahagóni)
|
világos-szürke, szürkésbarna
|
tehén testtömege (kg)
|
650-750
|
350-500
|
400-550
|
450-600
|
600-700
|
farmagasság (cm)
|
140-145
|
115-120
|
120-125
|
122-130
|
138-142
|
tejmennyiség (kg)
|
7.000-9.000
|
4.000-6.000
|
4.500-6.500
|
6.000-7.500
|
6.500-8.000
|
tejzsír tartalom (%)
|
3,6-3,8
|
5,0-6,0
|
4,4-4,7
|
4,0-4,5
|
3,7-3,9
|
tejfehérje tart. (%)
|
3,2-3,3
|
3,9-4,1
|
3,6-3,8
|
3,4-3,6
|
3,3-3,5
|
gépi fejhetőség
|
kiváló
|
kiváló
|
jó
|
kiváló
|
kiváló
|
perzisztencia
|
jó
|
kiváló
|
kiváló
|
kiváló
|
kiváló
|
ellések lefolyása
|
közepes
|
könnyű
|
könnyű
|
könnyű
|
közepes
|
tenyésztésbevételi kor (hó)
|
16-18
|
13-14
|
14-16
|
16-17
|
16-18
|
növekedési erély
|
közepes
|
kicsi
|
kicsi
|
kicsi
|
közepes
|
vágóérték
|
gyenge-közepes
|
gyenge
|
gyenge-közepes
|
gyenge
|
közepes
|
A specializált tejelő és a kettőshasznosítású fajták közötti átmenetet
jelenti továbbá az angol tejelő shorthorn, illetve a francia montbeliarde
fajta. Amíg az előző szerepe egyre kevésbé meghatározó, addig a
franciák hegyi tarkája szép jövő előtt áll, s könnyen lehet, hogy
néhány évtizeden belül a tejelő világfajták között üdvözölhetjük.
|